黃子華《乜代宗師》被「中共」審查DQ, 英皇撤資, 黃子華被迫自資拍戲

1079 回覆
2652 Like 26 Dislike
中共dq得佢都仲可以屈佢係藍想食人血饅頭
基本上睇過佢棟篤笑嘅人都知
電影係佢由細到大嘅夢想 佢一定會堅持到底
咁都可以俾你班撚樣盲反 仲要講到自己好清醒咁
sorry 真係道不同不相為謀
幾時上映
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
on9
果種口誅筆伐, 中共都幾重視佢
咁你地講到子華神幾十年前就看透世事,咁睿智

拎佢同普通高登仔比都唔光彩啦係咪呀
依套唔知有無計
但係套套電影既宣傳費都係計埋落成本度
如果所謂嘅黃就係好似你地咁嘅話
我真係恥與為伍
不過你哋呢啲咁嘅人一定覺得少一個唔少啦
理撚得佢 入場啦
睇荷里活戲,無成本3倍票房基本上叫票房毒藥,除非有周邊產品幫補(例如星戰)

香港只會更嚴峻,因為市場細,宣傳成本相對高
咁就要睇香港人功力喇
成績表一出就知香港所謂黃色經濟圈係咪得個殼
提提大家
黑警搵咗好多pr撚入嚟搞分化
如果所謂既黃要幫呢d世界仔無條件執屎

就真係對唔住呢場運動真正身體力行出黎既藝人啦
入連登
你都痴撚線既
一開始已經講左佢講政治講左20幾年我唔信佢會無啦啦轉軚
二,人地都比哂證據你佢無用到大陸資本
套戲係拍比香港人睇

佢行動做左 但口頭上無link up到政治就=唔係黃
咩邏輯

真係唔怪得Tommy都可以借政治上位
棟篤特工咁爛都4000萬啦
哦佢突然間又變咗做世界仔
之前睇鏗鏘集都有講過
幫黃店買野係咪可以完全確定佢所有錢都唔會袋入對家袋入邊
經濟結構好複雜有時唔係話你想點就點
人地為咗套戲可以完工有交代俾啲工作人員都屈服去強國拍
佢之前都有個訪問有講過佢問係咪唔可以全部係香港拍 之後話係香港拍就會短好多 想有套好既本土作品出黎俾俾大家睇
所以我完全唔覺得有問題
而係有班廢老思想既人係到引戰 非黑即白咁樣
又話人地去強國拍點點點
又話表態遲點點點
大佬呀
洗唔洗每次有行動既時候都要出黎表態一次
你地政治逼害得太勁
咁樣會只會令到一啲淺黃/中立既藝人/普通人覺得反感
懷疑條友係達哥die hard fans起底見佢隔一排就上黎試水温
一定撐只有香港人睇得明既戲💪🏻
上次套棟篤特工收左4500萬
係2018年香港電影既票房冠軍
加上今次有黃色經濟圈
點解無可能
咪係
唔好忘記戲院係最多年輕人去既地方
如果口碑好幫佢刷新港片票房紀錄都仲得
所以又證明左阿子華哥幾虛偽,上年無事無幹都收4千5百萬,今年有黃色經濟圈加持,講句本土片就好多死忠埋單,實超過呢個數啦,佢就講到無機會回本咁,不過唔緊要啦,佢今年賺完,出年又慳錢上深圳拍戲,又駛幾球野帶動大陸經濟

「本土片」唔係講句係就係架喇
由資金來源, 劇本, 選角, 以至後期宣傳都要睇埋嘅

如果佢套戲係有大陸片商合資出品
劇本埋到明為角審查要而作 再夾硬塞幾件連廣東話都唔識支那人做主角 咁就算你唔出聲都大把人追撚住佢黎屌啦
Lol 我唔會, 又唔係得一間龍門黃店
但當影片臨近開拍之際,卻因題材問題未能取得中國批文。英皇在商言商,決定不投資,面對突如其來的撤資,子華惟有自己收拾這盤爛攤子。
其實算鳩數啦 你唔鐘意就咪撚睇啦
無人稀罕你 過主啦
同d捉鬼撚一樣 樣樣都要fc fc fc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞