黃子華《乜代宗師》被「中共」審查DQ, 英皇撤資, 黃子華被迫自資拍戲

1079 回覆
2652 Like 26 Dislike
今次就睇我地撐唔撐到黃色經濟圈
我一定去睇
1.19天下制裁大遊行
2020年實現真雙普選
今日台灣 明日香港
本身Target大陸就改到岩黎拍啦
係,彭浩翔套 鹿鼎記 都唔批
我地洗唔洗撐下佢
拍片真係好撚貴 尤其係長片
年中好多奶共片都拎唔到大陸批文
你以為ban左就等於黃底?
黃色電影圈+純港產片翻生係靠呢鋪喇
From Fb Shandi Leung:
「其實我一直都覺得,你要去定義黃子華係黃定藍,其實好ON9,因為其實黃子華的政治取態,其實就係好多上一輩的香港人。

你話佢藍咩? 佢可以係架。由佢同原島大地講 #釣魚台是中国的,到佢形容親中国,都係用「母子關係」、「阿爺」,到佢金盆啷口,佢話自己喺飯局講北話畀人歧視,其實你好明顯睇得出,佢其實覺得自己根本就係個中国人。

你話佢黃咩? 佢又可以係架。秋前算賬咁明顯唔講,佢2012年有抽梁振英水,2014年有讚過金鐘佔領區,有講過李旺陽腳踏實地上吊死,有講過國歌法。你話佢撐共咩? 其實又唔見得。

講到尾,佢其實就好似五月天嗰種「非藍非綠非獨」。但呢種觀念唔熟悉咩?

佢唔係撐警,佢都覺得七警打人係唔啱,都覺得「喂你唔駛咁都放催淚彈嘛?」,但同時佢都覺得「其實啲警察都好大壓力架」;
佢唔係撐共,佢都覺得中共唔好。六四、李旺陽佢都有出聲,但但係同時佢覺得,中央係「阿爺」,覺得自己點都係個中国人;
佢支持你和平表達訴求,佢雖然覺得「占中」無用(「用愛與和平佔領中環,你要佔領人哋個女,你都唔可以咁樂觀啦,剩係得呢兩樣嘢。」),但同時都覺得「暴力都係唔好」(2014年叫人返金鐘、到後嚟的<棟篤探工> 完全表現到佢覺得「年輕人太偏激容易被煽動)。

你可能會覺得「屌你老味又係中立撚買兩邊垃撚圾」,喂咁但係你再唔鐘意都好,呢個就係普遍香港人的觀念同價值,再講白啲,其實就係上一輩人的價值觀呀。

點解黃子華無公開就今次的事表態? 其實都唔難理解。對上一輩的人嚟講,「政治最好都係唔好講咁多,要講,打下擦邊球咪算」。而其實你都唔難睇得出黃子華自從升上神枱之後其實佢係收歛咗好多。

一開始的「娛樂圈血肉史」,其實就真係一丁友上台齋講,當時的黃子華還有一種「年少氣盛」的狂氣,到後來開始走紅,開始會化妝會SET頭,開始有埋舞台燈光音樂效果,黃子華那種「懷才不遇輸無可輸」的傲慢就慢慢消失了;由一開始主力講政治,到97後開始集中講人性、講男女關係、講買唔起樓、講網絡生態,其實呢啲都係好貼地且安全的話題。講得白啲,佢一個SHOW 120 分鐘,其實講政治的加起嚟都不過係10分鐘左右而已,何來「大半世反共」?

我哋無可能迫任何人去表態。無錯,「喺大是大非的面前係無中立可言」,但愛就係選擇,畢竟每個人要承擔的風險都唔同。咁既然黃子華都無表過態,咁你哋又何必去 Assume 佢係支持定反對?

就好似我講黃色經濟圈一樣,其實一切都只係排緊 Priority, 新年要選睇咩戲的話,王晶呢啲狗都唔屌,其他的,你覺得OK,咪去睇囉,又何必講到「一定要撐」呢?」

D明星係微博講句國慶快樂,大家都要聲討

咁黃子華用母子關係、阿爺 大家仲咁撐佢?
冇高登連登邊得黎今日达哥
佢比人質疑既時候係選擇串返咁多位兄弟
只要肯表態,黃色經濟圈隨時歡迎。
成七個月都唔表態,實在冇理由要幫佢
如果唔係對其他黃色經濟圈既人唔公平
就算係李慧詩靠政府水既人都出聲啦

我明如果佢一表態,可能會影響其他人
包括演員,製作組etc
佢唔表態我可以理解

所以結論就係唔駛特登幫佢,由佢蝕囉
佢蝕唔起咩,他朝佢一表態大家先罰佢
唔好睇少一套戲
睇黎佢真係驚到瀨

好撚多打手入黎焗人睇佢支持佢
無錯 好多開支係觀眾睇唔到嘅
佢間中資開左兩三年喇,唔通真係咁少人知
冇架啦 人蠢真係冇藥醫
比鷹枉跪低害到子華樓都賣埋
大家係味要考慮下裝修鷹枉?

不過唔好忘記羊獸成權力唔比燉丙強低
大陸審查完...唔比拍...啫係有敏感 或者 中共唔高興既題材啦...
最少佢而家無為左迎合中共巿場而去改劇本...
而且...會唔會係英皇"商業決定"所以要包埋中共巿場...所以當中共唔批...英皇咪唔投資...
點解可以解讀到黃生一早Target中共巿場?
打咁大篇證明自己唔識睇棟篤笑
棟篤笑唔係黃絲propaganda,有曬兩邊意見對比好正常
大家唔好睇4.5千萬 咁樣都係輸

目標要超6千萬 一定要多過派飛葉?
屌你老母又格硬提高門檻
達哥無表態撐中,大把藍到發黑你唔屌仲乜針對

你愈屌咪即係樹敵更多
星影匯呢?
合拍片=奶共自我審查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞