作為上司或主管既你,點樣同下屬相處同管治

38 回覆
1 Like 3 Dislike
制定全面有效政策管治
評估措施長中短期影響,成效及可行性
務必鞏固自己權力
以防下屬發動政變
屌 姐係無講過野
我主張同自己team 嘅手足打成一片
有咩大家open 坦誠分享
做到悶悶地就一齊9 up 下
工作時就認真討論
D人話咁既老細好廢 班手足都唔會聽你 HEA 得就HEA
反正你地咁FD 唔會點屌 , 最後手尾都係你自己做返
邊有咁多用人唯才
我淨係要結果
讓黨領導一切
我做過10個人的上司,基本唔使點相處。

只要喺合理嘅interval之下問下要做嘅嘢做成點。

同中秋或做冬之類要自己破費請食番餐
做公營機構
玩白色恐怖
晨時卯時就滲透恐嚇訊息比佢地囉,例如我真係唔想xxx, eg. 延長你proba/減你人工/出警告信etc,好彩多得我乜乜乜乜

又可以晨時卯時同佢地講我會同老闆寫好你
提醒佢地呢度你主場

So good of u
其實係咪代表你個位可有可無變相 D 下屬自己攪 唔洗你
你呢個係下屬思維黎
做唔到一個幫到手既上司,都唔好做一個攪鳩下屬,阻住佢做野既上司
如果下屬能力有限 下下要我執手尾
真係好累
梗唔喺。
你要知道你啲下屬亦喺人,即喺會玩鳩你,成日話啲嘢點做,又或者有啲嘢要你做抉擇要孭,你就喺要發揮你經驗實力時候。

如果唔喺,當然第一個要燉冬菇咪就喺我囉。明未?
其實有時都幾煩,你下面射波射得多,你會俾人執。下屬你睇漏瀨嘢[有心無心都好],你要孭,無得缷,你卸得一鑊,你再卸老細又唔喺白痴,會開始覺得你搞唔掂。
每個人都有 learning path嘅,唔得咪瘋狂加鞭囉,佢挨到有所成長你就多個得力助手,挨唔到嘅自然會走㗎啦
係呀
所以上司咪要俾啲白色恐怖下屬
Remind大家佢先係主場
白色恐怖?你諗多咗。
主要喺同下屬執屎,補鑊。
射波太多就過去勸佢。
勸唔聽無嘢嘅,跟工司政策,唔會乜嘢白色恐怖啲乜乜物物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞