Mazda 車主揮手區 (8)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=XoJg1uWXzLg&t=
同另一條片測試方向完全唔同

https://www.youtube.com/watch?v=UZQsHy-IliA&t
台灣車評好多細節位,但奇怪拍車男完全無乜提過
個拍車男話
冷氣溫度隻字太細隻
同埋離哂背咁坐 就話個坐位唔夠大
台灣啲車評係大讚
直頭係三十幾萬skyactive g都值得屌
Audi 都係咁
而家果代mazda mzd 雖然可以touch 但架車要停定先touch得
所以我用慣左制 無touch過咁滯
我都無touch 過 用制個UX 好滿意
M3加價鳥
Mazda 3 有會無故啟用緊急煞車的臭蟲
Mazda 將召回 35,000 輛受影響汽車。

在全自動駕駛的車輛出來之前,許多半自動的駕駛輔助機能已經為馬路上的安全貢獻良多,無論是保護駕駛還是其他用路人,都有著極大的幫助。但相對的,如果這些輔助機能有臭蟲的話,那反而可能會造成更多意外了。據 Mazda 的公告,其智慧煞車系統(SBS)內存在著一個「程式錯誤」,讓第四代 Mazda 3 車輛有可能會偵測到前方不存在的物件,並且緊急煞車。Mazda 目前並沒有接獲因為這個失誤而造成的傷亡事故的消息,但依然決定召回全部受影響的 35,390 輛美國 2019 與 2020 車款。

當車輛發生誤判時,車子會立即煞停,並且在儀表上顯示警告訊息。部份 Reddit 用戶有分享狀況發生時的經驗,確認了即時四週什麼也沒有,一樣有可能會發生。也有部份車主試圖關閉該系統,但只要車輛發動時,系統又會再次自動啟動。Autoblog 報導,大部份召回的車子大多只要軟體更新就沒事了,但比較早一點的車種可能要更換整個感應器組。

Mazda 預計最晚明年 2 月 17 日前會將通知信寄出給車主,車主也可以自行聯絡 Mazda。隨著安全性的駕駛輔助機能愈來愈普遍,甚至在未來可能會被強制配備,這種軟體功能出錯的危害也會愈來愈大。看來車輛的「安全性更新」,也是未來的車主們必需要時常面對的問題了呢。

https://chinese.engadget.com/chinese-2019-12-26-mazda3-smart-braking-system-recall.html
2008 mazda rx8 棍
在坐各位係垃圾
sor
在坐各坐唔好叫自己萬事得車主
去左陳列室試坐過mazda 6 同旅行版
好似旅行車款後坐個椅背直d冇咁好坐咁
想問大算放幾多?
無得校?
好似冇
新萬3半年唔夠加多2皮
二代M3,準備踏入第十個年頭,行咗85000公里,有冇同路人?
係半個月唔洗
莫非銷量太好
我都覺 可能四門銷量好
廿八萬 我買歐洲車唔好
P牌仔, 準備甩P買車
想問下2011,2012年內MAZDA 易唔易壞
問親朋友意見都唔建議買mazda,
但個人幾鐘意呢D車款
買車問親戚
12 前美國車緊係唔好
應該咁睇 佢十二月出 一買就折舊一年
所以第一水賣平左
而家呢個價係2020車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞