選頂故2

981 回覆
60 Like 4 Dislike

我想了想,還是把事情的全部告訴阿寧,他專注地聽完後安靜下來。

突然間他一抬頭,當我感到不秒時已來不及,他一把握住我雙手,我想抽回時已被他捉得緊緊。

「嗚嗚,我聽到好感動,你一定要比我幫你手啊!」他激動地說。

「喂,有咩咁感動呀,你唔好咁樣啦。」

「你唔比我做我就唔會放手。」

「怡靜,你出句聲啦。」

「幾好啊,就決定係佢啦。」怡靜無視了我。

「太好啦咁。」嘉柔在旁補上一句。

「但係你都未講點解你會咁決定?」接受了現實的我再問阿寧。

「嗯...有機會我再同你講。」他終於放開我的手說。

「唉...」看來我是一時半刻都擺脫不了阿寧。

不過也算是解決了鋪頭的問題,接下來該跟誰說話...

A:阿寧
B:嘉柔
C:怡靜
C
A
b
B
B
B
B
阿寧
阿樂
b

眼看著興奮的阿寧,我還是先不要再跟他說下去。

「係呢,你話你地係點樣識架?」我望著嘉柔問。

「咪同你講過,係甜品班到識返黎。」

「果陣你都冇話佢係男人黎。」我說

「乜男人唔上得甜品班架咩?」她反問我。

「喔...唔係,估唔到啫。」

「我講過佢會肯幫你手架啦,你睇佢,係咪好好人。」

「都係...」

「你個樣就唔好咁唔情願,明明人地幫左你。快啲同人講多謝啦。」

「係喎,多謝曬你啊阿寧。」被嘉柔一說我也連忙道謝。

雖然總覺得他有點古怪,但他始終是在幫我的忙,怎樣說也得好好謝過他。

「唔洗咁客氣,我要多謝你地比機會我添。」

我想著阿寧口中的機會不知是指什麼...

不過我也再沒有那麼抗拒阿寧,開始嘗試跟他混熟一點,加上怡靜和嘉柔兩人談著女生的話題,使得我們四人之間變得熱鬧起來。

在最後離開時,怡靜忽然對我說。

「依家得唔得閒?不如去飲返杯,有啲野同你傾。」

「吓,我仲要送埋嘉柔返去。」我回答。

「唔洗啦,你地去啦,我自己走得啦。」嘉柔聽到後主動說。

「一係我陪嘉柔返去啦,反正我得閒。」阿寧建議。

這下子就成了我和怡靜離開,而阿寧代我送嘉柔回家。

接下來...

A:主角視角
B:嘉柔視角
b
B
B
B
B
訓醒先出 冇心情
c送嘉柔走 條女比個gay佬搶左啊
b
B
B

我和阿寧跟他們告別後就離開,說起來也很久沒有與阿寧見面。

「係呢,近排你點樣啊?」我問他。

「都係咁啦。」他平靜地說。

「頭先聽你講你之前見過佢?」我問他關於主角的事。

「係啊,佢黎過我果間健身室到,果次佢...」阿寧說到一半突然停下來。

「果次佢做咩?」我好奇的問。

「Er...你唔好比佢知喎,果次見佢隔離仲有個女仔。」

「女仔?」我有點難相信。

「係個睇落十零歲嘅女仔,同佢好熟咁樣。你知唔知係邊個?」

我搖搖頭表示不知道。

「可能係佢啲親戚啫,唔洗諗咁多喎。」

「我冇喎。不過講返你啊,依家仲係冇拍拖啊?」

「邊有咁易。」他苦笑著。

很快我們就走到樓下,阿寧送到這裡後就離開了,回到家中的我卻又想起他剛才說的話。

我應該...

A:不理會
B:詢問他
A
a
a
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞