重裝 window 10 問題

34 回覆
0 Like 3 Dislike
諗住用usb重裝window 10
未入到揀地區畫面就藍mon重裝唔到
請問一下各位巴絲點解會咁

未選重format之前?
lm
有冇直接用個usb 開機
有 係bios set左開機用usb開
唔好意思唔明你既意思
樓主去boot menu睇下你裝window嘅嗰隻drive有冇多咗一個唔知咩window boot嘜鳩
用嗰個開就可以裝埋落去
我琴晚都係咁
一般情況唔會咁樣,不過你個 harddisk Master boot record (mbr) corrupted
https://youtu.be/FwT1BPon64A
入唔到打指令個介面,未入到已經出藍mon
會唔會換hardisk係最快方法?
我係bios setting入面係用UFEI:我插個隻USB去重裝window, 唔敢肯定依個UFEI關唔關事

小弟唔太熟
咁你掹開隻手指仔 boot機
boot機期間不停撳f8 (有啲電腦係Esc 有啲係f2)
選擇 Safe Mode with command prompt

依家啲法官連TB係乜都唔知
辯方:有2TB的錄影資料要睇,申請押後。
法官:咩係TB
辯方:er…一個Gmail有15GB,2TB即係好撚多個Gmail咁囉!
2TB...>>>

Hello 我依家先有時間搞部機 我跟左個方法入safemode 打 boot 個三個指令
打完再入番手指都係出番0xc0000225問題
補充番我打完bootrec /rebuildbcd係咁
你部機可能有惡意程式
既然你入倒 safe mode,
盡量將最近安裝嘅程式 uninstall

然後入命令視窗 打
sfc /scannow 按Enter鍵
chkdsk c: /r 按Enter鍵

成都同埋上海都有機會封城
我用DISKPART clean晒所有磁碟區啲野
結果開都開唔到機
首先唔好用 不推文 (咁樣其他人留意唔倒你個post)
邊個咁大整蠱,教你用diskpart
你身邊有冇第二部電腦 ?
如果冇,此post已完
我有第二部機
我google左好多方法
一係用住ubuntu 先 https://ubuntu.com/
就算唔裝落harddisk都得,當 live cd 咁用
唯有用住先 之後可以點recovery到
如果你成功安裝倒ubuntu,
assume 佢已經幫你修正咗hard disk mbr 同埋partition問題 。。。。
如果連linux 都安裝唔倒,咁即係話個 hard disk真係有問題

今晚黃大仙和你上香
如果安裝倒ubuntu即話
咁可唔可以轉番去window 10

要去上香先得
試咗先 https://cn.ubuntu.com/desktop
之後有任何相片 文件想要返,
可以用AnyDesk , Teamviewer 傳送返或者直接upload上去google drive之類
我清晒啲文件重新黎過
岩岩搞好左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞