一個月時間 歐遊應該去邊

109 回覆
7 Like 1 Dislike
我冇留意....
早知我都跟你咁芬蘭走
慳三千
零下廿度著夠衫冇咩事
黑山波斯尼亞塞爾維亞啦,正撚到仆街
有幾正啊 分享下
其實六千係正常價黎
呢個一兩個星期先開始割
儲下彈藥下次再去
洋蔥式著法?!
屋企 得一件muji羽絨 一件aigle 薄風褸
但佢地套埋著又著唔落
華沙 去克拉科夫再番華沙 車程會唔會好蝕
好似來回都8個鐘
即日來回係比較辛苦
而且克拉科夫都應該多嘢睇
應該住一至兩晚比較好
好似會有少少辛苦 香港飛去克拉科夫 去完先返華沙呢?
十幾日就剩係波蘭+三小國啦, 我之前係北向南用咗+14日左右

krakow 鹽礦1日 集中營1日is must, 兩唔好諗即日來回
Zakopane 去Kunznice1日(可以簡坐覽車),去morskie oko 1日,去到後湖嘅對面有一個位可以繼續向上爬,可以見到另一個湖czamy staw pods rysami,靚好多,但一定要帶雪爪,體力支撐唔到可以唔去,或者chur到盡5點前出到去坐馬車落山

去華沙火車單程兩個半鐘only 都幾舒服
華沙去維爾紐斯8個鐘overnight bus好難頂 做孝子就出張機票啦

vilnius 特拉凱(呢個景點好伏)+城區2日
北上去riga途中會經過šiauliai自己夾個時間去十字架山,個時間要計得好準
[Vilnius>šiauliai>riga 1日]
(我嗰時失敗左,最後要截順風車先返到šiauliai)

其他好簡單 樓豬自己應該搞掂
你想睇咩先 如果係想睇自然風景/古城/舊街既話就唔洗去波羅的海三小國 因為呢三個地方比上不足 比下有餘 除非你已經去過哂所有歐洲國家/想探索下少人去既地方 如果唔係唔好哂時間去三小國

如果夠BUDGET 又得14-18日 北歐既話寧願留哂係芬蘭挪威冰島 呢三個地方一個月都唔夠玩
你都可以係立陶宛做中轉站轉機去冰島

利申: 立陶宛EXCHANGE留過7個月 講既地方去過哂
西班牙入 南法 瑞士 德國走 爽
Riga 治安差

我尋晚到步華沙喇
冇人既 華沙來回krakov會唔會好辛苦 天氣點
落緊
火車班次極多
兩小時快車二等座39歐
四小時慢車二等座12歐
我坐慢車頭等
目前陰天
建議Krakov留一至兩晚
如果二月去應該到處雪景
重點 華沙接近零大劣人
好舒服
克拉科夫可留宿三晚
佢個舊城廣場係我目前去過最大
鹽礦一日 集中營一日
差不多
波蘭、捷克、奧地利、德國
等你分享
ching 有冇帶mask..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞