《覆沒‧香港》 - (少甜+喪屍)

278 回覆
17 Like 4 Dislike
文?
有文
《覆沒‧香港》 【七十二】

「一齊推。」我同唐SIR兩人推開地道門,從外面露出了一絲光射到地道來。

「好重啊…上面有咩係度….」有光射入既同時有一D液體滴到我面上:「哇….咩黎架…..」

「唔好理啦,大力推先。」雯女都幫手一齊向上推,終於將地道天花頂推開。

突然兩件物體從上跌落地道中。

「嘩……死屍啊….兩具穿上解放軍制服既屍體剛好掉到Bella腳旁。

同時我摸一摸塊面…「哇屌…血啊….」我一面都係血….

「快D上黎先啦屌,D喪屍殺到黎。」唐SIR將我同Bella拉上地面。

雯女立即將地道門關上。

依個時間我望望四周驚覺有唔少解放軍屍體係度,每具都有子彈洞並流出血水,整個房間都充斥住血腥味。

「快D幫手黎搬屍體頂住度門….下面班喪屍上到黎就死。」唐SIR同雯女經已不停搬運死屍放到通道門。

「啪啪啪」我地不停將屍體疊上,重重的將地道門壓實。

「應該安全…」直到我地聽唔到喪屍再係下面拍打聲後,我地都不約而同地坐係地上休息。

「嗄….依度係咩地方?」我望望地周,係一個停車場,車場停放著多架中港牌汽車及軍車。

「…唔通係老解總部….? 軍車同軍人… 應該冇錯….」唐SIR答。

「嗄….嗄….點會周圍都係死人架….」Bella問左我想問既野。

「點知唔…嗄……..」雯女非常唔客氣咁申Bella:「我地都係岩岩入黎架。」

唐SIR望住D屍體:「你睇下成地都係子陣,D死屍又中晒彈…. 我估可能佢地自己人打自己人。」

「自己人打自己人?」我企身周圍行,見到依班死去既軍人手上都拎住手槍。

唐SIR依個時間竟然插隻手指去撩屍體既中槍位,拎左粒子彈頭出黎研究….. 我同Bella都眼傻了眼…

「彈頭同手槍既子彈係一樣,可以好肯定佢地自己友打自己友,佢地個個都冇變喪屍。」唐SIR拉開幾個屍體既口睇下有冇喪屍既尖牙。

「唐SIR,唔通通放軍都收唔到料有喪屍爆發?」雯女停一下再講:「咁即係唔關內地事?」

「咁真係唔知道當中發生咩事。 但我相信只要搵到源頭係同我地之前查既毒品案有關係。」

如果係關內地事,咁解放軍理論上應該早就離開左佢地基地!? 依家咁睇似係班解放軍都唔知道會有突發事件而自傷殘殺。

「嗚…..救我啊….咳…咳…」一把講普通話既聲音係停車場內一道門中傳來:「是不是有人啊?」

我地4人互望一眼。 竟然有人係度… 仲係大陸人。

「對啊…你在那?」雯女向門內問。我地都認為搵女性去開口可以大大減低對方戒備既心。

「我受傷啦… 在門外….快來幫我啊….」係一個內地口音極重既男人,聽得出佢氣急敗壞的。

「你沒事吧?」雯女入內,我地3人從外望入。

入面係一個小斜坡,內裹傳來陣陣海水惡臭及海浪聲。

「快來啊…我在造邊走不動…」

雯女手握手槍慢慢進入門內。
肯定有伏
《覆沒‧香港》 【七十三】

「别动!!」普通話男人大聲叫停雯女。

「你…冷靜一點…」雯女就企係我地前方大約5米外,用半咸淡普通話口音講出來。

「你们是什么人? 为舍来军营?」聽出佢係一個年齡唔細既人。

「我們不知道這裡是軍謍啊….」

「….你们是香港人?外面都是怪物…你们怎么进来?」我相信係解放軍既人講。

「我們從”地道”上來的…」雯女應該講”地下通道”先岩。

「什么? 你说什么???」解放軍似乎聽唔明。

「地下通道! 軍營之下有地下通道直達這裡! 我們是香港政府人員,我們來軍營是來幫你們的。」同大陸人有過唔少來往既經驗,我相信自己可以拎到佢信任。

「…. 来帮咱们? 为何我要相信你?」軍人說。

「你放心吧。 如果我們要對你不利,你已經死啦。」

軍人沒有回應。

「你們發生什麼事情?」我再問。

「唔…有怪物在外面,咱们军人们都跑到这里来。」軍人說著。

「那些怪物都跑進來軍營裹嗎?」唐SIR比較擔心有冇喪屍入左黎。

「没有。 我下命令把出入口都封闭了。 那些怪物都在街上。哈哈...」軍人自滿的回答。

佢下令? 似乎唔係低級軍人。另外我有個疑問... 軍人唔係應該去打班喪屍架咩? 點會走晒入黎避難咁???

「你们快把我送出去,我的脚受伤了走不动。」軍人對我地好似放下介心。

「沒問題長官!!! 但是外面都是怪物,我們走不到。」無奈地地道同街外都係喪屍我地都係走唔到。

「小意思!! 这里有船。」軍人高興地說:「你们几个都进来吧。」
支那人講野用殘體合情合理
而家個故會唔會當係反黨内容
用咁多殘體,擺明係愛國愛黨啦
近日好忙...聽日應該有文
《覆沒‧香港》 【七十五】

「躂躂」船長引擎發動,唐Sir就將出船隻沿小小的水道駛出,我地隻船正於一個如同污水渠之中行駛。

「对对,往前走就对啦。 哈…」軍官左手搭住Bella左膊,一邊笑口淫淫地說。

Bella一瞼無奈地望住我,我忍仲係男人黎既? 唔通真係眼白白睇住自己條女比第二個人抽水咩? 一陣比條死軍官搞左就仆街。

我伸手到背部,打算拎出我把手槍。

「哼哼~我的枪很大条,那出来吧。」軍官幾乎比我早一步將佢把槍由腰間拿出來。

我嚇到差D槍都跌左出黎。

軍官將槍那出放到身旁「哎~ 你们都别怕,都是一家人嘛,现在就大家枪口对外,对抗那些怪物吧。 哈…小女孩你别要怕啦,哈哈…. 本官可是会好好对你。」

我拳頭都硬起來,見到Bella差唔多起喊出黎但又唔敢反抗。 我同自己講,我一家要搵機會隊死依條軍人。

「怎麼開門出海啊?」唐SIR將船開到盡頭,一道閘門於前面。

「A… 你呀,跳到那边把门拉开。」軍官指住我講。

屌你。 當我阿四,咩都要聽你話!!! 死仆街!!! 我忍,忍一時風平浪靜! 我深信我一定有機會將佢隊死。

「好的。 我知道啦,是那邊牆壁上的按鈕吧?。」我見到水道牆壁上有一排制。

我從船上跳到水道旁的行人道之上再行到按鈕前,只有幾個制。 一個係開,一個係停最後一個係關。 傻既都識用吧?

我按下開制,沒反應!!! 「下?」

我再按一下關制,都係沒反應。「喂….你個野壞架。」

「什么? 你说有什么坏了吗?」軍官大叫問我: 「我听不到你说话。」

係唔係我太細聲? 定係我地距離太遠所以佢聽唔到我既聲音??? 「我說那個制壞了。 」

「什么? 你说有什么?」軍官都係聽唔到。

船頭既唐SIR問:「喂你大聲D啦。聽唔到啊引擎好嘈。」

我好大聲咁大叫:「開唔到門,問題係個制度啊!!!!!!!!! 屌你!!! 維修度門,一齊殺出去!!!」

「好好…等我上黎睇下啦。」雯女依個時候跳上黎幫手。

「喂….根本都冇電到。」雯女發現原因。

「啊….对不起… 我忘了给你们这个匙。」軍官將一條匙拎出黎:「要用这个开电源才可以开门的。」

「…」我同雯女都冇言了。點解唔一早比!!! 搞咁耐。

一番波折後,水道大門終於被打開,我地可以離開香港島啦。
《覆沒‧香港》 【七十六】

出航! 「我們去那邊上岸?」唐SIR問。

「去佐敦军营吧,那里是我们军营,把我送去那。」軍宮說。

「先去西隧口果邊,我想搵我朋友。」我用廣東話講。

「你朋友?? 你肯定佢地仲安全係度等你?」唐SIR不存希望的對我說。

「去睇下先啦…. 我之前係灣仔半山同佢地約好左。」

「好…. 咁我地沿岸邊行去西隧睇下沿岸情況都冇壤。」唐SIR操控船隻左轉。

我地隻船正為處金鐘政總對出海岸邊,我地都嚇左一跳。 遠處警總槍聲四起,大廈內更有黑煙漂出來。 另一D大廈都唔比警總好。

遠處ICF高層的某些玻璃窗被打破了,有人從大廈跳下來….可以見到入面有喪屍在渡步或咬人。想必跳下來的人係為左逃避喪屍的。

望向政總公園,相對上比較少喪屍。反而地上有唔少屍體!

「果D死屍冇變喪屍既?」雯女指住總政公園上既屍體。

我細心觀察發現地上既屍體好多都冇左手腳,身上隱約見到有血跡,似係比人殺死。

「果D係喪屍既屍體黎,你睇真一D,有幾具屍體面向天果D,係喪屍黎。」唐SIR發現果D係死去既喪屍。

我地隻船慢慢向中環駛去,我發現沿路上都有喪屍屍體。

直到去中環碼頭見到近IFC巴士站位置,見到有唔少喪屍係度行來行去。 當中幾隻見到我地接近,就係離岸邊數米叫囂著。

「唔好駛咁近佢地…佢地可能會跳過黎。」我忠告唐SIR。

「喂……大舟…」突然一把熟悉既聲音叫喊住我。

「阿BEN….文仔」我發現兩人正係中環公眾碼頭既上落船既石梯之上,唔見亨利但身邊多左個OL係度。「開船去果面啊…」我示意唐SIR開船去接佢地。

同時岸上有喪屍都留意到我地船隻,紛紛跑過黎我地依面。

「你地游過黎啦,趕唔到黎啦班喪屍跑梗黎。」我向阿BEN文仔大叫。

「下….我唔識游水架……….」OL說。

「你想留低係度比喪屍咬死定搏一搏出去啊?」文仔拉住OL隻手。

「啊…我唔知啊。好驚…..」OL好似真係好驚會浸死一樣望一望海又望一望樓梯頂。

「唉! 咪諗啦,跳落去。」係佢身後既阿BEN一腳將OL兜左落海後自己都立即跳入海中。

「哇…哇…..唔…..」OL係海上半沉入海中。

文仔亦立即跳入海中,一手抱住OL一邊游黎我地船來:「唔洗驚,我拉你上船」

係佢地跳入海來,幾隻喪屍亦跑到岸邊,佢地見到文仔阿BEN地已經游緊黎,就冇追過黎。

「上黎啦。」我將先到達既阿BEM拉上來。

「大舟!!!! 」阿BEN先同我黎一個擁抱!「你冇事太好啦…」

「你地兩個冇事都好好啊。」我笑著大力拍一拍Ben背脊:「好手足好兄弟~」

OL同文仔都先後上船來。

「人齊就離開香港啦~」唐SIR問。

「係。可以去啦。」最後接到BEN同文仔兩個我最信任既好兄弟後,終於可以出發去九龍搵阿怡。
Ben同文仔終於返嚟
《覆沒‧香港》 【七十七】

「歸納一下現在情況。阿BEN同文仔你地兩個係半山行天橋頂走到去演藝果面,之後走海邊通道黎到中環。」我停一停:「途中係政總公園外遇到Kiko」

「係啊….」OL Kiko穿上一身行政人員服,短裙黑絲。面上化妝因海水而熔化了,但完全係礙佢既美貌。「我係政府總部內做野,食完Lunch返到公司冇耐就聽到好嘈,之後有人大叫。慢慢越來越多慘叫聲,原來係有喪屍出現。」

「咁我地既唐特首呢? 佢冇事嗎?」唐SIR作為警察,都係比較關心政府高層人員安危。

「啊…. 講起就怪,有喪屍果日朝早突然成班司局長都冇返工。 我地老闆打比佢地都搵唔到人…」Kiko看上去大約24-5左右,睇上去好叻女咁似係AO。 「啊… 成身濕晒….好辛苦啊….」 Kiko走左去雯女背後同雯女低聲講句野。

「喂…你地班男人全部唔好望過黎。 擰轉面。」雯女大聲對我地幾個人講。

我地幾個都立即擰轉面,包括軍官在內。

我唔小心的偷望左一下,原來 Kiko係雯女身後脫去佢對黑絲,想必係濕左好辛苦吧。

「喂….大舟你唔好望過黎。」雯女發現左我偷望。

「唔係啊。 我冇心架….」我連忙為自己解釋。

同時我見到Bella有少少怨恨地望左我一下,似乎佢有少少介意我睇其他女仔….

「咁睇法似係政府高層人員一早知道一D野….」KIKO脫去黑絲後,唐SIR續說。「唔通今次既事同政府有關係…?」

「可以話係,又可以話唔係。」我望一望軍官:「起碼佢唔知道發生梗咩事。」

軍官聽唔明我地係度講咩,一臉不解的看著我地姆個:「什么事情? 都看着我????」

「你意識係喪屍係香港自己搞出黎既?」唐SIR明白我暗示梗一D野。「我地去一去西環睇睇先。」

二話不說,我地將船駛去西環海邊。

「我地要搵人上去睇下情況!!」船停左係中山公園附近。

我地要搵人去睇一睇某一內地係香港既機構,一直有個說法,某機構先係真正管理香港既機構。

「我地要派人上去。」雯女說:「唐SIR要控制船唔可以上岸。我上去啦,不過我要人幫手一齊去。」

我地冇人出聲….

「…..」

「怎么啦? 不要去那里啦,那里没有军队,应该都死光或走光人啦….快去佐敦军营吧,那里有军队在可以保护我。」軍官說。

我係明白佢點解咁諗梗,人係自私既。 我都唔想上岸….太危險。

「大舟,你陪雯女上去啦」唐SIR竟然叫我上,頂佢!!! 我又唔係你條0靚,點解要我上。

「唉… 小伙子,就你去吧….」軍官原來聽得明廣東話…..

我突然有個想法:「好。 但是我們要軍官你一同去啊~ 假如那裡有人,他們見到我們都不會相信我們的,一定要軍官你露一露面才行啊。」

「不用啦,你们去就行!!!」軍官非常不願意去。」

「軍官人你就去吧~~~ 雯女一定會好好保護長官的。 雯女是非常優秀的警員。」唐SIR都加把口:「假如那裡真的有內地高幹在,保護他們就是我們的任務!!!」

「…..唔…..」軍官在思考著之後說:「好,但你们要好好保护我啊。」

「大舟你真係去????」阿BEN問我。

「係。」我下定決心!!

「我同你一齊去啦,有個照應。」阿BEN二話不說的陪我一齊去。

「好兄弟!!」

「大舟…..」文仔沉默了好久,終於出聲:「拎去用!!!」佢將一把短身日本刀同護手交比我:「我係船上保護佢地。」文仔望一望Kiko

文仔對我說同時望左阿BEN一下:「大舟….你要小心D!」
好排出唔到文
做野做到腦塞左,今日返左工都係出唔到文。

不過可以去我另一個故度睇,果邊會出得快一D。 (果個故個腦冇咁塞)
《覆沒‧香港》 【七十八】

我地一行人去到中山公園旁邊既食品批發市場上岸。

天色已近黃昏,我地4人慢慢走入市場內發現市場內都空無一人。

「我諗依度應該安全,批發市場一般係清早時間先多人攸野,計返當日大約係下午時間先出現大量喪屍。」Ben提刀戒備著。

「唔。 似乎係不過唔好大意。我地慢慢小心行出去干諾道方向。」雯女一帶頭,我同軍官係中間,Ben係我後面。

「差不多了吧,咱们回船上去吧。」我地越行出去軍官就開始不停想拉我地走。

「我地爬上屋頂可能可以睇到對面。」Ben提議我地走上批發市場頂層望去對面。

「你地係度等我。」雯女一個人爬上3層高既批發中心頂樓觀察。

「大舟…. 你冇依幾日點啊?」阿BEN問我。

「我同Jolie Bella走左去啤牌會既秘密總部,發現地下有秘道。 」我將依日我既事情同Ben文代一下。

「Jolie突然變左喪屍…係因為佢係PTGF? 同果日個死肥佬有接觸?」Ben驚訝地說。

「係…」

「果然佢兩個都係雞!!!」Ben似乎對Bella都冇咩好感。

「唉…依個環境你都唔好太介意Bella咩身份同背景! 只係同一條船就大家要團結幫大家。」我唔想Ben針對Bella。「亨利佢被喪屍咬死?」

「…..唔….」Ben停住一下:「佢比我殺死左。」

「WWHAT!!」我難以接受阿Ben殺左人。

「佢已經被咬,遲早都會變喪屍…. 可以既話我都唔想殺左佢….」

我亦明白阿Ben既心態,的確如果要親手殺人係好難:「難怪你比我感覺好似有少少唔同左….」

「….? 我係一個殺人犯….你唔想同我一齊?」Ben一臉罪惡感的問。

「NNO~ 兄弟我明白你。」我同Ben黎一個好朋友式擁抱,打算比一D鼓勵佢。

「嗚…大舟…..多謝你明白我….」Ben眼淚如洪水崩堤般落下,雙手緊抱我:「嗚….大舟見返你真係好……嗚」

「HEY Buddy~ ,我地係一世既好兄弟嘛!!」我用力拍一下Ben背脊。

「….. 唔…」Ben似乎冷靜了不少。「多謝….你….」
《覆沒‧香港》 【七十九】

「睇唔到入面咩環境! 我地要走近少少睇。」雯女係市場頂望左陣都睇唔到大廈入面有冇事。

「咱们回去船上吧,那边没有人的。 你看街上有好多怪物啊。」軍官真係好怕死。

「我地要去到對面先得。」雯女轉返做國語:「要去另外一邊才可以看到。」

「不要啊。 我不要…我不要过去啊,要去你们自己去。」軍官情緒突然高漲起來高聲大叫。

「喂,收聲啦。」我同阿BEN同時叫佢唔好大聲。

好彩干諾道既幾隻喪屍好似聽唔到軍官既叫聲。

「唉….一陣佢出到去大聲仲衰…. 一係你地搵一個人同我去外面探下路睇下對面中X辦入面有冇人啦。」雯女望住我同阿Ben

--------------------

比個投票大家
想大舟同雯女出去既請係依度比
想阿BEN同雯女出去既請比
話唔定同雯女有甜 畀咗
獸交
要甜了﹙敲碗﹚
正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞