[演唱會碟呢Juno] 謝安琪討論區 (12)

1001 回覆
21 Like 34 Dislike
林峯有搵過佢做演唱會嘉賓出埋碟
嗰陣好似未入蛋?
係蛋出
又放閃
日經 但幾時先肯出彳亍(kay isn’t me live version)?
我覺得嗰D未公開嘅歌 (陽台) 比佢del片冇問題 但彳亍 呢d都del真係好唔合理…
又唔可以話唔合理既 始終版權係佢地既
不過呢個決定係咪好決定就另計
有幾可見其他歌手d concert會咁
弱弱一問其實有冇人解到773312
係wor記錯咗,原來佢一早已經喺蛋
成日以為heart attack嗰期先入
check返原來係經紀公司
之前好似有人post過周耀輝話773312係純粹啱音所以填落去
冇其他意思
Kay話過每個數字都有意思,同都幾深

周耀輝:
《773312》可謂謝安琪的破格之作,電子迷幻的曲風加上穿插數字的歌詞,需要聽眾花心思鑽研,到底歌詞在描寫一個怎樣的故事?周耀輝笑言:「我唔會講㗎,我唔會透露㗎!」續說:「我希望聽歌嘅人進入隻歌,只要係認真,點樣解讀都得,我唔想有一種官方嘅權威解讀。」

話雖如此,他表示聽過Demo以及了故事背景後,很快就知道要用數字作歌名,旋律亦有空間安插一個編號於歌詞之中。能夠如此「放肆」,是基於與謝安琪及麥浚龍的「微妙」關係:「件事好微妙,基於對Kay、Juno嘅信任,知道佢會放膽畀我去做,咁就填啲數字落去啦。反正首歌係以一個A.I.嘅角度去唱歌,有少少short哋㗎嘛,咁就更加語無倫次啦,哈哈!」而且歌詞送上謝安琪手上時,已有一個超出周耀輝所想的解讀,所以他希望將想像空間留給聽眾。
我記得周輝輝話啲數字係有意思㗎喎
吓 好似早幾版先討論過 話係鳩填
null
忘記和記個文案話773 312係航班
唔通先有詞,再比JUNO作故仔
係有故仔先
周耀輝話知道故事背景同聽到 Demo 後
就決定用數字做歌名
我覺得係耀輝諗左773312做歌名先
Juno先至用773312做航班號碼

Kay:每個數字都有意思
https://www.instagram.com/p/B3_6-hXgTVz/?igshid=caewwgwn4e67
果次佢地果邊仲有埋飛俾我地歌迷會呢邊
咁究竟係咩意思先 公佈咗未 定仲飛緊紙仔?
不如問幾時派sole project第二首歌
你有去睇?

但記得有呢回事
後日出新歌!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞