[民間集會團隊] 1.12 1.19連續兩個星期日活動 + 初試向東大遊行

398 回覆
241 Like 0 Dislike

多謝民陣籌備元旦過百萬人大遊行,亦邀請左小弟發言同拉頭BAN。
當然大家都好失望,死黑警搞到我地無辦法完成百萬人遊行,更加濫捕幾百位市民。
我地唔會比場運動完。民間集會團隊喺2020年會繼續善用大家既眾籌款項,接力舉辦大型活動!

2020年,將會係港共政權同黑警受到清算既一年。
如果今年未能實現真普選,全球必須立即制裁港共!
因此,民間集會團隊將會一連兩個星期日,以「天下制裁」為主題,分別舉行集會同大遊行!

1.12 集氣大會
日期︰1月12日(星期日)
時間︰下午三時至五時
地點︰中環愛丁堡廣場
*已通知警方

1.19 天下制裁大遊行
日期︰1月19日(星期日)
時間︰暫定下午三時起步
路線︰遮打至銅鑼灣SOGO
*已通知警方

可能你會問,點解要舉行連續兩個星期日既活動?

因為根據公安條例,警方最遲要喺一個活動開始前48小時決定會唔會禁止/反對進行。我地希望透過舉行一個橫跨兩星期既活動,盡早知道警方對整項活動既立場,方便宣傳。

換言之,警方需要喺1月10號或之前,決定係咪對整項橫跨兩星期既活動發出不反對通知書

可能你會問,點解要揀呢兩日?

1月11號係台灣大選,選舉結果對於香港局勢好重要。所以1月12號係好好既機會,比我地檢視台灣既選舉結果,並同時向國際發出「天下制裁」既呼籲。1月19號將會係農曆新年前最後一個星期日,亦距離元旦遊行超過半個月,係一個適合既時間比香港人趁歲晚再一次走上街頭,為香港「大掃除」。

可能你會問,點解要由中環行返轉頭去銅鑼灣?

其實之前一直有唔少連登巴打提議,將路線改為向東行,會更加安全,因為銅鑼灣比較方便大家解散離開,亦方便大家遊行結束後約朋友食飯行街等等。我地翻查資料,有紀錄以黎都未試過有由中環向東行返去銅鑼灣既大型遊行,所以我地都認為值得一試,睇下會唔會可以比大家更加安全咁完成遊行。

另外,以往大家向中環行,意思都係想向位於中環既政府表達訴求。但係黎到2020年,當政府已經唔再聽大家訴求,而係同人民越走越遠,我地再無必要「上訪」式走去政總請願,而係應該遠離政總,走入群眾,步向國際,真正展現港人民意,要求天下制裁!

今日係1月3號,距離1.12、1.19仲有好多時間。我地會繼續盡力籌辦遊行,同埋爭取警方發出不反對通知書。希望大家都可以善用呢段充分既時間,做好宣傳!

甴近平
甴近平

一於試吓向東行
光復香港
時代革命
推咗先
vl 巴點可以唔推
推到一路向東
推向東
其實唔搞港島仲好, 不過算啦, 出左都無辦法
支持,實出

push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞