5.1 speaker 想聽歌同睇戲

13 回覆
0 Like 0 Dislike
幾年前買denon x1000 + Boston soundware XS 5.1
睇戲都接受到, 但聽歌完全唔得, 有人話換左2隻前置做active speaker, 請問有冇咩建議? 或其他方案?

THX~~
無限筆直等高手黎
active喇叭線唔可以太長會有干擾, 係active死症
Thx ching
D 喇叭線已入哂牆, 都唔知岩唔岩用
本身都諗緊係咪放棄埋個AMP, 一條過萬soundbar 算...
唔夠位放bookshelf?
soundbar唔會好好多 設計黎睇戲
有位放bookshelf, 不過可能我新手唔知Bookshelf size 既speaker 同放既位岩岩係書架高度, 加埋speaker 周圍逼住禁, 上面又差不多頂住, 唔知出黎效果點
本身我電腦用soundbar, 廳睇戲用5.1, 加一個apple homepod 聽歌同智能家居
但冇一樣野岩聽歌, 諗緊要replace 定加多一套speaker

Thx Ching
用咗條soundbar真係煩少好多.. 用緊sony 萬幾果條
喇叭後邊留5-10cm 就ok,周圍逼少少問題唔大
聽歌睇戲 $3000蚊買一對喇叭已經好大分別
去旺角試 睇哂價錢咪搬返屋企

XS 5.1唔夠好,一皮Soundbar都唔會夠好
呢個post 介紹個D studio speaker 岩唔岩. 冇sub仔

https://lihkg.com/thread/1721332/page/15
電腦喇叭active架喎 點駁落Amp?

Klipsch Synergy Black Label B-100 Bookshelf Speakers https://www.amazon.com/dp/B07VMTLQJ8/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_CkL6DbTFE77V0
你想換前置應該搵係呢d 插紅黑線
換左前置 舊個對可以放上天花做 7.1 或者 Atmos
睇戲仲正
不過你個情況要換埋Amp先得
呢隻插紅黑RCA 家喇叭線?
我前置個位得入牆喇叭線
唔係RCA

呢隻丫嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞