[26]電單車交流區(43)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
都係,成日都有人問考車要上幾多次3波,架車行得越快就越上得高波嫁啦, 慢車嗰陣咪用低波囉( 我以前學46嗰陣已經覺得啲人問呢啲好奇怪

仲有呢排都好似少咗啲人淨係問啲r3定ninja400好啲( 淨係問完但又唔講自己用車規劃嗰啲人)、 學牌出唔出車好呢啲問題
買得架爛鬼大陸車點解唔儲多少少買300r
就係因為船期好難講要訂如果好再愛你一係等新車,一係就睇過另一架現貨
痴線 以家老強耐到仆街
元駕 排到8月
沙駕 排到7月
觀駕 排到5 6月
痴撚線就快全民26
以前無YOUTUBER,冇咁多網上知識
大家都係咁樣沖沖撞撞去考牌出車
唔知係依家既人太依賴上網搵資訊
定係個腦裝冇左思考能力
什至連自己想要D咩都唔清楚,有時真係好難搞
有時我覺得係教育制度問題
教到個個個腦到都"死咕咕"
唔識變通,唔識搵方法,唔識思考問題,唔識感受下身邊既野
以為所有野都好似讀書咁有公式,有固定方法同教學
最好就有哂STEP比佢地跟住做咁...
唔識講,一言難盡

我有個朋友好熟26,一個月之內比人問超過十次
"新車落地即改響喉好唔好,有冇好介紹"
我個FD問點解
然後好多人就話
"上網睇片話防禦式駕駛其中一個方法就係呼油吸引其他人注意到你"
"但係原裝喉唔響所以想改響喉等自己安全D"
我個FD真係唔知點答佢好,
依家既人直頭連思考能力都無埋
咩料呀老強元朗8個月,咁多人考啫係未來泊車就梗加難
你想約自己搵佢啦
其實偈油除咗果d 全/半合成
有冇咩分別,有人又話300v 比racer 用
又有分比羊用
求教學
呼油同改條嘈到仆街嘅喉係防禦性駕駛呢樣野我真係睇唔透,之前有join過下台灣啲安駕課程,從來都係叫我地駕駛者要好好注意46/大車嘅死角同保持距離、就算zip車都盡量係車流停止,仲有唔主張“車道分割”( 即係旁邊啲車行得好慢我哋就喺中間穿過)

啲人完全冇諗過亂咁改條喉、亂呼油係幾咁黑人憎、引人反感, 仲有我好肯定香港有啲唔少人連個db killer都拆埋,覺得有大聲=令自己好安全
見識過黨鐵嘅威力,好難唔全民26
26最貴最令係香港都係10幾萬
你塞車個陣,我zip下 zip下 zip到返屋企
平時又可以同班fd出去遊車河
唔洗再禁早起身返工,起碼遲反30min先起身重得
你話26危險,黨鐵又安全得去邊?
支持全民26
如果你真係新手唔識既話,唔好深入了解咁多野住先
唔好理半同全合成有咩分別先
無論發生咩事都好,用全合成
每個牌子有不同的配方同添加劑,每個牌子同時有唔同級數既油品
所以唔係話某牌子=比咩車用
而係某牌子+某級數+某度數+你咩車(羊?跑?CC數?)+你點樣使用(代步/皮車/長途)
去決定你部車應該用咩偈油
以你上面既例子,羊都有好多種,跑車都好多種
一下子好難解釋咁多
如果你真係想入手慢慢感受下偈油有咩唔同
建議你無視品牌論,由度數入手
0W/5W/10W/15W--------30/40/50/60
自己配搭,我自己好少用死一隻偈油,因自己點用點渣去決定換咩偈油
好抱歉答唔到你咁多,用咩偈油冇教學,只有你需要邊一隻偈油
加油
好想你用手幫我打飛機
樓下有車位都無人申請 泊晒係行人路
無計,香港啲大車,DC9當26友死嘅
嘈啲比自己感覺安心好多
26最貴30幾個呀哥哥
我部rc213v行街版鬍鬚佬話唔捨得買
不如你兩個私下約出黎格劍算啦
你走開呀下下摸頂
事實就係好多人唔識思考,單睇完一條片就以為自己學哂所有知識
真係細心上網睇"防禦式駕駛"就算台仔都有大把人講
唔明白點解會冇哂分析能力
先唔好講有D野係錯既先

唔講呼油,講拖波補油
又係唔知幾時開始講到每一下落波唔識拖波補油就係錯
我見過好多人慣左係咪都拖波補油然後收唔停OR收唔到岩既速度之後炒Q左
當然要睇情況,急收咁計
行緊4波100急停用拖波補油防止自己LOCK碌就用得岩
行緊4波50急停用拖波補油。補油果下令你轉數提升冇左engine brake幫你收慢部車,結果收唔停

其實engine brake係一個好好協助到騎士幫到你更加好收車
總之一直都有好多技術既誤解,又有可能係拍片放上網既人講得唔清楚
先會出現咁多認知上既錯誤
唉~~
台灣唔好得幾多,唔好講大車,小小46一樣大把睇26唔順眼, 明明唔使待轉都呠鳩你, 一係喺你身邊快速擦過。之不過嘈我真係唔覺得有咩用,啲司機係盲毛一樣可以唔睇鏡撞埋嚟,如果好似某動物咁呼油分分嚇親啲人
有錢玩車嘅人點會滿足一架車, 睇下鬍鬚佬成個倉都係車就知道啦, 我哋呢啲窮撚唔會體驗到
做鬍鬚佬D電單車好過做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞