【01Reboot】《數碼暴龍:Ψ》2020年4月播出

1001 回覆
99 Like 22 Dislike
https://youtu.be/LGH0Q_V5Pkk
其實so far 官方都講得幾清楚今次重啟係點
其實個方向冇咩錯 之前果啲垃圾 冇人想佢寫落去
咪試下重啟
同pokemon 完全相反 pokémon 就係寫得唔錯 啲人唔想冇哂啲竉 所以唔想重啟
數碼暴龍就好似當年第一代蜘蛛俠咁 第三集出到唔知想點 不論個演員拍唔拍落去 大家唔想佢出第四集 咁咪重啟
xros wars 好睇㗎
好唔好睇就個人口味啦
但應該否認唔到都幾爛尾下 似比人腰斬
當日xros wars好似收視率低迷,一開始係咁不斷因為特備節目搞到不斷停播,之後俾人調咗去朝頭早檔位,收視進一步下跌,搞到要改故事,推走明里同善次郎
第二期好似真係差啲俾腰斬,wiki係咁寫的
「總括而言,本作全79話只有三條陸負責腳本主線,其他腳本家基本上沒有就三條陸的主線發揮,因此故事的整體發展並不順暢(以第三期改為每話由各自腳本家製作尤其嚴重),而根據初期官方網站介紹第三期的故事時,製作組表示本篇章會以「3V3」獵人團隊的戰鬥為主線,即「工藤大樹、明石激、天野悠VS最上龍馬、戸張蓮、洲崎愛瑠」作為故事的主要內容,但本篇章播放後一直只圍繞着明石激每話進行狩獵一隻數碼暴龍的日常故事、及沒有跡象顯示主要敵人是誰的情況下,使故事的內容愈趨乏味,加上在幪面超人系列中有「地獄腳本家」之稱而著名的米村正二,於本作中經常埋下伏筆及破壞三條陸的故事或人物設定;和早在第一期收視率欠佳更換播放時間、周邊的玩具產品停售以致傳出第二期腰斬的情況下,觀眾當時亦難以理解製作第三期的原因。及後三條陸接受多次訪問後才解釋,第三期是狩獵數碼暴龍的故事,即本篇章第一話開始就是腳本主線,使觀眾都出現恍然大悟的感覺。」
第二期好似真係差啲被腰斬,wiki係咁寫的
「總括而言,本作全79話只有三條陸負責腳本主線,其他腳本家基本上沒有就三條陸的主線發揮,因此故事的整體發展並不順暢(以第三期改為每話由各自腳本家製作尤其嚴重),而根據初期官方網站介紹第三期的故事時,製作組表示本篇章會以「3V3」獵人團隊的戰鬥為主線,即「工藤大樹、明石激、天野悠VS最上龍馬、戸張蓮、洲崎愛瑠」作為故事的主要內容,但本篇章播放後一直只圍繞着明石激每話進行狩獵一隻數碼暴龍的日常故事、及沒有跡象顯示主要敵人是誰的情況下,使故事的內容愈趨乏味,加上在幪面超人系列中有「地獄腳本家」之稱而著名的米村正二,於本作中經常埋下伏筆及破壞三條陸的故事或人物設定;和早在第一期收視率欠佳更換播放時間、周邊的玩具產品停售以致傳出第二期腰斬的情況下,觀眾當時亦難以理解製作第三期的原因。及後三條陸接受多次訪問後才解釋,第三期是狩獵數碼暴龍的故事,即本篇章第一話開始就是腳本主線,使觀眾都出現恍然大悟的感覺。」
雖然我都有睇晒xros wars嘅
配音都走左兩個...好心就咪再搞啦
XW大樹做主角果時好睇 換左膠龍獸就不了
除左一開頭接受唔到合體之外
其實到換主角之外都算好睇
主角係少有既頭腦派,唔會成日衝動做柒事
同埋二期都有唔少感動位
我覺得算做得好
xros wars 好睇㗎
第二期好似真係差啲被腰斬,wiki係咁寫的
XW大樹做主角果時好睇 換左膠龍獸就不了
除左一開頭接受唔到合體之外
其實到換主角之前都算好睇
主角係少有既頭腦派,唔會成日衝動做柒事
同埋二期都有唔少感動位
我覺得算做得好
太一
第二期居然一腳踢走明里同善次郎,我覺得其實明里同善次郎帶起咗成套嘢,佢居然一腳踢走佢哋

膠龍獸變咗日常 中間太多得獎數碼暴龍,好似咩錢幣獸、鬼牌獸、紙箱獸咁,完全唔似係原本嗰啲數碼暴龍,搞到成件事好奇怪,但佢有時又出返以前啲數碼暴龍好似魔彈獸嗰啲叫做好啲有少少回憶,同埋最後大結局有歷代英雄
亞古獸:太一,我地去戰鬥啦!
太一:zzzzz.....
亞古獸:你唔好訓呀太一!太一!
希望用返butterfly 和田光司
歷代英雄果到腰斬味勁濃
本身一集開一兩個慢慢推返啲英雄出黎
突然就全部出哂黎
個敵人重要唔知邊到突然彈出嚟
打完就完
求其炒埋一碟就算咁
小弱智終於唔洗失智
Reboot 比返阿空太一就OK
agger
反而我覺得佢op唔用 但突然劇入面播返會正到飛起 好似當年美美頂帽一飛起咁
同意
搞番好世界觀同設定先啦 套套唔一樣
可能reboot就係想咁 但又唔知大家接唔接受到要當前面咁多套都冇發生過咁
不同套套唔一樣好似已經係特色咁 反而難想像統一返會點
咪係
V龍獸明明好好睇
今套pokemon 明明係阿GO做學徒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞