[演唱會碟呢Juno] 謝安琪討論區 (12)

1001 回覆
21 Like 34 Dislike
我都咁話 佢唱juno啲歌都好有feel 搞到我都聽多左好多Juno
割雙眼皮一定有 (老實講唔係好信痴膠紙會痴到有) 因為佢對雙眼皮已經好深下

其他真係冇乜 cool完牙 d相已經靚好多 除非話佢cool牙順便整啫
睇完文案做個整合:

董折浦銘心 生於1969年
我們的基因 <對應> 勇悍17
我在陽台上看你 <對應> 困獸28
廢話 <對應> 暴烈34
黑盒 <對應> 一個女人和浴室
寂寞就如 <對應> 其實寂寞
一個男人一個女人和浴室 <對應>(Album3歌?)
偷情的禮儀 <對應>(Album3歌?)
人妻的偽術 <對應>(Album3歌?)
沐春風 <對應>(Album3歌?)
(Album3歌?)<對應> 情感的廢墟
(Album3歌?)<對應> 忘記和記
情感的廢墟、忘記和記 感覺上同故事有啲離題,應該只係The Album Part 3伏線?而情感的廢墟文案睇落唔似係對應偷情的禮儀,偷情應該係浦銘心同寒玲嘅事?
我在陽台上看你、偷情的禮儀都係未有文案,唔知係咪留返Part 3出,定kay isn’t me CD出?

所以時序係:
我們的基因、勇悍 17(1986年/17歲)
我在陽台上看你、困獸 28(1997年/28歲)
廢話(1998年/29歲)
暴烈 34、黑盒(2003年/34歲)
一個女人 和浴室(2003-2005年/34-36歲)
(黑盒、一個女人都係講暴烈之後分開嘅生活,所以應該都係一個對應)
寂寞就如、其實寂寞
(冇文案,Juno話過寂寞系列係緩衝點,所以可能呢兩首歌係整個The Album嘅分水嶺?)
一個男人 一個女人 和浴室(2008年/38歲)
偷情的禮儀(未有文案唔清楚)
人妻的偽術(2011年/42歲)
沐春風(2013年/44歲)
情感的廢墟(2019年/50歲)
忘記和記(未來?)

最後希望kay isn’t me快啲出CD+Bluray
The Album part 3係大結局
773312 Kay Solo快啲出

光復香港 時代革命
有人覺得廢墟同忘記兩首歌其實係Juno想搞嘅另一個懷舊project (佢自己都曾曾經輕輕講過下)
廢墟想搵填海華一齊唱 (歌名都好明顯啦),可惜應該唔應邀
四大天王少咗個,個project都已經冇咁好,所以就將首歌融合/夾硬放在史詩式超長故事入面
忘記就為咗黎明度身訂造啦,因為同樣原因放咗落個故事度
所以Juno話嘅3x首歌,有一部份應該來自懷舊project
同時令到個愛情故事要拖長嚟做
唔覺所有歌都係玩 對應
學友都唔會玩啦
上年part one宣傳時,有人問董折鐘意聽咩歌,佢答情感的廢墟
拉闊時,JUNO有part懷舊金曲,KAY有翻唱黎明和記歌,唔知有無關係
個故事穿越過去、現在、未來,part two有復古風格,咁part three肯定科幻感好重,配合返urban fantasy個副題
其實訪問個伏筆又埋得幾好,嗰陣全世界都以為juno鳩噏噏錯填海華首歌名,結果原來佢自己穿越緊時空
以Juno老豆同劉華嘅關係⋯劉華點會睬佢
我覺得係故事上嘅對應,因為呢個故事喺暴裂之前好明顯都係用兩個角度去講。浦銘心再婚嘅時候,董折之後嘅人生係點其實係未講過,Part 3應該係補完返呢部份+董、浦復合之後嘅事
發生過乜事?
我琪16-20年 4年嚟第一次有歌播30次yeah
903冠軍週 講漏
暫時好似得馮穎琪有出碟翻唱自己作俾juno啲歌, 不過都已經好聽過juno多多聲, kay如果出應該完爆原唱
基因冠完即派陽台
juno終於識派歌
基因今年先派實十大囉
基因今年先派,咁未必係the album and the rest of it見到
派左喇?
唔會啦 上年派係本身最歌啫
唔肯定派左未
但頭先叱咤樂壇第一首就播陽台
一到30次就停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞