有冇業主已經驚撚到腳都震埋....

451 回覆
1066 Like 30 Dislike
我好驚,你睇,我笑緊都震……
股市又係
咁既氣氛都唔撚跌
除非香港死一半人 否則都係樓市gogogo
無驚過,你見街上都未係全民口罩就知,輕鬆啦

我係家庭需要換大間啲嘅樓,上一間賺咗350萬,換而家層樓,幾乎無供大到,但2房變3房

就算跌350萬,我都係供返2010嘅樓價水平

睇住啲落車撚 同租租,心諗真係
樓主明顯睇唔明你講咩

即係未買過樓
唔適合人住都升
乜香港依家適合人住咩?
係 依家開始供既真係要驚 係要驚2047
點解呢?
如果你係想講中共收番晒D樓
咁而家深圳D樓點解唔平
各位兒登
其實當年沙士前 個樓市已經慢跌左5年
今時今日係講緊樓價連升左10年
背景唔同有咩好比較?

依家爆wars係負面影響一定會跌係事實, 但始終跌少少未燒到埋身所以唔會大跌, 除非再配合經濟低迷一段時間,市場絕望先做到底位
早兩年買嘅唔使驚啦,有排都未跌到兩年前價位

呢半年買嘅真係要小心睇路
樓價高企係事實
大環境背景唔同 唔會大跌都正常
但唔代表唔會有調整, 上年樓已經升幅低於通脹啦
你班業主已經大幅跑輸人地美股 港股都10%
重係度自high
唔升=跌左

唔好太大奇望啦
斷估未沙士已經負緊
樓價高企係事實
大環境背景唔同 唔會大跌都正常
但唔代表唔會有調整, 上年樓已經升幅低於通脹啦
你班業主已經大幅跑輸人地美股 港股都10%
重係度自high

業主都可以有買美股/港股,
幾樣野無衝突。
唔駛驚,而家又升番
有機會成本㗎嘛
以投資作為目標嘅咪即係賺少咗囉
但其實樓市輸股市先係正常 買樓風險低又係自住必須品 仲要回報咁高 唔怪得香港價值得返炒樓
話未驚過 有幾出奇
全部只要超過半年前買既
600萬+ 都要做6成按
你自己都識講唔會大跌
宜家低講緊跌4成都未負資產

加上係自住既話
更加冇野好驚
講到個個借9成按揸幾層樓黎炒仲要趕住放咁
你估仲係97咩

呢幾個月放寬返按揭
用9成按又供得辛苦既話先會有壓力
大陸喱啲貨上年換緊手好耐
反正賣到幾多就係港人埋單,佢走到幾多就係冥通換美金走
支那人最醒個班就係嚟香港炒樓個班,有錢嘅有權嘅,仲住香港嘅人擔心自己好過啦
冇,今次不跌反升,死人冧樓都會升破頂,信唔信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞