選頂故2

981 回覆
60 Like 4 Dislike
A
A
a

「我係佢阿哥。」我客氣地說。

「請坐,我姓陳,叫我陳Sir得啦。」他說。

他從文件夾中取出阿櫻的成績表,凝重地對我說。

「阿櫻佢今年成績唔係咁好喎,差左好多,同埋佢上堂成日唔專心,你要多啲留意下。」

「我會架啦。」

「下年佢就中六,再唔比心機就趕唔切啦。」

「聽到未呀你。」我轉頭看著阿櫻說。

「知啦知啦。」她無奈地說。

「或者你依年應該少啲跳舞,用多啲時間溫書。」陳Sir建議說。

「吓,唔好啦。」阿櫻馬上撇嘴說。

「你聽話啦,最多我多啲上黎幫你溫書。」我在旁說。

「你對阿妹咁好,肯抽時間陪佢溫書。」他聽到我的話後讚嘆道。

「哈哈,係啊。」我不好意思地回應。

「其實除左成績差左啲之外都冇咩野,阿櫻你可以出返去啦。」

「好啊,咁我地走啦。」阿櫻知道可以離開後馬上起身。

「不過我有啲野想同你阿哥講下,你出左去先啦。」

「吓?」阿櫻有點猶豫地望我。

「唔介意講多兩句嘛?」他問我。

我...

A:留下
B:離開
A
A
b
a
a
A
a
a
a

「你出去等我一陣啦。」我對阿櫻說。

「哦,阿sir你唔好講我壞話啊!」阿櫻點點頭後對陳sir說。

他無奈地笑了笑,揮手示意她快點出去。

「有啲咩事呢?」我待阿櫻離開後問。

「其實係咁嘅,佢前排咪成日唔返學嘅。」他說道。

我想起阿樂曾跟我提到,但我問過阿櫻,她表示沒有什麼特別。

「我知道,我問過佢,佢話因為成績唔好搞到果排冇心機返學啫。」

他搖頭否定我的說法。

「我覺得,可能係因為其他同學嘅關係,所以佢先唔肯返學。」

「你意思係?」

「雖然未到欺凌嘅情況,但係我察覺到有啲人有時會針對佢。係呢,你知道佢之前有同男仔拍拖啊可?」

「喔,我知。」

「就係果個男仔,同其他幾個朋友。」

「嗯,我明架啦。」

「希望你可以多啲睇住佢啦。」

「我會架啦。」

「係咁多啦,無其他特別野可以走架啦。」

「唔該曬你。」

我沉默地離開課室,一出去就看到倚在欄杆的阿櫻,她見到我後馬上過來。

「佢同你講左啲咩野?」她好奇地問。

我望著阿櫻那總是掛住笑容的臉,有點討厭自己未能發覺她那些沒有說出來的煩惱,亦為她總把傷心的事放在心中而感到痛心。

「冇野,佢讚你乖啫。」我沒有說出實情。

「我先唔信。」她口中說不信,卻忍不住笑,真是個容易哄的人。

「係呢,跟住做啲咩好?」

「不如...

A:參觀學校
B:回家
C:逛街
D:離開
回家係回邊個家先
c
A
c
c
A
A
B
a
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞