【新職業解鎖】被查師

223 回覆
953 Like 36 Dislike
事緣:朋友們 (3名年輕男子) 在海港城認真地逛街,被黑狗查截 Stop N Search,而且被查了足足3次。

然後,忽發奇想:中共最叻就係搵臥底扮黑衣人,正所謂:故弄玄虛,真亦假時假亦真

所以,Clean slate手足 (不論和理非定勇武都可以) 絕對可以大搖大擺地 “和你Shop”,博黑狗注意同 Stop N Search,當然事前自己背包/手機要做足清潔。唔好以為無用,反正黑狗點都係亂Check人 (我朋友真係去行街),Check中真手足仲衰,果日無勇武任務在身/需要休息的可以幫手被 Stop N Search,分散注意。

如果被查師和前線合作無間,其實仲可以有無限著數,自行想像。

當然,任何職業都有風險,自行衡量,面皮啊/被罵啊,但做足準備被查 點都安全過 真手足被突查或拘留。Not to mention 經常咩都查唔到的挫敗感。

想親親狗狗,又唔想下下郁手裝修,可考慮此職業。

關鍵係,點先可以博取注意?根據朋友經驗,年輕男子,黑風褸,背包,3人行,實BINGO。外表異常朋友可能例外。

另一關鍵,點先可以保障安全?既然有被查的打算,大家識架啦,開Live Cam/ FB 直播/ 朋友中距離Live/ 記者附近/ 阿爸阿媽前面等緊我/ 外國老細等緊我開會/ keep張附近消費單/ keep張附近店宣傳紙/ 優先考慮多遊客區/ 裡應外合/ 帶部Nokia去 …

另二關鍵,既然係 Buy time,大家拖得就拖,大家打份工啫,咩都慢慢 …

嗱,行街無話過無風險。我其實真係去行街,買名牌,飲星巴克,吸新鮮空氣,唔抵得朋友咁受歡迎咋!

同埋,和理非要進化啦,增加參與度,先感受到 Christmas Shopping 的氣氛。

都係果句,有第一個先有第二個肯做,多你一個好多架啦

脫共自治 香港人話事
【正式宣佈】 12.25 SUCK the Christmas 聖誕三部曲行動
https://lih.kg/1793712
覆時請使用 脫共自治 香港人話事
https://lih.kg/1793769

請支持香港脫支運動
脫共自治 香港人話事

有咩牛奶係黃?
即係:

全民皆兵
草木皆兵
全民皆兵
草木皆兵
全民皆兵
草木皆兵
全民皆兵的 "兵" 不一定係打狗/裝修/嗌口號/體力超好,有唔同職業,任君選擇,怕你不參與咋,多你一個好多。
Yes 真係超易中,而家咁重兵,唔做到草木皆兵,點應付啊?未有崗位的手足,幫下手呢。

周圍重狗,要全民參與啦。假期唔係留屋企咁悶。
對抗重狗,惟有全民皆兵,做到草木皆兵。
成日批不反,對家擺明想引哂d人出黎,就一於出哂黎,不過你揾我唔到,真的手足睇不到,假的手足周圍轉。
呢個係有d人天生的職業。
帶黃色長遮OK?
真消費,最好keep receipt。
其實,狗狗都好可愛架,親親。
係有d難馴服啫 同埋惡形惡相
哈哈哈哈
有時情侶黑衫都.....

See you all
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞