《覆沒‧香港》 - (少甜+喪屍)

278 回覆
17 Like 4 Dislike
《覆沒‧香港》 【四十六】

時間回到兩日前 - 4月23日。一隻喪屍從樓梯跑下來,準備要襲擊阿Bem同亨利。

阿Ben視覺:

我被亨利撞跌,後腦撞到牆,突然每天星斗。

「阿BEN哥…」亨利係梯級邊叫喊令我微微醒過來。

眼見喪屍衝前力量太強撞到彎位既牆壁,我可以有時間選擇走定係抵抗。 如果係走就立即走入1樓大堂將防煙門關上,喪屍好似唔識開門。

但如果我自己走左,咁係地下大堂既大舟就會好危險!!! 我唔可以比佢有事。

決定反抗! !!
雖然喪屍異常強勁,空手同喪屍打絕對冇會冇事,但為左大舟 – 為左自己鐘意既人!

提起後樓梯既垃圾桶蓋,再將桶內垃圾倒下,然後以靈活既身法跳起踏到扶手上躍身。喪屍冷不防我有此舉動,呆呆的望住係半空中雙手提著垃圾桶,垃圾桶垂直的笠到喪屍上。

「嗚哇~」喪屍被垃圾桶笠頭後不停用手亂爪。

「啵~」不用三秒時間垃圾桶已經被喪屍打爛。

同時我已將本來係垃圾桶內既垃圾拋向喪屍,當然垃圾只可以阻礙到一時。用垃圾蓋作防具既我已經退到1樓大堂內,防煙門被另一袋垃圾頂住。

「Come on!!! 」我大叫引喪屍入黎攻擊我。

我已經作出犧牲性命既打算,為左大舟~~ 我在所不辭。 「快D走啊~~~~~」 我大叫,希望大舟會聽到我講會逃跑會安全! 希望佢可以去到一個安全既地方可以活下去!

「黎啦仆街…. 」喃喃自語既我退到大堂牆壁,本已做好心理準備既我右方有一個消防喉轆。

「嚎~」喪屍飛撲來。血盤大口露出尖銳既牙齒雙目空洞如同沒有思考力一般地撲向我,它只有咬下人類既唯一目標! 喪屍就係一隻冇思考只有食慾既怪物。

依個係我第一次近距離接觸喪屍,它比我既感覺!

「啪」左手提起垃圾桶蓋檔下喪屍咬擊,但喪屍力量好強大垃圾桶蓋被撞到脫手。喪屍反應好快速,未等我拾起地上去蓋已經再次向我咬來。

「咔~」喪屍向我頸項咬下,我及時將消防喉管拉下來,用膠喉管頂住。

喪屍咬下膠喉管,正好喉管有彈性。幫我檔下喪屍咬擊,同時膠管緊緊的黐到它尖利既牙齒上。

蹲下身避開它雙爪,同時拉展膠喉壥住它雙手再用拉一收。 膠喉壥緊著喪屍,我蹺到它背後用膊頭一撞將它撞到大堂窗邊。 我雙手捉實窗框用身體壓向喪屍。

我唔知可以點做,唯有可以做既係為大舟爭取時間。從窗口剛好見到大舟同果兩個女人逃跑向中環方向。

我微微笑著向大舟背影說:「大舟…來生再見啦…I Love U!」
Lm
阿Ben呀你幫大J爭取時間 大J就掛住屌女
阿怡次次都只會出一出,雖然係主角老婆! 但只係配角~~
諗梗點寫佢兩個好~
冇啊
懶得開。
《覆沒‧香港》 【四十七】

阿Ben視覺:

「嚎」喪屍雖然被我用膠喉纏住雙手,但身體扭動既力量無受影響。我苦苦地支撐住,用盡力拉實窗花既雙手指頭已經充滿血而痺痛起黎。

我感到指頭血管微微彈動幾下,好似微絲血管爆開了。 已經唔得啦!

喪屍終於將我撞開,打算攻擊我。 好彩佢只有一身力氣,卻無智慧可言。 消防喉塶膠管被它用力一拉,因為膠喉方向角度問題,反而拖慢左佢移動。

我從一刻既空榴時間快速跑向後樓梯。

「嘭」防煙門被我打開,樓梯之上突然出現一個日本武士!?

一個著起日本武士鎧甲,正雙手提著一把鋒利日本武士刀面向我。 雙手高舉著。

「殺す~~~」 突然武士殺氣騰騰的大叫一聲我聽唔明既日語,一躍而下! 雙手同時快速滑下,一刀準備劈下來。

我本能地舉起雙手要去接擋日本武士一擊!

「咇」一聲! 頸背一陣涼。 日本武士正站立於我面前,我沒有接下他的一刀。
點解會無端端有個日本武士
《覆沒‧香港》 【四十八】

「喂…」

「下…?」

「屌你做咩9野想空手入白刃啊? 差D雙都斬燃左去啊。」

「….屌…屌你咩! 你著住套日本武士甲又拎把刀劈黎我度,我…咪諗住接刀囉….」

文仔左手脫去武士面具:「嘩~ 戴住個面具好焗啊。你要坐到幾時啊BEN少… 隻野未死晒架!」

「文仔哥…. 」亨利仍然呆呆地倒在下半層樓梯上。

我避開把日本刀再企起身。 喪屍正正係我背後,被文仔一刀劈在頸椎。 好彩我岩岩本能反應跌左係地上,如果唔係比把刀劈中既將會係我。

喪屍被斬中頸,刀劈入左頸椎大半部份。 喪屍則著頭但仍然未死。 好彩膠喉似乎影響著喪屍行動,同時文仔斬中佢,我先仲可以係度。

「唔…. 如果我係打橫斬唔係打斜劈入…」文仔依頭未講完已經刀拉起。

我知道文仔想做咩:「喂屌你….」我立即蹲下。

「刷~」「撲通撲通…撲…通..」

喪屍個頭沿樓梯滾下,跌到亨利腳邊.。

「…. 嘩…」亨利望住個頭幾秒後先識反應。

「嘭~」屍屍既身體亦倒下地。

「屌你咩… 又聲都唔聲斬過黎,好彩我知你條友想點先避得切!!」 我真係想打Q條仆街文仔。

「Easy man…岩岩情況危急! 再唔斬一陣隻喪屍衝左過黎咬你,你就冇得好似依家咁小9我啦。 我對你有信心你會避到啊~ 哈~~」文仔一邊笑一邊收起把刀。 「啊~ D喪屍血… 你一頸都係啊…. 會唔會…..」

「…. 屌…. 點會有事。 你套甲係唔係上面單位架? 我上去抹走D血啊。」 其實我個心好驚自己會變喪屍,因為自己掂到D血。

「係3樓啊。 上去啦~ 亨利你得唔得?」文仔已行上去。

「OOK!」亨利驚惶失色地回應。

「等等…大舟佢地岩岩好似走左,我去追佢地。」 我唔理屍屍既血仲係我背脊,立即跑落去地下大堂打算去追大舟。

大堂冇人,只有一張紙寫住大舟比我地既msg,佢話會去西隧口等我地。 出面有幾隻喪屍行過。

「鳴…」

「喂,BEN快D走,出面幾隻喪屍黎梗,我地上3樓避一避先。」文仔拉走左我。

大舟同果兩個女人走左… 我要快D匯合佢。 如果唔係有喪屍,我一定會追出去….. 迫於無奈我只好同文仔亨利上3樓避一避風頭。

3樓大廳內放置左一具日本武士甲,另一邊就有一個空位係度,相信就係文仔著左上身果件。

「我著左一件上身,阿BEN你聽日就著另一件。」文仔唔知係邊拎左件衫比我抹身。

正好大門旁邊有一個魚缸養住幾條日本鯉魚,我用魚缸既水抹走身上既血。 細心查看自己身上冇任何傷,冇傷口應該唔會感染吧? 魚缸既水已經被喪屍既血染成一片血紅。

「喂…. 你地兩個都有甲著,咁我….」亨利緊張地問。

「哈… 放心啦~ 有一套好野留左比你架啦~」 文仔偷偷笑住叫亨利入左其中一間房:「你睇下~ 係唔係正野~~」

「….」亨利呆左冇出聲。
咩係屍屍
《覆沒‧香港》 【四十九】

文仔同亨利仲有我3個人分開訓。 雖然大家都冇講,不過我知道佢地兩個都擔心我因為接觸左喪屍血而會變成喪屍。

係房間內冇野做既我四圍睇,見到房內有好多美日漫畫書同模型玩具,似乎屋主係個漫畫迷。 拎起漫畫書睇下,好快就到第二朝。

我仲係一個人。 行出房外,文仔同亨利已經起左身。 佢地坐左係餐台食梗早餐。 文仔把日本武士刀亦係身邊。

「早~ 我好餓啊,有冇留返D咩比我食?」 我望一眼魚缸,被喪屍血染成血紅一片的。

「有啊! 煮左比你啦。」文仔煮左好多食物:「會變壞既食物我都煮晒,好在依家人用罐裝石油氣。」

「咯咯」我用力拍打魚缸,鯉魚被我嚇得在魚缸內亂游。「似乎D喪屍血唔會影響到D魚。」拎起左魚缸旁既魚糧餵食。

「唔… 我食朝都留意到。 之前係公司望到街上既人被咬,大約要10-20分鐘左右就會變。 以D魚既情況睇,可能接觸及吸食左喪屍血都唔會受影響變喪屍。」

「又可能係唔會影響到D魚。 喪屍病毒只影響人。」

「啊…咁講法係唔係唔會有D喪屍狗之類既野出現!?」亨利問。

「我都唔知,只係對魚冇用唔會傳到。 而我就係掂到D血,但係冇事。 不過証明唔到如果D血入到身體內或者有傷口係唔係會染到。不過以觀察,最直接就係喪屍咬到人,就一家會變。」我答。

文仔食住和牛講:「不過係胡忠停車場果個中年死肥佬又會突然變左…. 」

「我記得Jolie佢地同我講過果個人好似係比喪屍爪到。」亨利大口大口飲橙汁。

我都坐到座位上用差拮起和牛食,和牛早餐,認真富貴!!!

「咁似乎係有傷口同時接觸到喪屍就會染到….」文仔竟然開左支紅酒黎飲,講係係早餐時間!!

「唔… 咁我地要好好包實自己唔好比喪屍既體液掂到。」

食完早餐拾取乾糧同水後,我地同文仔都分別穿上日本武士甲及各手持1把武士長刀出發。而另兩把短刀我地交比亨利。

「東尼~ 你搞掂就行啦~」文仔大聲問。
《覆沒‧香港》 【五十】

Ben視覺

經一輪討論後,我地諗左兩條路線行去西隧。

路線A係我提出既。 落樓後一直沿堅尼地道向中環方向行,去到香港公園就轉入去公園係紅棉路出之後行馬路再轉上高速。 相信撞到喪屍既機會應該少一D。

文仔認為係香港公園內好大機會有大量喪屍,最怕係比喪屍追上紅棉路之後發展前面又有另一批喪屍。

所以文仔諗左路線B,從我地身處既大廈旁既萬茂台有一條小路可以行落去日月星街果面既星域軒。 之後可以從星域軒旁行到皇后大道東,我地盲爬上連接皇后大道東至警察總部既行人天橋。過左去警察總部後再向中環方向行20米左右就可以再上行人天橋穿過演藝到達分堿碼頭政府總部一帶,之後沿海旁一直行去中山公園果面。

「屌你,係皇后大道行天橋去警總之後落地再上另一條天橋去演藝,咪仲多喪屍。」我大為吃驚冇諗過文仔會plan條咁差既路。

「唔係啊。 上天橋梗係唔係就咁用平日行人果段,我係想爬上天橋頂果度。」

「哦…. 我明白了。」亨利似乎比較想行路線B。

「….」但我尋日見住大舟係行堅尼地道去,我認為大舟係用我諗既路行,我希望可以追上去,如果大舟有危險我可以幫到手。

「我地要安全啊。 安全地去到西隧口先可以會合大舟。」文仔似乎睇穿我諗法:「你唔燃洗擔心條大J啦,條仆街成日話自己未來點點點,佢應該有方法應付既」

「未來???」亨利聽得一頭霧水、

「喂….你講咩啊!!」我提高聲音提醒文仔。

因為大舟成日話自己係未來見過D咩事發生,本身我同文仔都以為大舟傻左,但係之後多次佢估中股票升跌同政府政策後,我同文仔都開始信大舟真係見到未來既野。

大舟話只係我地兩個人知道就夠,唔好話比第4個人知道。

「啊… SORRY! 亨利比你話事,決定點行法。」文仔問亨利。

「下…??? MM… 咁行警察總部好似比較安全。喪屍應該唔識走上天橋頂。」2比1,我地最後都係行文仔提議既路線。

著上甲,背上係屋主家中借來既食物同食水,一行3人就落返地面大堂。 係1樓見到已死去既喪屍,頭同身分家了,沒有動靜。

似乎斬首係可以了結它們的一個方法。
最後咪會齊齊被困狗總
《覆沒‧香港》 【五十一】

Ben視覺

著住一身日本武士鎧甲再背起糧食一D都唔容易,我地一行3人行落山已經用左唔少體力。 好彩既係山路一隻喪屍都冇。

「嘩屌那星,好Q重…」行頭既文仔大叫講。

「屌… 咪燃咁大聲講野!」我同亨利同時叫文仔細聲一D。

「係~ 收到東尼….」 文仔一個敬禮。

「….」亨利冇講野。

我:「咪玩人啦屌…」

我同文仔係一身日本武士鎧甲,而亨利…. 佢係穿上左一套Ironman甲上身,一套Mark 7戰甲。

「唔洗理佢,依家咁既環境… 最重要唔好咁易比喪屍咬到。」 我企係亨利身後講。

「係啊東尼~~~ 你係我地之中最好打架,可以遠距離射激光,仲識飛…. 哈…」文仔仲要笑亨利。

亨利拎住係管理處拎既摺凳,我見佢拳頭握到好緊,好似想用凳打文仔。

「屌! 夠啦你。 仆你個街,你同我著住日本武士甲又好正常咩?」亨利聽到我出口幫佢,回頭向我點頭道謝。

亨利望返前面後我不禁偷笑左…. 老老豆豆,亨利柒我地好多!!!!

但我好快就笑唔出口…

唔係文仔帶路都唔知道有條山路由堅尼地道行去日月星街旁既星域軒。眼前左方係山坡,右邊係星域軒而前方就係皇后大道。 右方同前方已經見到有唔少喪屍係度行來行去。

文仔回頭對我地說:「我地爬左面山坡可以避開喪屍,順利跳到上去天橋頂。」文仔話未講完,佢右邊突然有隻喪屍從星域軒撲出來,離文仔只有幾個身位距離。
《覆沒‧香港》 【五十二】

Ben視覺

「走啊~~」我大叫一聲同時將手上一支水掉出,水樽準確地掉中喪屍個頭。「啪」

文仔反應奇快,拔刀一斬。 「Shing ~」喪屍頭一下被斬斷。

「走啊。」 我地3人行蹤已經被周邊既喪屍發現,數十隻喪屍發癲一樣衝向我地。

我地出盡力快跑上山坡上,可惜穿上左鎧甲既我地行動力大大減弱,要爬上山坡上係極度困難既一回事。

亨利著既ironman膠甲雖然比較輕身,但關節位郁動得唔流暢。係好彩定唔好彩?亨利跑得最慢,一隻跑得最快有近6呎高既鬼佬喪屍一手捉住亨利肩胛將亨利拉倒地上。 我同文仔乘空檔爬上三呎左右高既石膊登上山坡。

「嘩….」亨利肩膀上既ironman甲被扯下,同時跌到地上。 亨利看上來體形雖然唔大隻,但反應唔錯,跌地後順勢一腳掃跌並滾向山坡。

「快D捉實張凳!!!」我伸手捉住摺凳將亨利拉上黎。 文仔提刀斬擊追上來山坡既鬼佬喪屍,我地高左3呎,鬼佬6呎高度剛好文仔橫批斬入鬼佬頸椎。

「咔」文仔把刀卡住係鬼佬喪屍條頸上。

「屌…. 斬唔斷…屌啊…掹唔返出黎…」文仔用力拉,把刀斬入鬼佬喪屍頸椎:「KICK住係頸骨度…」

鬼佬喪屍頸椎受傷但佢冇停下,一手爪向文仔。 文仔只好放下武士刀退後「SHIT!...」文仔拎出插係背包上既黃色長摭當般狂打鬼佬喪屍出氣。 可惜雨摭就係雨摭…打擊只可以帶來輕傷,冇可能造成有影響既傷害!! 更何況係對喪屍呢?

「唔好打啦,走啊。 佢地追到黎。」我拉住文仔同亨利走。

喪屍群已經追到山坡旁,好彩有3呎左右高既石膊阻礙喪屍。我地3人沿小山坡向皇后大道跑,由於山坡向皇后大道既方向係比較言,我地同山坡下既喪屍距離拉遠左少少。一批遲來既喪屍就企係山坡下跟住我地,對我地張牙舞爪。

但我地危機未除去,身後既喪屍竟然人踩人般踩到前排喪屍身上走到山坡來從後追來。

我地3人要加速向前跑,同時又要小心唔好差錯腳跌落山。

「頂… 要跳過去先上到橋頂…」山坡可以跳到旁邊天橋再走向警總,身負大量糧食水同鎧甲既我地要跳到過距離1米有多既天橋頂似乎多少有點困難….
《覆沒‧香港》 【五十三】

Ben視覺

「掉左件甲啦,前手臂同小腿果D位,多餘既唔好著啦。」我除下胸甲、腰間兩片甲同大腳上阻礙發力既甲,身體立即輕左唔少。

冇等文仔同亨利,我先將背包拋到天橋頂,再退上山坡助跑一跳。 安全跳到對面天橋頂!

文仔除甲既速度都唔慢,背住個超重既袋一下跳過黎。

「亨利快D啊….」我見係山坡下追來8 隻喪屍,仲有10米左右就會追上亨利。

「亨利拋個袋過黎先!」文仔叫亨利先將物資拋來。

「哦…」「嘭…」

「……..」

「Sor…」亨利竟然唔夠力將物資袋拋左去天橋下面。

「屌…唔好理啦,快D除甲跳過黎。」文仔一面不滿地叫亨利跳過黎。我不禁在想如果亨利係女人,文仔係唔係會唔黑面?

「跳啊….」眼見仲有幾步喪屍就咬到亨利。

好衰唔衰亨利跳唔過黎,就差一呎左右距離可以安全著陸。 文仔口賤還口賤,但唔係見死不救既人,立即拉住要跌下去既亨利。

「拉實啊仆街….」文仔捉住亨利。

「啊…..佢地想捉我啊……救我…」亨利大叫。

依個時候亨利雙腳沿空於天橋邊,橋下喪屍紛紛如同鱷魚潭中既鱷魚一樣打開口準備要開餐。 幾隻喪屍伸手亂爪,差D捉到亨利。

更令我暗暗叫苦既係山坡上既喪屍都準備要跳過黎。

因為有文仔刀被卡實既經驗我選擇拔出刀鞘立即向跳來既一隻喪屍揮出刀鞘,由上而下對準肩膊直斬,我要做既只係唔好比喪屍跳到過黎。

「唔好亂郁啊你…」因為亨利被喪屍爪腳,佢不停擺動身體想去擺脫喪屍,亦因為咁令佢文仔更吃力。

「用力啦。1,2,3!」我打下喪屍後立即幫文仔拉亨利上黎。

有驚冇險亨利被我地拉返上天橋頂,但危險未解除山坡上既喪屍已經追地黎,而且想跳過黎。

「走! 走! 走!」 拎起地上個袋邊跑向警總方向。

文仔同亨利跟著我跑,同時有3隻喪屍已經跳過黎天橘頂,另外仲有4隻係山坡上準備跳過黎。 3對7我地冇得打,只有逃跑。

「快D啊,班野走得好快。」亨利跑最後,同喪屍只差幾個身位。

明顯地喪屍體能上比我地正常人好,我地岩岩係山坡上喪屍明顯因為地形限制而一仆一碌咁追我地既優勢已失。

我地3人唔敢再望後,出盡奶力跑到出左電車路橋位時身後喪屍發出嚎叫:「嗄….」

我地3人往後望,發現喪屍有點畏光,用手阻擋右手方照射黎著陽光,明顯地行動有點避諱。

「班喪屍怕光,」我留意到喪屍追得冇咁貼我地,但未至於停低唔再追黎。「我地走快一D落橋。」

我留意到係電車路上既喪屍都集中走去星域軒果面,可能係我地岩岩上天橋時引晒班喪屍過去。依個係大好機會比我地走落天橋去到地面再跑去警總則面既另一條天橋過去演藝果面。

突然一聲巨響「嘭!」從警總傳來。

「你地3個人想做咩? 快D落返橋,唔好再行近我地!!」警總天台位置有幾個警察拎住長槍,槍管正正對住我地,另外著白衫既指揮拎住大聲公對我地講。

「我地比喪屍追啊,救我地。」雖然對佢地冇期望,不過我都要表明我地係冇惡意。

「嘭」再一聲槍聲正正打到我腳前2米天橋頂。「你地3個著晒甲又拎雨摭依一D大殺傷力武器,依個時候係天橋頂走出黎仲話冇惡意? 我第二次警告你地,立即退後,唔好再向前行。」

「頂你!!! 摭都叫武器? 我點打到你啊!!! 定你真係以為個ironman真係射得出激光啊? 咪癲啦…… 你地幫手射死後面D喪屍啦….」文仔發癲屌班警察。

我細聲講:「咪亂講啦… 唔好唔記得係油站佢地開槍射死左油站既人…刻制D」文仔既衝動令我大驚。

「第三次警告你地,立即離開天橋退後。」白衫用大聲公比最後警告我地,同時幾個藍衫散仔面露一個變態笑容,已經準備好再次開槍射擊我地。

明顯地佢地唔想我地引班喪屍係天橋行來行去怕會有喪屍入左警總。

「屌你老母死黑警!!」我怒罵班死黑警。
《覆沒‧香港》 【五十四】

Ben視覺

「嘭嘭嘭~~」 槍聲響徹。

「屌…班仆街真係開槍射鳩我地!!!」

「仲講走啦屌…」我已跑向天橋左方打算落橋。

警總低座天台既黑警不停發射子彈:「哈哈哈…. 好正啊屌你,好似打機咁樣! 哈!」

黑警竟然當自己打機! 仆街! 佢跟係依個亂世跟本就只係一班手持武器軍火既恐怖份子。

我地3個竟然係亂槍之下可逃到橋下。

「有冇受傷?」我問文仔同亨利!

「冇!」兩人齊聲回答。

「屌! 咪比佢地3隻甲由走,射催淚彈迫佢地走唔到,等D喪屍咬死佢地。」天台既黑警竟然真的向我地射出催淚彈。

「啵啵」幾個催淚彈落於我地眼前並爆開,幾道白煙透出。

「咳…咳…..好痛….啊…」催淚煙向臉龐湧出令我地眼前一矇,幾乎同一時間我既眼睛及鼻受到催淚煙刺激刺痛。流淚、咳嗽、噁心感一一襲來,之後一陣胸痛、頭痛以及皮膚灼痛令我極度辛苦。

「啊…….. 我睇唔到野….. 咳…」亨利似乎嗱眼到睇唔到路。

「唔好停… 快D走!!」 文仔既聲音,我對眼都唔係好睇到野。

之後一隻強而有力既手將我捉起:「走啊。」係文仔,佢捉住我同亨利走。

我已經唔知道方向,只好跟住文仔走。 但走幾步就會撞到一D野,觸感似乎係公園既花糟。 撞得好痛,但催淚煙既痛楚比撞傷更令人難受。

感覺大約係轉左右再跑左一段路,依一面冇受催淚煙影響,我地隱隱可睇到前路,而身後仍傳來喪屍既聲音。 佢地好似都受催淚煙影響,行動受阻但仍然向我地追來。

依個時候我眼睛冇咁刺痛,前路影像再次進入眼簾。

「好似到另一條橋….」文仔應該都係唔係太睇到野,佢到底點可以帶到我地走到黎依度!?

我隱約地見到不遠處天橋底下有幾個身影在動,向我地方向走來。

「喂….喂…..好似前面天橋底有野跑既黎………」

亨利問「咩黎架…. 係唔係人啊?」

「咪嘈啦。上天橋先啦。」文仔同我意識到天橋底跑黎既都唔似係正常人,直接跑上橋。

係天橋轉彎後我地見到橋尾出現幾個人影向我地跑來,明顯到係喪屍,雖然我地睇唔清楚,但從佢地既走動姿勢大約可以知道佢地係喪屍。同時橋下方亦有喪屍追來,我地前後被夾了。

「爬出去行天橋頂。」轉彎位剛好可以跳出去,上到天橋頂,我二話不說就跨出去跳到天橋頂。

文仔亦一下就跳出天橋上到頂部。

「啊………幫我啊…..隻腳卡住左….」亨利身手比較差,被卡住係天橋扶手。

我地正想幫佢時一度身影已經走到亨利後面:「嚎…」

「哇啊…」亨利慘叫一聲。 一下清晰既咬碎聲音從亨利身上傳來,與亨利慘叫聲不分先後的傳到我耳中。

「啊….救命啊….嗚…好痛呀…」亨利不停發出絕望既慘叫,我心中一沉雖因催淚煙關係我睇唔清楚,不過可以肯定亨利已經被喪屍咬到。

「錚」「錚」兩下出鞘聲「噗噗」兩聲,之後一下喪屍嚎叫:「嗄….」

「嘭」亨利掉到天橋頂這邊來,文仔用兩把短刀斬殺咬住亨利既喪屍,救返亨利。

我同文仔立即拖走腳踝被咬既亨利往上走上天橋頂,避開在天橋之中追來既喪屍視線希望佢地唔會追來。

「嗚…..啊……..我比佢咬到啊….死啦…啊….我唔要變喪屍啊…..嗚…」被我地拖行既亨利喊住咁叫喊。

我心中不禁一沉,亨利被咬了…. 我地冇可能同佢一齊行動,佢會變喪屍…. 我偷偷望左我左手扼實既長身日本武士刀…

「阿BEN!!! 要斬佢。 起碼要斬佢隻腳… 少一隻喪屍點都好過多一隻。 」 我內心係咁諗,但理性叫我唔可以咁做,點可能斬落去? 你叫我用支棍打人打到人爆缸都做唔出,只有禽獸先可以打得落…

亨利仲要係一個年輕人,已經受傷既人,我點可能打到下去…………

「喂….」 文仔將我從沉思之中叫醒。「點啊… 我見到你望左把刀一下……」

「….」

「喂…你地兩個想點啊…..喂….唔好啊…」亨利已經感到一陣不安。
《覆沒‧香港》 【五十五】

Ben視覺

「嗚….唔好殺左我啊………. 喂….」亨利橫躺天橋頂在哭求我地唔好殺佢。

「…..」 握住長刀既左手正不停抖震。

文仔望住我冇言「….」,同樣地我見到手握兩把短刀既佢亦不停震動。

看著穿上ironman甲既亨利小腿少了一塊內片,血流不止的在哭。

喪屍選擇了沒有甲防護既小腿咬下去,令我同文仔不得不做出決定。 文仔拎左支水沖洗雙眼,試圖減輕催淚煙既影響,我亦跟住做。

一會兒,眼睛刺痛減輕不場。

而先打破沉默既係我:「我地要快D決定啦….文…….. 一係唔好理佢我地兩個人走…..再唔係佢變喪屍就死…」

「再唔係我地斬左佢被咬既腳啦….屌… 被咬可以大約要10-20分鐘先變,我鳩估係血液流入心臟再到上到腦就會成個人變喪屍….」文仔分析著,並拉出兩把刀。

「…..係…. 亨利…你會變喪屍….」我亦將長刀出鞘「鏘」

一下冷冷既出鞘聲,大氣像停止了一樣。

「你自己講你想點。留係度一個人….定跟我地走?」文仔開口問亨利。

的確,我地唔可以幫亨利做決定,依個係佢既人生佢要自己負責決定去留。

「……..同我地一齊就斬左隻腳…」文仔狠心地說出。

「嗚….痴線….你地痴線……要斬我隻腳…..」亨利當然唔會想自己被斬。

「….」我沉思著,雙手緊緊握刀。

「咁你決定要做喪屍……?」文仔再問。

「…..」亨利真係諗梗。

老老實實,如果係我,我會點? 我真係唔知道!

冇左隻腳….但可以繼續做一個人! 雖然少左隻腳難以係亂世之中生存,更大可能係最後都會因行動不便而被喪屍咬死,但總叫有一個機會吧?

變喪屍可以繼續生存,但會冇左思想,不過可以唔洗受苦,變成喪屍應該會比較幸福吧….? 但冇左思想既人仲會唔會應該幸福呢??? 我好有擬問!!

「….嗚….」亨利雙手按著被咬既腳在痛哭。

「亨利… 你仲有5分鐘左右就可以要變喪屍…. 又可能係就算我依家斬左你隻腳,但你都會因為喪屍病毒已經流入左心臟同上腦而最後都係變喪屍….」文仔慢慢走近亨利迫佢做決定。

「嗚………….哇…..唔好斬我…..」

「….咁你選擇做喪屍….?」我問。

「…..唔要啊….嗚…..唔好……」亨利係唔想冇左隻腳又唔想變喪屍…

我見文仔想斬落去咁:「停手…文仔…唔好斬,比佢選擇啦….」

「屌….冇時間啦…佢随時會變喪屍咬我地………..」文仔再三迫令亨利:「你做唔到決定就我幫你。」
多D人支持下就好啦....
有文未
半個月喇清
等文中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞