Mazda 車主揮手區 (8)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
加左包圍好型
可以參考下日本頂版
新手睇緊架第二代Mazda3 hatchback 車房師傅睇過話見到風油軚泵有漏油 叫我自己考慮
想問下有無師兄試過咁 整/換大約幾錢?
經濟咁撚差 社會又半停頓咁 真係要諗清楚係唔係真係要係呢個時候買
真 仲要差唔多30個
你唔即場問埋個師傅
我問咗 佢話要成萬蚊所以叫我考慮下買唔買
但我買過另外一個朋友嘅相熟車房又係一二千蚊搞得掂 所以上嚟問下大家
未買緊係唔博啦
一二千蚊?
當年仲行緊FORD 平台...
性能係唔算差... 但維修我唔會預佢易整...

東南亞人工平可能做到呢個價...

香港人:
1. 換架新D 既車...
2. 換架多劏車料, 超易折裝既錢柒....
其實條數點解都係草下錢買第三代好...

草錢/上會買第三代好處:
第二代都無棍仔買.... 垃圾4前速.... 不如草下錢玩SKYACTIV DRIVE 6AT LOCK UP 快... 慳油....
車新, 車靚....

買第二代既好處......
如果你買部MPS 棍仔 就差唔多...
2代尾期 12/13年都有skyactiv嘅
有budget緊係新好(14年打後)
P牌第一架車想買架幾萬嘅操兩三年先
揸半年忍唔住放啦 呢種心態好唔現實
殘車練唔好手車....
Cx30 呢個樣好似買cx3抵d
心態同買rav 4 冇分別
但cx3好細
我自己係Mazda2 17年車主,揸下揸下做埋mazda fans,不如就分享下揸過新mazda 3嘅感覺。

新3 sedan同hatchback都揸過,外形黎講hatchback真係好靚,企係側邊睇啲反光線條會覺得架車識畫畫咁,對比度好大,又唔係鏡面咁反射週邊環境就算,好有動感!反而sedan就絲文好多,好似一架迷你嘅VW 房車咁。

上幾張圖係我上年去廣島個博物館影,講到內裝真係無得輸,到係香港試完車我先知有幾正。先講中控台個mon,無左touch screen但移前左好多,個頭要望個mon只需要眼部移動就得,舊款你點都要拎一拎頭,新款無疑係提高安全性。標版多左個LCD,雖然都仲係無乜花巧野,但嗰三個實體外框又幾配合到個LCD mon,幾高貴。左右兩邊有自己專屬嘅出風口,感覺好爽。

另外左右兩邊門啲修飾係車頭組件嘅延伸,成個內籠設計好有心思!

駕駛感方面,就反而有讚有彈,我自己係香港同日本旅行揸過mazda2,15同17年嘅mazda 3同19 mazda 6,基本上全部都好易適應,轉向睇位都好準,操控同自己部mazda2好一致。反而去到新一代mazda3有野要適應,個軚重左,個brake要好大力踩先有反應,而唔係平時掂一掂就有反應。佢係要大力踩,但又唔係踩到好深,有急事要踩break時要特別注意。當然其餘轉向嘅準確性同埋軚盤回饋都同以前相約,揸開mazda就明。除此之外,其他改變都兩大讚,車廂靜左,左右後視鏡移後左,睇位好左,我以為hatchback個C柱會好難睇,咁岩嗰日左後個位有坐人,我就發覺左後個人根本就係C柱個範圍,盲點其實無減少到,個側鏡反而仲令盲點再少左,值得一讚!

1.5同2.0個分別係1.5真係力不從心,1.5行平路個波箱不嬲都較得幾好,線性得黎低轉都幾去,但一想扒頭同上斜大油,就feel到佢力不從心。2.0就無呢個問題,反而感覺幾似揸mazda 2,反應幾快,真係想去就去。

令外,避震都比上一代舒服左,連埋張改良過嘅櫈,坐駕駛位個感覺真係幾好,車仔細細,避震少硬但吸震有進步,畀到房車嗰種寬躺舒適嘅感覺。

講到尾,抵唔抵買?代理一向都好海鮮價,等得就等X,唔等得都等到年尾減價先買,唔洗急。鍾意駕駛感同在意反應嘅就買2.0啦,1.5係舒服嘅,但浪費左部正車囉。
炒咗 有排整
忍半年揸熟手咗就會想換
兩個月日日泊街咩都熟啦
師兄係香港揸緊mazda2?

尾燈個燈眉好靚喎 有無details ?
Cx-9原裝燈
原廠個音響同bose 差得遠唔遠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞