有冇人隻貓貓試過有腹膜炎

15 回覆
4 Like 1 Dislike
養左就黎三個月 貓貓一路都食得唔多野 體型偏瘦 近排覺得佢成日訓 好似好攰咁 跟住仲唔係好食野 就帶左佢去睇醫生 去到醫生就幫佢量體溫發現佢燒到40度 佢已經唔係第一次發燒 兩個禮拜前睇過一次個陣已經有發燒 但醫生就話佢係普通傷風感冒 開咗D藥俾佢亦都退左燒 今次醫生就幫左佢抽血同照超聲波 發現佢球蛋白過多 尿入面都有蛋白 所以有可能係腹膜炎 但確實結果都要等呢兩日化驗報告出咗先知 但我上網search左話腹膜炎基本上係絕症黎 得等死 有d就話有一隻新藥話可以醫腹膜炎 但隻藥好似係美國研發階段嘅藥 大陸偷黎賣 用過嘅人話貓貓打完隻藥會好痛好痛 亦都未必work

有冇人都試過貓貓有腹膜炎 係咪真係冇得醫要睇住佢死 又或者有冇人試過用藥 醫唔醫得返 我真係好擔心 雖然養得3個月 但佢真係好乖好得意 黎到我身邊都係一種緣分 唔想同佢分開ahhhhh
無得醫

"新藥"正如你所講係研究緊未approved by US food and drug administration,大陸𠴱個係black market drug, based on research 用嘅compound 去整

Detail: https://www.zenbycat.org/blog/update-by-dr-niels-pedersen-on-the-use-of-black-market-drugs-to-cure-fip

小心有人游說你去買
落網見新個隻針真係救好多貓
但隻藥咁新,長遠有冇咩副作用真係唔敢講
你同貓貓都要加油
我就用緊隻gs441 醫緊
今日第12日隻貓情況好好
跳黎跳去 食好多野
但要連續每日打針 90日
錢同時間都好需要 隻針通常都好快見效
幾日內情況就會有改善
你要盡快決定 愈早打愈好
Fb有個fip治療群組 你申請入去
再搵管理員求救啦 佢地有針借黎救命
加油
11月隻貓有 腹膜炎
而家已經醫番好
快d打針就無問題
介唔介意介紹你個醫生比我🥺 因為我都想睇多兩個醫生 同埋見你用過有用我都放心d
你有冇TG?
Show 份驗身報告上天下貓貓
再入fip group
唔洗再睇多兩個醫生
有錢就睇城大
你嗰隻都係白色長毛貴野黎
我二十日前隻貓貓腹膜炎救唔返,佢一直都好精神,但個肚一日比一日脹,臨走之前一日好安靜咁入去籠訓教,第二日見佢呼吸好用力,體溫低到探熱針都睇唔到幾多,之後醫生同我講要打安樂針比佢走
請問可以pm 相關資料嗎
FACEBOOK 有個GROUP
FIP 腹膜炎 441 (最新資訊) 治療群組
你入去同管理員提出你問題 因為每隻貓情況唔同
用藥都有D分別 你直接去搵佢地會比較好
佢地好有耐性嫁 放心問就得
祝你貓貓早日康復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞