點先知自己係咪抑鬱

39 回覆
6 Like 0 Dislike
google 過好多資料 追過post 但都唔太知

成日無原因咁情緒低落
無動力做任何野 集中唔到精神
訓得唔好 無胃口食野
自殘 想死呀 諗野負面之類
持續咗好幾個月
講唔出點解 但係幾乎日日都係咁 好煩

online test 廢廢地 做親都話moderate
揾過唔同嘅網上輔導 好似同機械人傾緊咁 問完一大輪 講咗好多都無撚用
一係講兩句就掟個啲社工 相關機構嘅聯絡資料
揾朋友傾但係佢地唔明 叫我諗得正面啲
有冇喺腦度計劃點自殺?
有冇訓唔到?
Anyway,睇精神科
抑鬱症係腦內分泌失調
唔係思想正唔正面既問題
好大機會有遺傳性
可以問下屋企人有冇相關history
唔好睇精神科住,特別係公立,留底第日做嘢麻煩

先睇私家心理醫生,會貴啲但冇底
諗過點死囉 但無實行過 算唔算
係諗起唔開心野都碌好耐都訓唔著囉
如果我無事 又去咗睇精神科 好似嘥咗錢/時間排咁
即係臨床心理學家?
睇一次唔係成千蚊嘅咩
都驚公立留底麻煩呀
提提你

如果去醫院同人講你想自殺
佢係可以簽Form 123掟你入青山到時先睇你係咪真係有病

揾個私家精神科望望
平平哋千幾蚊應該都有

或者上網揾DSM睇各種精神病定義
脷伸:9 up
睇醫生>>>>>自己google
google Content farm 太多啦,直接問醫生攞建議好好多
硬係覺得睇醫生好誇張咁
但唔睇醫生又診斷唔到
私家精神科好貴
窮學生負擔唔起

DSM 睇過啦
自己睇可能會放大咗自己嘅症狀 好似唔可靠
我以前有一排就係睇content farm 睇上腦連醫生都唔撚信,你係擔心既盡早睇啦,冇人會介意的
咁點好
想聽下其他人意見
十五十六緊啫 下唔到決定
lm
要睇下呢個情況維持左幾耐,
通常兩個禮拜以上都大機會,
同埋要睇下影唔影響日常生活功能,
例如番工番學等等
我個陣抑鬱可以收埋自己係屋企幾個月

利申: 兩年半病史
根據本毒撚經驗
聽下歌-我自己就聽開姐撚嘅,覺得早期歌幾有感染力

或者唱下獨K嗌出嚟發洩下(唔介意人點睇嘅話)都幫到我睇開d

共勉之啦樓主
維持咗幾個月到啦
分唔到係情緒低落定抑鬱
唔開心嗰陣摺埋自己 就算第日考試都提唔起勁集中唔到精神
你係去到咩程度先懷疑自己有情緒病求醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞