【易明版】警員疑send錯相 自爆加入示威活動Tg group 宣傳活動叫人帶鎚仔

641 回覆
1440 Like 8 Dislike

記者出現係德福黨鐵,無啦啦比綠狗影,之後立場係「和你shop」TG公海見到有個叫 black grey 既人upload 幅相同岩岩綠狗影個角度一樣,又突然刪左相,所以上前問綠狗係唔係唔放錯group,之後隻綠狗唔應佢。D人而家搵番呢個叫 black grey 既人曾經出過叫人去發夢既文宣,又叫人帶文具、槌仔搞事,煽動非法集結。(by飛雞杯)

今晚有網民號召於德福廣場「和你 shop」,下午 6 時已有防暴警察於九龍灣站駐守,期間一名警員曾向記者方向舉電話,《立場新聞》其後發現,有人在「和你shop」的 Telegram 公海群組上載記者照片,拍攝角度和該名防暴手機指向的非常吻合。記者其後上前追問「其實你係咪放錯 group?」該警員未有回應,後來公海群組相片被發送人刪除。

今晚 6 時許九龍灣港鐵站,有數十名防暴警察和便衣巡邏。《立場新聞》記者與數名記者於客務中心旁拍攝警員。期間有行動呼號為「kE T2-2 Pln Crd」的警員曾向記者方向舉起手機。

到 7 時許,記者發現今晚九龍灣「和你shop」行動的 Telegram 群組,有一個名為「Black grey」的用戶,上載記者於九龍灣站的照片,角度與當時舉手機的防暴警相同,懷疑是由該警員拍攝,在場其他記者亦確認,當時只有該防暴警員曾於該處舉機。

根據過往報道,警方禁止警員用私人手機作公事用途,但可用公家電話做公務,例如拍攝衝突現場,今次懷疑在現場拍攝記者照片並上載到公海群組的警員,是否刻意向記者示警、欲公開記者容貌,抑或一時錯手,將原欲與他人分享的相片,錯誤傳到公海群組,目前難以確認。不過該相片及後迅即被用戶刪除。記者曾上前問該警員「其實你係咪放錯 group?」,但對方未有回應。

http://bit.ly/2Q6HcAC
[召喚] 簽名師唔該全面進場 (你地自己睇下羞唔羞恥)
https://lih.kg/1800386
Push
借圖分享IG Oage可以嗎?
IG Page
笑撚死
梗係得啦
推爆
煽動人 拉得
push
唔好spin搞手住 Gp owner 唔係 Black grey
根本行商場就唔使戴口罩
叫人戴口罩似係鬼要保護自己
法官:我唔知 我睇唔到 總之警員就係誠實可靠
偽進仔真係......
其實我agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞