若要暗瘡好,咪撚信老母 8

1001 回覆
73 Like 3 Dislike
仲係學生冇錢 塊臉仲要爛幾年先有錢睇
敏感?觀察多幾日先
細個無錢重要信咗老母 如果當時唔太嚴重就去食藥好快好 依家爛晒 拖咗好多年 要決心去睇 學生就做好護膚先3000蚊左右用半年 之前細個唔識 借學生loan搞咗佢先啦 讀書樣衰無人侵你玩嫁 影響自信 學業 如果當時我皮膚好 我應該唔會做緊廢人
都話唔洗咁貴
識買既300-400蚊一個月就搞掂

要洗成幾皮既話
我做埋幾次 laser 磨皮 都得啦
食到第四個月 由20加到40 都仲係咁爆
仲因為爆多咗瘡 望落範圍大咗好多
好灰 請問係咪正常
好似都因人而異,絲打唔好灰心

面油有冇小到?有聽過巴打話食成半年先開始唔再生新瘡
同絲打既心路歷情好似
我食咗一個月 依家開似食30 無咩油 無咩點出 毛孔細咗 但唔知食40mg個時會點 醫生講黑白頭會排出 利申好嚴重, 你身活習慣有冇改變 護膚點阿 我初頭有爆幾粒 之後好快復原
放心,我係過來人
服食A酸初期多數會狂爆,
只要你捱過呢個階段,之後就會有明顯既好轉
包括油出少左,新瘡會好快謝變細,甚至再後期會唔出瘡

至於呢個「初期」究竟有幾耐,係因人而異,每人體質都唔同
我就三個月多D ,之後先好轉
老實講,我好多方法都用過(中醫、美容院、健康飲食作息),都係多撚餘,最後都係口服A酸醫返好。

口服A酸係貴,但我夠膽講,你越遲醫,所承受既結果,肯定比你食A酸貴好多好多。

至於服幾多份量A酸,問專科醫生最穩陣,唔好自己用偏門方法買,好危險的。
同你一樣
我食咗無耐嗰時已經感覺到面油少咗好多
啲瘡都比以前快謝
但係宜家三個幾月都仲係爆緊好多 所以又多咗好多印
最初醫生話一兩個月爆發期 冇諗過會爆咁耐
成日好怕係咪a酸都救唔到
希望快啲完爆發期..

同埋想問下啲凹凸洞a酸係咪幫唔到
成日照鏡都好sad 好後悔唔早啲去食a酸🥺
A酸幫好少
都係要靠激光同磨皮
如果始終對食藥有戒心,有冇d外敷外用嘅方法
追post ok?

我會慢慢追嫁啦,只係咁啱見到呢個只係講食藥
我對醫暗瘡仲係停留係用innisfree,茶樹油個階段
個d係俾皮膚好既人用
我唔會建議人一黎就食藥
一黎貴
二黎好少人嚴重到外用藥係醫唔好

試上面隻水楊酸一個月
無改善就去買支Differin 試一個月
無可能唔得
你推介個隻我上網睇緊,唔知萬寧屈臣氏有冇得賣呢

宜家用緊呢隻暗瘡膏,效果方面都ok但個副作用有d勁,好易搞到甩皮所以想轉用茶樹成分嘅野試下,巴打有冇咩意見

除左顧醫生仲有咩專科無咁貴 暗瘡+濕疹 想死
一般暗瘡膏同茶樹油
有效成分既濃度太低
所以效果好差
不過係幫到小小既
暗瘡出左黎查小小上去無壞

但係我講個兩種係由源頭處理問題
令到暗瘡個成因消失
咁先真正解決到問題

我最初都有用下暗瘡膏
後尾一粒都無生就無機會用了
濕疹真係煩...
因為醫學界連個成因都未搵到

我上網見過有人話查a酸醫好左
有人話買殺真菌藥膏醫好左
又見過有人話本身腸胃太差 食益生菌食到濕疹好番
又有人話去做食物敏感test 戒口就好番

建議你試晒
我睇開中環個位侯醫生
我都係咁 又紅又腫
之後搽類固醇一次好番哂
不過最好睇醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞