Poly taught master 2020

1001 回覆
23 Like 11 Dislike
冇呀,純粹轉行,畢業冇耐
好垃圾,到以家仲係being considered,究竟個department 有冇睇個application 㗎
我做緊個行都無😂可能degree gpa 7
原來㩒email入面個Congratulations!會有特效
比較想知係佢未派定派咗而我冇

但有工作經驗都冇咁佢可能未派啩⋯ 有工作經驗degree gpa 應該到second up 都有機啦

我2月尾先報
每逢12點就入黎睇大家嘅好消息
有無ching知
如果我ug唔係讀BSE
但補番master
考唔考到牌
可以,你個degree 係Washington accord 認可,補個vs related master 可以叉CIBSE。
另外,HKIE 都可以補返個BS master 叉BS division 既MHKIE,等多一年就有PRE。
我個degree係 HKIE accredit
想知多啲關於charter既野
咩係PRE
Sorry 我真係咩都唔太知
想問下巴打知唔知其他discupline係咪都可以?

我ug唔係讀Mech,如果讀番個mech既master既話 會唔會有機會叉到番Mech
香港認可既工程屍,係工程屍註冊局之下既RPE。個要求就係做左MHKIE 一年就可以申請。
一般黎講,有幾種方法去做工程屍:
1. scheme a + hkie 見board
2. mature intake 去hkie board
3. 去考英國既學會e.g. cibse, iet, imech...成為當地既CEng,再利用washington accord transfer 返hkie.
比較多人行第3 條route。
btw, hkie 個網既membership page 咪有講點做member 囉
Thx 巴打
一係差uk 會,一係直接差hkie。留意返當地要求就得
btw, 睇返ching 既post,做咩ee major 想轉行
利申:一樣係ee
我個科好19
Mech又讀啲
EE 又讀啲
周身刀無張利
邊間u 呀? 有d 咁既科咩?
咁不如直接讀bs master 仲好
Shitty
早兩三年grad都無咩工好做
而家直接讀bs master
本身讀ust ie
Master報左mech 仲未有offer 會唔會無得讀
我而家做緊towngas 做緊mech野 完全有讀既必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞