黃子華《乜代宗師》被「中共」審查DQ, 英皇撤資, 黃子華被迫自資拍戲

1079 回覆
2652 Like 26 Dislike
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
返校都係咁

我乜都唔知就買左飛入去睇
今次邊有咁多錢宣傳
因為上次套野太垃圾
唔一定要睇兩次或以上嘅,不過可以買幾次飛嘛
咁又唔過份........
戲院都要交租又人工
兩次買黎睇
兩次唔睇都黎買下
黃色經濟圈要配合埋經濟攬炒
即係除咗衣食住行日用品之外儘量唔消費
睇戲呢啲娛樂野預咗成為攬炒犧牲品㗎啦
咁既時勢仲有心情睇戲既根本唔係同路人
黃子華黎講
只要佢唔係表明自己藍/紅 我都會去睇

因為佢算係好多人政治啟蒙
用比較有趣方式引起人注意政治問題
同時佢都係香港棟篤笑始祖
我買定幾張放喺戲院門口比人攞黎睇
【乜代宗師】黃子華賣樓拍戲 「多謝大家支持」
https://bit.ly/3aaOHOX
好彩子華神係有兩層樓
入場睇子華睇心悠都夠啦
仲要真本土電影
演員又唔係話奶共
點解唔睇
周星馳拍緊戲寸支共嗰陣你哋仲飲緊奶啊
689撐8964學生嗰陣你哋仲係精蟲啊
達哥反共嗰陣你哋仲食緊海底撈啊
咁撚鍾意講以前
呢半年潛撚咗去邊啊
大佬啊知唔知咩叫拍電影啊
拍電影唔係一個人嘅事呀
而家黃子華自己帶住成Team人喺深圳拍戲
呢半年如果佢真係表態
唔單止佢有事 套戲唔會拍得完都算
咁同佢同一Team劇組嗰班人呢 黃子華有可唔可以一個人代表晒佢哋呢?
黃子華依家係咩緊成Team人半年嘅時間
呢個係一個好大嘅責任嚟

如果佢呢半年表左態 佢成Team人俾人搞 佢點負責啊

好多人拎杜汶澤嚟同佢比
係呀杜汶澤係好有吉士 同埋佢lateshow嗰班人基本上都係有共同立場佢先至可以做得咁開 又唔使靠票房

不過算啦要盲反既我都冇辦法
有人坐七年政治冤獄
有人被警察輪姦
有人被警察推落樓
香港人: 我哋要去睇戲呀
1/3 發行 1/3 戲院 1/3 投資者
區議員搲sponsor 組團帶班街坊去睇?
支持啦一定
係,所以要行多步,自己叫多啲人睇,先追到棟篤特工條數
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
其實有冇人諗過佢唔出聲係因為要上深圳拍?
出左聲即刻送中

要人靜靜雞贏
但又逼人自殺,乜邏輯?

Btw,非華迷,不睇了
香港人晒鳩氣 踩自己人就叻
如果唔係政治層面
唔好將佢歸納入黃色經濟圈
你都痴撚線既
一開始已經講左佢講政治講左20幾年我唔信佢會無啦啦轉軚
二,人地都比哂證據你佢無用到大陸資本
套戲係拍比香港人睇

佢行動做左 但口頭上無link up到政治就=唔係黃
咩邏輯

真係唔怪得Tommy都可以借政治上位
689 同肥媽喺8964屌中共
今日呢 ?

行動上 深圳拍戲自稱本土電影咁你都接受
你呢種諗法先係俾人借政治上位
調返轉嚟話我都得
同689同肥媽係咪屌中共屌撚足20啊
深圳拍戲佢有解釋
你真係on9嫁喎

其實按照你既邏輯
你去黃店前係咪要fc佢成間鋪由上到下
由材料到刀刀叉叉都無大陸貨先叫黃

同埋按照你既邏輯
天琦都唔係黃
幫你覆埋: 血緣上 梁天琦係大陸出世自稱本土咁你都接受

你個例子舉得唔好,梁天琦係身體力行,明知有機會坐監都要反共,而且結果真係付出代價,子華講句野的成本唔會比得上梁天琦
我無見過一間黃店會好似子華咁,講啲唔講啲,怕人地知自己係黃咁,無人要求佢講光復香港,但佢係連提都唔敢提過往7個月香港發生的事咁
一定支持佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞