[請各位遵守秩序] 買家偷步入市 十大屋苑周末成交增兩成

31 回覆
2 Like 6 Dislike
新盤效應帶動下,不少向隅客回流二手市場,不少買家擔心農曆新年後出現小陽春,於是趁周末把握機會,趕及農曆新年前偷步入市。

中原地產十大屋苑本周末錄得12宗成交,較上周末10宗升20%,連升2周,創近12周新高,周末成交量連續2周達雙位數。中原地產亞太區副主席兼住宅部總裁陳永傑表示,買家怕遲買會貴,近日積極出價。陳永傑相信下周睇樓活動依然活躍,成交暢旺。

買家唔洗急,慢慢睇慢慢揀,今次次唔係小陽春,係大春浪,穩定長期上升
好有趣,佢地啲報永遠講到買樓好似買菜咁話買就買,仲要擔心小陽春
最近先話不吃不喝20年先買到
其實佢地只係報D 買樓入市果班,我同意有一半香港人未必會/可以買樓

「不吃不喝20年」係錯哂/偽命題。 佢用家庭入息中位 數28K,呢班人唔係宜家買得起樓果班。大學生畢業15K-16K ,想像下兩公婆係大學生,做3年野,家庭入息一定唔只28K 。佢用好多大城市做比較,但人地D 土地係多好好好好好多,我地只係係地球上既一點,仲要係好多山既一點,可想言知供應係幾咁少,再加上唔係全部買樓都係用家
12宗成交
1宗變兩宗增加100%
0宗變一宗唔識計
Okgun
小陽春都唔知聽咗幾多次,慢慢
仲要出埋新sars 。新年後都未知咩事
掃平貨
咩叫偷步?咁幾時先叫正式起步?
咁係咪可以DQ佢
90後開始好多心態都唔買樓新一代買樓意慾低咗好多
業主持貨力強 支持業主繼續strong hold
係根本買唔起
有父幹可無視
無父幹既90後 大約十個有一個可以買到私樓既
要買樓 至少都600萬 先買得落手 四百呎 兩房
首期 裝修 雜費 加 結婚 冇百五萬唔洗諗

冇父幹既都有家用負累 仲要跟你人工加幅咁食
除左頭10%人 點買得起
個個都想淘大幾10萬,香港人業主經歷過2003年可以未必會
一般都係新年後,公平D 嗎開年一齊搶
真,90後貧富差距愈來愈大,父幹+專業 人仕 VS 普通人.....不過一直以黎都有,可惜佢供稱大少,變左係父幹+專業 人仕一組人互相競爭更多資產,結果將無產90後愈拋愈遠
00後可能仲慘
90後肯努力 冇父幹買600-800萬都仲有希望
00後到時可能800萬買300呎40年大西北
由新年開始持續到下年既新年
其實未必⋯
如果今次再勁啲香港幾萬人感染跟住幾千人死咁就仆街
到時就50蚊一個早餐,90蚊一個中午,感謝老美QE
睇下發展成點,平既執多間
馬鞍山新港城2房零議價600萬元沽
世紀21奇豐物業海典灣分行區域經理胡佩碧表示,馬鞍山新港城B座低層3室,實用面積348平方呎,2房1廳間隔,向西北,望遠景。單位放盤1個月,速獲買家零議價以600萬元承接,實用面積呎價17,241元。

原業主於2009年11月購入上址,當時作價430萬元,持貨逾10年至今轉售,帳面獲利170萬元,單位升值40%。

議價空間收窄....
無限loop,永續小陽春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞