揸特區護照去俄羅斯超過7日,但少於14日,要登記?

15 回覆
1 Like 0 Dislike
如果4月1日至4月7日期間在Moscow
4月7離開俄羅斯境,飛去Minsk
4月10日Minsk 飛返去Kaliningrad 同st Petersburg
4月14日離開俄羅斯去瑞典
兩次進入俄羅斯而每次都少於7日,需唔需要登記
岩岩係「特區護照免簽國家」果度睇到,不過都唔明係登記d咩
唔洗
正確手續係要係第一晚個旅館登記,大酒店前台會有呢個知識
不過我之前係海參崴問過幾個韓仔大陸仔都話未遇過
你飛去 Minsk ,記得在俄羅斯出境嗰陣拎番俄羅斯入境嗰陣張入境紙,否則你入到白羅斯係完全沒有入境記錄。

白羅斯住宿,每間酒店都一定要有登記嘅證明,雖然你出境未必用到。
我上次去白俄住三間hostel (brest, minsk)都無任何登記證明 搭車去vilnius去到關口比白俄d士兵係咁問registration係邊扮雞同鴨講就算了
你意思係白俄羅斯住過既酒店,要寫紙仔登記,出境時用來做證明?咁如果冇reception 或者Airbnb 呢點登記
另外入境時要唔要show比關員睇卜左咩酒店,先批准入境?
俄羅斯果邊,係咪又係登記黎為左出境時做證明?咁如果我分兩次入境,每次少於7日,又要否登記
總之14日內離開再入就得,
之前做野去俄羅斯,48個鐘內來回返香港再去入境都冇問題
利申,做俄佬旅遊
正常酒店一定會同你做。

張嘢係佢申報有檢查你的證件,你入住日期同退房日期都有寫清楚,可以一張紙內,多間酒店都加個印落去都得。

但一定要齊晒咁多日,因為真係會數日數。

你莫斯科飛過去應該係冇任何手續,直接入境,乜都唔會查。

所以你得個登機證同埋俄羅斯張入境紙係證明到你由俄羅斯過去。

否則你仲要出示一份能覆蓋白羅斯嘅旅遊保險單。
俄羅斯酒店嗰張,我就從未試過有人查。

出境唔使連埋護照一齊過 passport control ,但白羅斯就一定要。
白俄羅斯入境仲要證明有買旅遊保險?
係咁白俄羅斯係咪check 得好嚴
白羅斯規定所有遊客都要有旅遊保險,否則要同佢買。

但由俄羅斯飛過去嘅旅客就唔使買,因為俄羅斯飛過去明斯克,係完全無出入境手續,乜都無人查,所以你有無買保險無人理。

但其他陸路或國家飛過去 MINSK,要做出入境手續就要買。
理論上要買,不過實際上未必check
陸路有問

係咪唔規定就唔使買旅遊保?
最好梗係買埋佢,又唔係貴,純粹話佢可能唔check je,我就2018由warsaw入brest好彩冇俾人問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞