有冇一啲唔嚇人但結局又意想不到嘅電影推介?

122 回覆
12 Like 8 Dislike
首先同各位手足講聲Sorry,我知道呢類題材係月經Post
但因為小弟比較細膽,自己一個唔夠膽睇恐怖片
想問下大家有冇一啲唔嚇人但結局又令人心寒/估唔到嘅電影推介?

以我所以有幾套講到爛嘅電影做例子
1. 佈局/看不見的客人 The Invisible Guest
2. 七宗罪 Se7en
3. 死亡魔法 The Prestige
4. 驚悚/一級恐懼 Primal Fear
5. 活埋人 Buried
呢類電影冇嚇人鏡頭但又做到臨尾反Cup嘅交果

Skeleton Key同靈異第六感呢類雖然都係偉大之作,但有嚇人橋段,唔係太啱小弟

有冇手足可以繼續分享?
1)有部印度電影叫《Kahaani》(追擊枕邊謎),不恐怖,偵探片類型,我覺得只是中上,但評價很高,而且認識一下印度文化,可以試試。
2)《Gone Girl》(失蹤罪),美國懸疑片,也是不恐怖,非常精彩,這套很出名,我覺得樓主看過,只是你沒提到,我就說下。
3)《非常突然》,港產警匪片,沒聽過可以看一下,看之前別查資料。
上流寄生族
一蚊雞保鑣
usual suspects
Incendies
The Skeleton Key
Panic Room
Lm
Gone girl
Shutter island
Push
Get out
The Others
識貨
《盜海豪情》偷竊片嘅巔峰

《凶心人》剪接嘅極限玩法

《Lock, Stock and Two Smoking Barrels》平行、交叉蒙太奇教科書

the game
basic
鬼眼,第一次睇好震憾
《雄才偉略》(1957) 將一個御用大律師玩弄於鼓掌之中

《致命身份》雨夜旅館大逃殺

《非常嫌疑犯》大賊一定要讀熟「演員的自我修養」

Predestination 超時空攔截
結局屌咗聲,不過係讚嗰隻屌
反而有冇恐怖又估唔到既戲推介?
Get out
勁好睇
最好睇完唔睇分析重睇自己揾 隱藏訊息
其實呢套戲唔係有篇文 記得小學已經睇過 所以唔係好意外
都算幾嚇人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞