由窮爸爸富爸爸探討黃色經濟圈發展

250 回覆
231 Like 6 Dislike

將黃色經濟圈當作是一個個體,衍生出四大問題

什麼是黃色經濟圈的收入?

什麼是黃色經濟圈的支出?

什麼是黃色經濟圈的負債?

什麼是黃色經濟圈的資產?
黃色經濟圈的障礙
https://lih.kg/1801188
Poor dad rich dad教你點搵大錢

我地將黃色經濟圈當成係個人,黃色經濟圈先富起來
等我地再睇返本書諗下先

幫手推下,我地要強化黃色經濟圈
好貼
將黃色經濟圈外的現金流淘入黃色經濟圈內

推下,讚下,我地要WIN
16-20歲你想佢地做野有幾醒

當黃色經濟圈係一個人咁睇

將圈外既錢帶入圈內(收入),投資圈外將收益投入圈內(被動收入)。
我已經將我既被動收入用晒支持黃店
即係要買資產,產生正現金流,滾大佢?

推薦個App 俾大家

香港地投票
http://www.votes.hk
香港人唔可以再慣性沉默,一起發聲,習慣投票表達意見吧

原post
https://lih.kg/1758886

買圈外良好既資產 將現金流強大帶入圈內
NOT NECESSARILY "搵大錢",
BUT at least more financially literate and hopefully financially independent !
It's a very thoughtful and interesting book.
A good read!
請教一下,唔係好明,自住樓都算負債嗎?
假設唔買都要租地方住,咁會抵消左租金支出?
唔係應該按揭部份先算係負債?
窮爸爸唔係窮,係避開風險無風無浪做高級上班族。富爸爸鼓勵冒險投資,但避開唔講投資失敗點樣翻身。初創企業頭兩年死亡率高達95%,更加唔會響富爸爸書中出現。富爸爸入面其中一個例子,你手中的錢,暫時未有用途,就可以借比人,但避開唔講要用時收唔返點算?債務違約對信譽造成永久損害點挽救。

用佢黎強化黃色經濟圈一流

如何將圈外的錢帶入黃色經濟圈的口袋,
再分別投資黃色經濟圈內的發展,或圈外良好的資產。
but you did not quit but keep going !
Great persistence!
如果係無租出既情況下,自住樓係負債。

如果係租出既情況,每月收取租金收入,大於每月按揭+雜項支出,等於資產。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞