[26]考緊26?你問我答!(4)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
[26]考緊26?你問我答!
https://lihkg.com/thread/1502713/page/1

by 丫仔月光光

小妹上兩個月考到牌
元駕考第三次終於pass
衰過落腳、跌車、太接近物體同判斷力弱
深明人矮同輕磅喺26上係蝕左啲
但只要練熟基本功,26都可以好輕鬆
首先講講考試常肥嘅原因同解決辦法啦!
利申:只係想做意見交流,並唔係教學,而且每人用車嘅習慣都好個人,邊種方法啱你都要試過先知!

1.黃金右腳
會落腳嘅原因可能係停得太急或者尾制唔夠,渣26一定要善用尾制,可以幫助穩定架車,自然停嘅時間會挨左。建議停車前預早收油門,由架車溜前,再落腳制減速,拉頭brake,拉極力子,伸出左腳,架車呢個時候差唔多完全停哂架喇,輕輕推一推軑向左,架車自然向左傾

2.判斷力不足
判斷力可以由好多野睇到,有人衝出黎,選邊條行車線,出路口等等,考官一日考咁多人,佢地會鍾意考生爽快啲(唔係渣快啲),爽快意思係唔好比佢見到你猶豫不決。我試過出讓路口明明冇車都慢溜出去,呀sir話明知路口前望到你係許可出嘅,你就比油出,一係就停,一係就車,既然出得點解要慢出?

另外考生都好驚考試途中有行人喺路邊行/踩單車,或者打橫喺你面前過馬路,呢啲情況可以點做呢?如果佢喺你行車線上行緊(唔係行人路),你就要做足望鏡擰頭當過死車咁,我行工業村果日唔知邊條友咁好掉左條車軩喺正中間,咁要做嘅都係打燈望鏡擰頭過左佢。過完之後都要打燈望鏡擰頭行返行車線嘅中間。

咁你渣到安全島位有人衝出黎呢?呢啲時候其實你早就要望到安全島有冇人,情況係可以自己避免嘅。

首先佢唔係斑馬線,道路優先權其實係你到,道理上你唔應該停車。下,唔停車咪肥緊?所以你一早就要望定有冇人,如果有人行緊出黎,你就提早減速溜過去(~20-30km),溜到過去時個人應該差唔多過完馬路,你可以比返油去。咁果個係呀婆行得好慢呢?佢仲喺路中間喎,呢個時候先至停車,咁個官就預早見到你對成件事嘅判斷力。避免左去到先知有人。
如果係佢突然衝出黎呢,基本上你渣到去路口佢仲要衝出黎都冇辦法架喇,停都停唔切,所以就係最好預早望有冇人要過馬路,自己收一收避左啲情況。

3.過死車
元朗好多時兩邊都會有好多大貨櫃死車,考過46嘅朋友就知道,兩邊有車,中間位置只夠一部車騎線行,或者啲職業van司機會好慢咁兩架平排過。咁學神嘅我地又可以點做?咁所以喺我地做過死車動作(望鏡擰頭)前,要望通左對面有冇騎線黎緊嘅車,切記唔好盲中中跟住前面啲職業司機入去呢個死亡地帶,因為當左右兩邊死車,迎面又黎緊車,你又跟住架van,好容易就衰判斷力不足同太接近物體。我地只需要望到迎面果車黎,就定油30-40左右盡快過哂啲死車,越快過哂,危機越少。

過死車途中需要望下鏡同死車,確保佢地冇打燈要開出。
如果你望通左又入左呢個死車地帶,迎面先有車出現呢?就盡可能睇下自己果邊有冇位可以攝返入去(打燈望鏡擰頭入)然後停車,佢過完就做返開車動作同打燈騎線出返黎。冇位你攝呢就要睇有冇一米安全距離喇,有就可以繼續過,呢個距離大約係一個車門左右啦,你要諗如果佢開車門會唔會撞到你,你亦唔好因為驚佢而縮向自己隔離部死車,都要預一米距離架。真係咁唔好彩呢,佢同你近到冇安全距離,咁你就需要停車,當停左車就唔洗理一米架喇,由佢自己繼續過。
都係果句,盡早望遠啲,多望鏡,要自己掌握前後左右嘅路面資訊。

打住咁多先,歡迎各位學神問下問題,大家交流合格心得,以上嘅野除左係我自己試出黎,亦係每次渣完對於自己有疑問嘅地方返去學院問呀sir,問哂自己驚嘅可能性,呀sir都一定好樂意解答你,我當時係畫埋圖問呀sir啲情況要點處理架。

最後提提大家,唔好跟車咁貼,前面有學神行車就預多兩三個車位距離都唔怕,跟學神起步就自己動作都慢啲,爭取同佢嘅行車距離,祝大家都可以順利pass,安全出車!
Lm
我覺得駕院都唔係你地講得咁差, 唔至於咩都唔講唔教
起碼去上堂, 呀sir都會有教下唔好同大車一齊轉彎; 多啲望鏡, 見到後車好快衝緊上黎想爬頭就小心啲由得佢爬, 唔好同人爭; 過死車如果要佔用隔離線, 而有對頭車應該點做呢啲之類
呢啲野都有講個喎

同意,最主要係有冇試過留心聽佢哋講咩同問嘢,衰咗唔好賴呢樣果樣。
街師傅唔包你一定合格,大把人喺駕院合格,唔通個個都係靠運氣咩
想問下過死車(長死),對頭線冇車,保持左一米距離,但過埋隔離對頭線,會唔會肥?
學每一樣野跟師傅都一定要虛心啲,啲師傅有時老屎忽mode就梗㗎喇,但係你好禮貌咁問佢,佢就一定會教,學嘢真係唔好好似連登文化咁屌左先,要用可以令自己最快成功嘅方法考到牌,慳時間慳錢就乜都贏曬
同埋就算駕院
你有問題, 啲呀sir基本上都好樂意答, 夠膽問就得
我覺教院反而最好
講得好清晰同好有耐心
其實各施各法,好似睇醫生咁,都係人夾人。

只不過而家排駕院實在太耐,攪到乜火都淋熄哂
路試宜家排到幾時
港島:7月10
天光道:8月11

各駕院要打去問
元駕6月
沙駕9月
新觀4月
啱先報左觀駕 職員話強制要排到年中先有得考
頭先問新觀佢叫我強制路試1take預年半左
咁誇張?遲3個月報變咗遲成年
8月報沙駕 11月考強制試pass左 9月考路試
早兩日報沙駕 10月先考強制
都係唔理照報左先
啱呀,只會越嚟越遲,心動不如行動
巴打報名即刻有考期?
想知港駕係咪無得係港島學?
見佢網上報得元朗沙田
想知啱啱沙駕肥強制 最快應該轉去邊?
路試
我想講 我沙駕 十月報都係6月中先有得考好撚後悔
留名驚肥
強制有無快期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞