[校園純愛][又係重製] 我成為了一個女孩的守護靈

384 回覆
46 Like 1 Dislike
我都想
而家已經長過之前
穿越時空就駁唔返青梅竹馬
不過會收返啲伏筆
原來係咁,咪睇過之前啲故。而家去睇下先
有冇乜睇文次序架?

守護靈同青梅竹馬係姊妹作
紙言有
依家即刻去追埋佢先
會唔會仲有其他系列架
或者 未諗
我hi,平時都無用連登睇故,一搵到呢篇就睇唔停,睇到我流晒眼淚,仲要就到大結局先黎停左
心渝好慘
希望係啦 唔係都唔會叫佢
睇到會點呢

雖然冇得掂 但係應該都好開心
心渝不可置信地看著我,而我也不可置信地看著她。

是看見了嗎?她是看見我了嗎?

我拚命作出點頭的動作,眼淚加劇地掉了下來。

心渝懸著手在半空,接著我滴下來的淚。

「真係你…真係你…你真係返咗嚟…」心渝說。

「對唔住…對唔住…對唔住…」我想不到要說的話,只覺得我虧欠了心渝太多太多。

我張開雙臂想要抱她入懷…卻抱了個空…

有那麼一瞬間,我竟然以為自己還是人。

「你個死白痴…死白痴…死白痴…」心渝的手再空中不停捶打我的胸膛,然而每一拳都是穿透而過。

「對唔住…」我繼續不停地道歉…

心渝比剛才哭得更加厲害,亦一直揮拳揮了好一會兒…

直至哭累了,直至揮累了,她才跌坐在床上。

「你知唔知我等咗你幾耐…你知唔知我幾想見返你…你知唔知我幾掛住…」她呆望著我說。

淚痕仍然留在她的面龐,我想伸手去拭乾,甫半舉了手,又再垂下來…

「對唔住…」

「咁耐無見,你剩係識講對唔住咋?」想不到心渝沒有半點驚嚇,卻是面露半點喜悅。

「我鍾意你…我鍾意你…我鍾意你…」我不知道心渝為什麼能看見我,我也害怕這只是暫時性的現象,所以連忙把心底的說話向她告知。

心渝不知道從哪裡拿出我藏在時間囊中的紙條,對我說:

「我知,我都係。」

她笑了笑。

我等這個笑容等了太多、太多年…

「我唔知你仲會見到我幾耐…我好想好想將咁多年嚟嘅心意一次過話俾你聽…」我說。

「我會一直見到你。」心渝說。

「點解?」

「因為我地嘅靈魂已經相認咗。」她說。

我雖然摸不著頭腦,但她這句說話卻莫名地讓我安心下來。

心渝的直覺一向很準。

然而,即使我不會消失,我都只是剩下三天時間。

「我得返三日…」我說。

「之後你就要走?」她問。

「係…」

「唔緊要啦…三日…點都好過無…」心渝深呼吸一口氣說道。

「最衰都係我…如果早啲有勇氣同你表白…我地就唔會浪費咁多時間…」我說。

「你仲好唔細心添…」心渝說。

「點解咁講?」我問。

「你記唔記得,我地嗰次喺塔門睇日出,你話想我幸福之後,我同你講嘅嘢?」

「你問…我仲有冇寫日記?」

「係…」

「咁同我唔細心有咩關係?」

「咁你記唔記得,本日記我幾時送俾你?」心渝再問。

「中五嗰年情人節。」我說。

關於心渝和我之間的事情,我當然記得一清二楚,然而我和她相處的每個細節,每晚回家後我都會咀嚼數遍…為什麼她說我不細心呢?

「咁你梗係一版寫兩三篇,或者無日日寫…」

「唔通…?」我心中泛起了一個假設。

我一直以為,那本送給我的簿,是全新的。

「嗯…我喺最後嗰版寫咗嘢。」

「你聽日去我屋企食飯!快啲whatsapp我阿媽!」我連忙說。

「你想知我寫咗啲咩?」她問。

「係!係!梗係啦!」我說。

「但就算我去到你屋企,無啦啦入你間房都好奇怪啦!」

「咁你講我知!」

「唔話你知~」心渝用她以往常用的方式來回應我。

「講啦,講啦,講啦…」我糾纏。

「淅淅…」

「嗯?」

「唔好走…」

「對唔住…」

「至少呢三日…都唔好離開我…」

「嗯…」

那個晚上我和心渝聊了很久很久,時而歡笑,時而落淚…

儘管已經折騰了一天,累得要死的她,還硬是要和我聊到凌晨三點才進睡…

「我驚我瞓醒一掹大眼就見你唔到…」心渝說。

「唔會,我應承你…」

「勾手指尾…」心渝伸手尾指懸在空中。

我也拿出尾指,作出一個看似勾著的形態。

「咁樣就放心瞓啦?」

「嗯…早抖…」

「早抖…」
出未呀
雖然也很想去看看死黨們的狀況,但我實在真的半步都不想離開心渝了。

看著她熟睡的樣子,我感到濃濃的幸福。

想要輕掃她的髮梢,想要摸摸她的額頭,想要整理她散落的瀏海…

我在床的一側,把沒有實體的手懸在心渝的臉上,撥弄著、幻想著這些事情。

三日嗎…

三日後我會怎樣呢…

那個自稱導領的角色,到底是什麼來頭,他是會靈魂出竅嗎?還是和我一樣是死人?

如果是後者,他是怎麼擔任這職位?

如果說死了後隨機就會當上,又似乎不是,因為那個導領似乎很了解自己要做的事情,就像個上班族一樣…

如果說,是自動請纓要當這種職業?

我不排除這個可能性,因為死了後也有很多人心願未了,想繼續陪伴在所愛的人身邊。

但如果說,自動請纓就能當上的話,這種職業一定很流行吧。

而如果這種職業很流行的話,我應該不至於在原地困了三年有多都不被發現…

如果按照這樣來推測,這份名為導領的職業,是自願的可能性並不高,萬一真的是自願,相信亦要付上相當大的代價。

怎樣也好,最直接的方法當然是找當事人問清楚。

不過天大地大,要怎樣找到他?

我看著眼前的心渝,不捨得離開。

這張臉彷彿無論看多久都不會看膩一樣,如果可以,我只願和她廝守一生…

心渝…你知道我三年多來被困在死去的地方時,是怎麼過的嗎?

我會不停幻想,你與我一起走的未來。

我們入讀同一所大學,我們在課餘時間便呆在一起,我們一起玩ocamp,我們一起上莊,我們一起兼職,我們一起溫習,我們一起認識很多很多新朋友,我們一起踏單車,我們一起溜冰,我們一起去郊遊,我們一起去迪士尼,我們一起去海洋公園,我們一起去遠足,我們一起去跑步,我們一起去旅行…

然後,我們的關係逐漸成熟,間中也許會吵架,也許會為著雞毛蒜皮的事爭執,然後你生氣,我再哄你,然後你原諒我,我再逗你笑…

我想像著這些片段,然後二十四小時就這樣過去,然後又是另外一個二十四小時…

無論幾多個小時,只要想著和你在一起,在難捱的時間也就這樣過去…

你知道嗎…

我還想和你一起走進教堂…一起生個小孩…是男是女都沒關係,只要像你又像我…然後一起撫養他…一起看著他成長…一起擔心他會不會學壞…

然後我們一起白頭到老…直到八十歲…九十歲…然後我努力著不讓自己先死,因為不想你傷心…

你會有多傷心我知道了…如果有如果…我一定不會再讓自己先死…

這些一切一切…都不能實踐了…

想著想著,眼淚不受控地一直掉下來…

「嘩,手足,你搞咩咁感概?」身後傳來一把聲音,是那個叫導領的青年。

我大惑不解地看著他,不是說有三天的嗎?

「唔係有三日咩?你咁快嚟帶我走?」

「手足,我feel到你情緒波動得好勁,咪諗住嚟睇下咩料囉。」他說。

「咁啱喇,我想問你一啲嘢。」

「請講。」

「第一,做咩導領係唔係自願性質?」我問。

「可以話係,都可以話唔係。」他答。

「即係話,有自願部分,亦都有非自願部分?」我問。

「我諗好多人死咗之後都唔想走,想繼續留喺人世陪住對自己好重要嘅人,如果自願就做到嘅話,一定周街都係。」他說。

「咁即係,呢份職責有令人卻步嘅非自願內容?定係…有個主宰指派呢份工?」我問。

「你梗係年年考第一,乜都俾你估中咁濟。」

「多謝,咁即係?」

「五百年。」他舉起五隻手指道。

「…咁你貴庚?」我好奇一問。

「唔重要。」

「咁第二,可唔可以解釋下成為導領嘅過程。」我問。

「導領分兩種,我嘅情況係我主動提出要求,而另一種情況係,命運自己揀,就算俾命運揀中都唔係強逼性,有權拒絕,所以呢行長期面對人手不足嘅問題。」他凝重地說。

「咩係命運?」我問。

「具體啲講,就係呢個世界嘅cpu。呢個世界分兩面,一面係生靈,另一面就相反,靈魂會留喺嗰面嘅世界等被清算,然後決定下世嘅經歷。」

「咁我上世一定做咗好多衰嘢。」我說。

「咁又未必,呢個世界之間嘅關係千絲萬縷,你早死唔一定係因為你前世作孽。」

「咁如果我想申請做導領,心渝係唔係會見到我?」我問。

「我啱先都講過,如果想做,就要同命運申請,而命運嘅所在地係喺另一個世界嘅中心,而嗰個中心,係無時間觀念。」

「命運會遲到咁話喇喎?」我開玩笑說。

「哈…哈…唔係。你咁聰明,不如估下?」

我沉思了一會,然後想起了愛因斯坦的相對論。

雖然我不是讀理科的,但時間是相對的這個概念應該很多人都聽說過,那麼…

「唔通一入去再出返嚟就會錯過好多年?」我問。

「接近。俾個tips你,靈魂比光仲快。」他說。

「oh shit…咁即係我可能回到過去?」

「exactly。」

我沉思了一會,然後想到一個問題。

「如果,我喺命運到接咗呢個job,出返嚟之後咁啱返到去四年前,然後咁啱見到自己死咗,咁咪即係有兩個作為靈體嘅自己出現喺同一個時空?咁樣唔make sense喎!」

「當你成為導領之後,你既係你,亦都唔係你。」他說。

我腦袋一時之間處理不到這麼龐大的訊息量…我只想知道成為導領之後心渝能不能看見我。

「咁心渝可唔可以見到我?」我再問。

「只要你想,導領係可以隨時現身喺生靈面前,但我唔建議咁做。」他說。

「見到就得…見到就得…唔該晒你!」

「你似乎仲你搞得清楚,喺命運到出返嚟之後要咁啱降落返喺呢個時空嘅機率有幾低…」他說。

「應該低過連續中十次六合彩。」我說。

「或者差唔多…」他說。

「咁點解你自願做?」

「同你一樣。」

「咁結果呢?」

「錯過咗。」

「sorry…」

「唔緊要,祝你好運,我三日後再嚟接你,如果你無改變心意,先再講…」他說,然後便從窗外一躍而下。

心渝,你要等我…
錯過左
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞