[學術討論] N95口罩 VS 普通外科口罩

40 回覆
29 Like 2 Dislike
呢幾日好多口罩post,我試下歸納咁多位巴打同埋3M針對H1N1肺炎出既專業Report(link:
http://multimedia.3m.com/mws/media/604799O/ohes-h1n1-influenza-a-faq.pdf)

Q1. 外科口罩比N95更好?N95冇做fitting test同唔戴冇分別?

A1:一般醫學外科口罩其實冇咁安全,因為肺炎呢一類疾病可以經過空氣傳播。普通醫學口罩係設計用於防止液體同埋血液飛濺,並唔有效阻礙空氣粒子傳播。所以就算你唔係前線醫護人員,一般市民用N95會比醫學口罩更有效預防肺炎。

但係的確,現階段唔知呢隻中國肺炎咩料,冇人知平時出街需唔需要用到N95,普通外科口罩會比較平同埋會戴得舒服d,所以出街用邊隻口罩取決於你有幾謹慎。

Q2. 唔做fitting test戴N95,不如戴返外科口罩?

A2. 空氣密封測試的確重要,但跟說明書做,自己都test到。如果講漏氣,點都係外科口罩嚴重d。

Q3. N95口罩係咪一定要用醫療果隻,工業用果隻唔岩用?

A3. 其實唔係喺手術室或者前線環境 (有機會接觸到血液同埋體液),根本唔需要用到醫療N95/ FDA certified。一般市民係可以佩戴工業用N95 i.e. 3M 8210/8210v/8155/9010/9010v

Q4. V版本有氣閥(Valved)既N95口罩隔唔隔到病菌?

A4. 隔離post見到有巴打話V版口罩有氣閥既N95冇用,真係好大既誤會。

個氣閥係3M專利,令呼吸暢順舒服好多,有出冇入,適合冇病嘅人。但如果你係確診病人就唔應該用,因為病菌可以由valve呼出。

Eg 3M 8210v / 9010V / 8155
有請其他巴打補充/指正
豬嘴係咪可以拎返出嚟用
認真post
好似唔係用黎防疫wor巴打
如果催淚煙啲有機氣體微粒都阻隔到

你覺得飛沬會阻隔唔到咩?
1860/1870先防菌咩唔係
呢啲防粉塵喎
呢篇文指其實 surgical mask 封 PM2.5 效果其實唔錯:
https://smartairfilters.com/en/blog/surgical-masks-surprisingly-effective-pm2-5/

外科口罩防唔到virus, 但防水(飛沫) + 細菌, 其實都好夠做. 重點係平, 可以日日帶.

普通醫學口罩係設計用於防止液體同埋血液飛濺,並唔有效阻礙空氣粒子傳播。

重點都係要睇傳播途徑係 氣沬 定 "空氣粒子" .
你會1日換1個濾罐咩 用口罩即棄好過啦
再推
係,我講得衰,應該話豬咀性價比太低
up
N95>all
肺炎可以空氣傳播架咩medical ward啲醫生護士個個都唔戴n95咪中哂
好文,幫推
寫得幾好 冇人推 P牌全力Push
[防疫資訊] 3M報告指出,一段外科口罩未能有效隔絕SARS
https://lih.kg/1815609
焗死你自己
好文推推推
仇恨值極高 好易引到怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞