關於plan a同 plan b

77 回覆
18 Like 2 Dislike
分析得好好
禮拜五講座,手足們唔該幫推置頂

【行動post】【吳敏兒和你組工會】1月17日(五)
https://lih.kg/1824528
你講plan b架問題我都好認同,但plan行 plan b我睇唔到會阻礙到plan a 。所以why not both? 同埋我覺得plan b會幫到 plan a,因為當行plan b 令到立法會過半,係一夜好好的國際宣傳,比國際同美國知道香港人淨取5大訴求決心,同埋trump簽人權法都係係區選大勝先發生,所以我覺得立會過半可能又會引發美國有動作。而且, 美國 Solomon都話會幫手功能助別果邊,咁會唔會代表美國都係支持plan b?
當然plan a我都全力支持
我上面話有機會過半係best scenario 超區要搶4席 飲食要贏張宇人條柒頭
咁如果又將佢標榜做民意牌 國際宣傳 如果過唔到半呢?咁咪變咗民意消退 美國會唔會覺得我地唔想要普選?
當然嗰類唔做點知過唔過到半嘅論點我真係反駁唔到 但係將立法會選舉標榜做民意牌其實好危險 過半唔會有大幫助(2019呢半年咩民意都清𥇦啦)過唔到半會俾國際一個差嘅印象
又係你自己去投票 輸咗又賴制度不公 輸打贏要呀? 大概會有呢啲論點出嚟
所以你係打算係國際上面宣揚左香港人不會參加2020年的立會選舉?如果唔係咁做,到時我地因為只行plan冇盡力行plan b,令到立會過唔到半,國際都係會有一個差嘅印象,香港人民意消退,不想要真普選
同埋可唔可以解釋下點解plan a b有衝突一路唔明
呢個係我自己嘅睇法 有plan a就冇plan b可言 正如我上面講兩個plan係Mutually exclusive
咁當然我都尊重有人會想有兩手準備 打國際牌 資源論 拎話語權 咁咪搞plan b
問題係如果我地盡曬力都拎唔到過半呢?由簡單嘅數據分析就知道要過半根本就難到痴線
所以我咪話與其一開始佢就俾個爛嘅制度我玩 咁我點解要玩?同2014一樣 我未選已經知道制度不公 咁2014我咪唔俾你選 2020個道理都係一樣 一日唔取消功能組別 一日你都唔使旨意玩 我係咁睇
Plan a係要借美國手取消功能組別 如果逼唔到我就唔俾你選 所以功能組別2020唔會再存在
Plan b係要全力進攻功能組別
矛盾個位在於功能組別到底應該存在定不在
所以嚴格黎講 唔比選舉發生先應該係plan b 當然實際要點做呢到就唔講得啦
ok,明白曬我尊重你睇法
其實plan a 只不過係施壓 取唔取消決定權跟本就係支共手上

咁到時支共寧願選擇制裁(假設真係會制裁)都唔取消功能組 我地又一直唔準備plan b 咁到時點算?
取唔取消決定權喺支共手啫 但個選舉可唔可以如期舉行決定權喺香港人手中嘛
再退一步講 就算個選舉真係舉行到 而我地又冇全力進攻功能組別 個情況咪最多同而家一樣 唔會變差咗㗎
我自己嘅諗法係甚至可能變好咗 香港人會意識到抗爭始終都係要制度外做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞