可唔可以多一點支持少一點責備

16 回覆
24 Like 0 Dislike
我係一個女前缐
(長篇大論,但只係想發洩下&希望香港人團結啲)

活動開始以泥,我有錢出錢,有力出力
但從來冇公開講乜嘢,因為我覺得我係香港人,我係應份咁做!

但半年過去,真心好攰冇曬動力

係個心好攰

曾經責怪自己點解咁冇用搵咁少錢幫唔到手足啲乜嘢

到中期愈行愈前做衝衝子
裝修有人屌,堵路有人屌,連俾人拉都可以有人屌9你柒去送頭

當下都有責怪自己係咪有嘢做得唔啱~反思自己係咪有乜嘢位柒左

有灰心有失望,但都堅持住,一路同自己講!我哋嘅做法唔完美,可以改善!

但到依家!活動已經半年!

仲有啲物資撚因為你幫襯左藍店而屌鳩你,因為一大堆道理而責怪你,但佢哋唔會了解下你之前發生咗咩事

真心灰到想同佢割蓆

係,你地課金買物資,好多謝你地嘅幫忙

但可唔可以唔好當自己係神
係~你付出金錢,付出時間去送物資

你有冇諗過我哋付出左乜嘢?可唔可以屌之前了解下先?

我行左十幾個鐘,攰到仆街乜都末食個!附近得番間翠x!我仲要擔心一陣走唔走到,附近又重狗

我真係好肚餓,諗都冇諗食左翠x!轉頭俾送物資既神知道左,一句"吓!翠X藍咖喔!你點解仲幫襯?"

當下好想喊!係!我仆街!唔應該食藍店

我更加唔應該衝咁前搞到自己10幾個鐘冇食飯
我更加唔應該衝咁前搞到自己中彈毁容
我最唔應該就係係又餓又痛嘅情況下 飢不擇食 咁入咗去食翠華

其實唔止一次發生類似嘅事,但日積月累之下真係會令人哋情緒崩潰

我唔係要求啲咩加冕,關心
我只係要求多一點支持少一點責備

呢場活動咁成功係因為大家各自出力,但時間一耐
大家開始出現互相指責
有勇武指責和理非,有和理非指責勇武

其實大家要清楚,冇一個人嘅付出係應份,既然係咁,互相遷就互相體諒下唔係更好?

我哋仲未到煲底,可否一齊行落去?
撐住
香港人就係中意乜都屌左先
香港人係咁
憎人富貴厭人貧
唔係你既錯
係度代個條廢柴同你講聲

對唔住
無人想知你係男定女 邊度受左傷阿
Btw 身同感受
辛苦晒手足

[你今日FC咗未] 全港最大的Fact Check平台已經推出了
https://lih.kg/1776631
有冇諗過屌你果D好大機會係左膠/ 五毛
唔係同路人黎
唔洗擔心

辛苦手足
連儂牆嘅重要性 大家係唔係真係知道?對家就嚟贏啦
https://lih.kg/1784660
唔好意思借一借位

幫手推

大家推翻啲行動post 好冇 唔好將呢度淪為香討

加油

之前有人捐大家樂同老麥飯卷都畀人屌

其實唔係咁多黃店又方便又有飯卷買
試下解釋下自己
雖然係自己人都代表人地識讀心嘛
同路人:翠華藍架喎
你答咁我忙左十幾個鐘,又搵唔到野食
得返翠華未豪比佢囉,我都要食野架

佢未必理解到,但都未必會屌你呢
我覺得 做到咪盡做 做唔到可以有走棧位
總之達到目的 不需要過多的政治潔癖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞