“拋磚” 除左simlock以外嘅手機保密方法

35 回覆
13 Like 1 Dislike
利申an撚,非專業人士,整合翻我睇嘅thread同埋google大量新聞,歡迎亦都預左專業人士怒屌指正
時間關係先比懶人包,論據下面再補充

1. an機發夢手機選擇: google pixel 4/3/3a > samsung
2. simlock同原廠嘅find my iphone/find my device(google)都係唔夠安全,要裝埋avast/kaspersky,有一系列嘅applock+洗機+鎖sim,然後連埋你嘅防毒軟件acc交埋比信得過嘅人
3. 為防斷網破解 (曱甴防止pt2),裝埋eradoo,開啟斷sim3部曲
4. 通訊軟件(尤其是係敏感資料)用signal>telegram secret chat >> tg/wtsapp
5. 用yubikey加固(比傳統2step verification更安全),可以考慮nfc版本
6. 基本野唔再講,將所有生物認證取消,只用密碼,開啟2step verification
7. 防窺貼
8. ios用戶最極端嘅方法,就係將你發夢用嘅iphone嘅lightning port破壞(用無線充電)

懶人包寫完,以下落黎認真討論理據

ios依然係最安全嘅OS,但咁樣並唔代表android唔安全,詳情可以參考gartner mobile security嘅年度報告,ios嘅得分其實係近呢幾年都係低過knox同埋新出嘅pixel (有titan m晶片)。 pixel3/4就連最新嘅零日漏洞都無受影響,而samsung雖然係有出過意外,不過唔係洩漏資料而係變磚,所以只要你主動將敏感野擺入去knox/secure folder進行加密,曱甴都係無辦法取得你嘅資料(有efuse,你boot佢都係玩完)
https://bayton.org/docs/enterprise-mobility/android/gartner-comparison-of-security-controls-for-mobile-devices-2019/

大家都知道曱甴收你部手機會搞你張sim,所以會啟動simlock,甚至大家而家仲意識到an同ios都有嘅find my phone功能。 然而,呢個原生wipe功能(factory reset)根據avast實測並唔能夠完全消除痕跡(因為痕跡依然停留係nand flash),所以要徹底overwrite埋嘅話,就需要專業嘅防毒軟件avast/kaspersky。 佢地提供比原生手機更好嘅網絡加密,更徹底嘅remote wipe,同埋更專業嘅applock,令曱甴就算破到你手機嘅防禦都一樣頭痕

呢個功能暫時我都未見到ios有。 因為2嘅功能全部要建基於你被咬之後-你朋友發現你被咬而啟動anti theft功能之前,你部手機係要有網絡,但有朋友話曱甴疑似會斷你網,移除你張sim卡再慢慢搞。 呢個時候eradoo就有用啦,佢係我暫時唯一一個見到嘅app提供離線刷機,只要你開啟曬入面3個trigger,一旦曱甴移除/更換/你張sim報失,你部手機就會自動移除資料+ sim卡聯絡人,變相為你2提供多一重保護。

雖然wtsapp話唔會係server留底,不過始終佢地唔係open source,都唔知真定假。 tg嘅secret chat就可靠但好多時大家都係懶,所以最好就用一個完全可靠嘅獨立app黎講敏感野。 signal = secret chat版嘅tg,而且係可以肯定server唔留底(open source),全程點對點加密,保證安全。

2step verification雖然係相對安全,不過其實過去發生過被破解嘅新聞。 最徹底版本就係用埋yubikey

成半年你老味仲用指紋/face id呢d生物認證,你呢d人唔入冊邊個入冊?

防窺貼嘅作用係呢場運動入面被嚴重忽略,其實我地解鎖手機嘅時候,係絕對有機會比cam影到你嘅密碼/手勢(不過我排佢咁後,因為你好難得咁橋比個高清鏡頭/便衣係隔離睇到正)。 裝翻個防窺貼有備無患都係一個好事黎,得閒仲可以上下鹹網唔洗驚比人擺上網

呢個就iphone限定,因為無port 曱甴就插唔到線連去電腦破解你,而換port iphone都會自動鎖機,配埋yubikey nfc版,你除左張sim卡之外應該算係百毒不侵

[你今日FC咗未] 全港最大的Fact Check平台已經推出了
https://lih.kg/1776631
自推1
自推2
自推3
自推4
自推5
用iPhone
iphone有iphone嘅好,an有an嘅好,而且eradoo呢種app我唔見ios有
Sorry 打漏咗個我字
自推6
自推7
好文共享

更加應該 成為置頂文章

安全指南
自推8
自推9
自推10
都有唔少係ios用到嘅措施,你可以視乎自己嘅危險程度決定要唔要用到後面咁高嘅安全規格
再推一推,我相信應該好多人係唔留意手機安全
犀利
push
感覺都係iOS 比較安全,當然要加埋SIM LOCK。。
其實我只係講緊係如果你用an,有乜牌子嘅安全性係拍得住iphone。 手機選擇只係入門,進階保護先係重點
自推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞