[黃色電影圈] 《幻愛》《叔·叔》《金都》獲香港電影評論學會大獎

127 回覆
36 Like 0 Dislike
想知港產片得警匪動作古天樂張家輝班友去左邊
幻愛連維基條目都未有
睇左金都 另外兩套等睇正場
呢兩套係純港產?

最佳導演:曾國祥(《少年的你》)

導演以無比的勇氣直面中國大陸的校園欺凌問題

最佳編劇:黃綺琳(《金都》

結局為自主獨立的開端。借假結婚前史闡述中港差異、出入境自由,擴闊命題的意
冇黃子華唔計
前者冇話過係

金都係圍繞金都商場同stephy嘅婚姻價值觀
有大陸人角色 (有個其實係香港人演)
睇完你會覺得係110%港產
套戲亦係政府首部劇情計劃得獎作品
同淪落人 一念無明 G殺 等絕對係純港投資

由2013年起,列入評選範圍的影片必須符合下列其中兩項條件:
1. 導演是香港永久居民;
2. 出品公司中起碼有一間為香港註冊公司;
3. 影片的十五個工作項目(包括:監製、編劇、男主角、女主角、男配角、女配角、攝影、動作設計、美術指導、服裝造型、剪接、原創電影音樂、原創電影歌曲、音響效果及視覺效果),其中最少六個工作項目的崗位由香港永久居民擔任。

而影片長度必須是60分鐘或以上,於該年度在香港戲院作首輪公開售票放映,並於一星期內上映不少於五場。

同埋學你咁講,中港差異唔計,有中國就唔叫港產片,不如只限拍鄧文侯廖彭
未正式上姐
入埋金像五強就會開始多人留意

至少我睇咗呢單新聞之後會想去睇幻愛
恭喜曬
鄧文侯廖彭咪又係移居落黎
三套加埋二千萬好似合理D
曾國祥其實有啲料,可惜上左大陸拍
黃色電影圈撚呢
每套700萬都蝕到入肉
恭喜哂
高票房先畀人見到呢類戲有得做
除非政府再科水多幾套得獎
調轉左下話
唔上大陸就真係可惜
佢拍個D香港人邊啱口味
其實七月與安生好好睇
但一套全蝗語嚟爭金像獎仲要拎埋就會好撚唔据
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞