新手買canon m6 mark ii 定Sony a6400好?

26 回覆
1 Like 0 Dislike
小弟買第一部相機

拍vlog影相都係50/50

上網睇到m6 mark2冇evf 但有防震(可買2手evf)

而a6400就有evf冇防震(但又可以配gimble)
M6 ii
M6 ii 拍vlog一定會用wide鏡 canon果支平好多
唔該曬 但係影相黎講evf重唔重要
canon 1018 vs sony 1018
我仲有枝推介 唔怕轉接環ge話可以考慮 tokina 1116 / 1120 恆定2.8光圈
不過就重少少 技術好又想輕就買手動鏡啦 samyang 12mm / 老蛙9mm啦
你可以睇下 youtube 一個女仔去南極 vlog系列 佢全程都係用老蛙9mm都拍得幾好
ef用1122啦 又細枝d雖然貴少少
拍片要double你個 frame rate 快門唔會郁嫁喎
ISO set auto 就解決到
好 我會參考下 唔該你
我幾乎全部z50
x2,我都鐘意佢隻色,不過用raw好難執返出嚟
我都煩緊呢樣,影開raw執唔番佢port 隻色
我都係,除左室內商場果啲
我反而室內先全z50😂,影得光好多喎!
我都係!日光富士,低光z50,但係N記鏡頭係咪少啲選擇
新手上路 有邊部Canon/Nikon相機好推介?
主要係去旅行用同影Figure
拍片影片50/50
因為小弟無咩錢 想買部耐用嘅
Budget 10k
一機一鏡就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞