大家貼自己攝影作品分享

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
LM
要澄清因為我全部都盲拍 所以嗰刻用帽遮頭嗰個本身就已經係遮緊
但相片出到嚟呈現既真相就係我侵犯左佢呢種就係power of photography
但關於街拍既approach,我其實明你講緊咩,但我都刻意避開緊你講既嗰啲畫面去試下其他野,之後就擺上嚟試下水溫咁樣
而上面好多巴打都有提過,啲相好多都好亂,換言之正如你所講,就係唔夠簡單,同時間我都concern會唔會啲黑白越嚟越重手街拍條路有排行亦都好難行
同埋都多謝大家賜教
另外都放返幾張呢一兩年影既

哩兩日影既相
[img]httpstPq4f.jpg[/img]
死曱甴

原POST#151
唔RE

我唔明點解不斷咁做都可以唔BAN#71341
連登同幫兇有咩分別?
原來咁樣就叫有聯想
Bruce gilden又係街拍 Alexey Titarenko又係街拍 William Klein Diane Airbus又係
而家又咁撚多人有相機 聯想境界高低 有無共鳴始終有別
如果要講街拍我諗可以開另一個post講
ching識少少嘢
其實我一直都想問
點解影黑白相
好多人成日都係影D廢老
唔太識欣賞
表達緊D咩
以前就係覺得影老人家有feel
而家唔理彩色定黑白 我會係諗左比我影嗰個佢有無地方係我想影低或者覺得有意思
如果你叫我拎返幾年前啲相解釋有咩故事 我都唔撚識講
近排做fyp比advisor 叫我睇多啲攝影師
睇完之後先發現街拍都有咁多派袋蛇好似偏向Bruce Gilden? 記得你好似又係好中意用flash閃鳩人
收斂返近半年都冇乜心情影街 最多係去旅行影下
依家都係影靜物類似new topographics嗰種style多
留名
喂好呀好呀好呀好呀好呀好呀
我都好鍾意影老人家
其實理性去諗,會唔會係因為多皺紋同埋白頭髮而令我哋偏向影佢哋黑白相
因為我覺得呢兩樣野同黑白相好夾

同埋依家嘅年青人好撚悶,多數都係拎住部電話做低頭族,冇乜好影

台中風景撚
好耐無見過呢啲post
我係入黎留名嘅
記得不推文
我有時睇D 黑白相作品
成日見D人鳩影老人家再加黑白就好似好有意思咁
可能我唔識欣賞
好似睇唔出想表達D咩
可能同我影開街貓街狗一樣道理
其實又唔使要好有意思嘅
自己鍾意想影就影你又冇收人哋錢影
自己鍾意做乜都得㗎啦
不過我認我係好中意影黑白
黑白係有一種講唔出既魔力
尋日我又係去左高美濕地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞