黃子華《乜代宗師》被「中共」審查DQ, 英皇撤資, 黃子華被迫自資拍戲

1078 回覆
2647 Like 26 Dislike
佢好似無要求香港人救佢? 段片只係佢澄清人地對佢嘅指控。。。。。
而前發聲無成本
歸中國邊/歸香港邊都無咩問題
兩邊都賺到錢
睇比例姐
食哂兩家茶禮
大家笑下笑下聽完就算
以前tvb大家都奶共架
咪又係咁睇劇睇港姐睇視帝

到發聲歸邊有成本啦
真係無得食兩家茶禮啦
就即刻縮到唔知去左邊
唔掂先上黎R幫手
其實套戲仲有一個難關要過
就係院線問題 院線唔肯上 你套戲曉飛都無票房
yes.
好多打手抹黑
題材問題,想改都無用
一早打開口牌佢連上深圳取景嘅機會都無
佢要賺錢嘅話 只要改吓題材拍啲啱支共主旋律嘅香港「勵志」戲
咁就大撚把支共片商送錢俾佢開戲啦 駛鬼賣自已層樓貼錢俾自已拍嘢咁折墮啊
最撚鍾意寬己嚴人
因為佢好想做好電影所以先講個實況出黎 完
我覺得佢講本土呢2個字唔係由政治層面去講
係由藝術角度 佢唔想人搞鳩佢套戲

同樣情況 如果今日係黃色經濟圈出資比佢拍電影
但有censorship 我相信佢都唔會收呢筆錢

唔好以為本土呢個term得政治層面好無
本土都可以用係講文化、藝術層面
例如我會話以前 獅子山下 呢首歌本土氣息好強
但唔係同政治有關
純粹係指呢個文化圈既人對某樣野產生同一樣既感覺同思想
真,棟篤笑講政治個d hi下波邊,又深黃,明明大中華膠一個
你話點就點啦
真話唔講得...

好快比人屈你係水軍/5毛/分化撚
唔通開門見山講
我唔撚掂啦 幫拖啊
咁又唔係咁講
佢自己都知自己咩料啦
自資拍電影蝕都蝕撚死佢
應該有一半真係為夢想既
Push
你想笑我錯別字定係段野邏輯有問題?笑錯別字的話,我建議你讀多幾年中文,笑邏輯就難搞啲,唔似語言可以浸出來,有啲人係點努力都係成個低能咁無咩sense
要有心理準備會唔好睇,但一定要入場支持
就算黃子華係藍都支持佢
我中一開始睇佢
睇到3x歲
第一隻買既dvd都係佢
我死忠黎
咪撚用達狗黎比
收嗲啦
嘩 真心你講曬 你蠃
https://t.me/jaifinddadmumtwo
08年 高登仔都大嗌 我好自豪我係中國人
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
票房毒藥
其實都真係駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞