黃子華《乜代宗師》被「中共」審查DQ, 英皇撤資, 黃子華被迫自資拍戲

1078 回覆
2648 Like 26 Dislike
未睇內文前我都諗到呢個問題
有冇辦法可以更直接支持
yes
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
敵人反對
講真做到咁都接受唔到嘅早知子華學達哥咁咪算囉,而家拎咁大筆錢出黎都俾人當藍絲咁睇真係心都碎
Avengers包埋居港外國人睇,港片最高都無7000萬
子華神做乜而家又改口話「如果因資金撤了就不拍,子華覺得對不起演員和手足」?

仲要強調用「手足」呢個字
七個月一粒聲都冇出而家彈出嚟講手足
連登仔最鍾意子華就沒事兒啦

不過我唔係杜汶澤 冇資格批評
下面快啲搵人屈我做五毛:
新年片?
我媽咪都話睇幾次
Push
中共反對的
屌,我包一場
新年檔期唔睇黃子華唔通睇黃百鳴咩
https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20200114/60484062?fbclid=IwAR00YjS13xZbWjEiJeTH7vDoLaOO1iuDEEV8bcn_MqszVXh2NgoKWXF5l4I

2020年01月14日
【冇錢萬萬不能】黃子華自資拍《乜代宗師》有原因 班底唔收錢捱義氣

建立時間 (HKT): 0114 17:55

黃子華自編自導自演的賀歲片《乜代宗師》因曾在深圳拍外景,有人非議他不夠「黃」,建議港人看他的賀歲片要三思。後來子華澄清,自己拍的是香港電影,並非合拍片,去深圳取景是因為銀彈不夠,更要賣樓籌錢才湊夠拍完這部戲。其實好多人都不知為何子華今次要自己賣樓去拍戲,如果大家記性好,會記得去年3月英皇曾開記招宣佈支持子華開拍與劉心悠的新片,但當影片臨近開拍之際,卻因題材問題未能取得中國批文。英皇在商言商,決定不投資,面對突如其來的撤資,子華惟有自己收拾這盤爛攤子。

由於戲組人員部份已埋班,而劉心悠為拍這部片又學了幾個月打拳,如果因資金撤了就不拍,子華覺得對不起演員和手足,最後他決定自己拿私己錢來開拍,除了他自己沒有收取分文之外,其實監製、編劇和部份工作人員同樣分文不取,心悠也是收一個很優惠的價錢接這部戲,令電影有錢可賺,子華才可以分紅給沒收錢的手足們。在香港拍戲,單是「湯底」都接近800萬,因為有些機燈組人員堅持收足錢,戲組為了減低製作成本,監製建議去深圳拍,有參與拍攝的手足們都知道是子華捱義氣用自己錢去拍這部戲,所以工作人員都盡量幫他慳錢。

電影拍完加埋後期費用,最保守都用了近1800萬。講真一部1800萬成本港片,在沒有大陸市場下,香港最少要收4、5千萬票房才有機會打和,子華今次可以說投資風險極大。香港影業近年處於谷底期,如若觀眾繼續冷眼旁觀影業慘狀,最終逼得不想跪着賺錢的電影人走上絕路。

呢期興扮黃定扮同情攞分???

要賺我錢到尾睇你質地囉!!!
達哥好無辜
佢深黃講政治野果陣
你仲飲緊奶
佢話想拍比香港人睇既電影
可能咁樣就比中共bam左
我一條友閒閒地可以睇4,5次
自己睇又得
同人睇又得
其實唔難
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
睇trailer都頂唔順 比錢唔入場算啦
係大陸拍緊戲
重咁多野講 你想佢成組人比公安搞?
達哥唔表態就比連登屌到皮都反埋
賀歲上4000萬有機會嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞