隻貓係咁去廁所。

208 回覆
147 Like 7 Dislike
上年冬天我戈隻都係咁,開頭柯好少又次數多。
之後見到柯埋血尿。醫生話可能有結晶,好彩最後唔係。食左d藥過一排冇事。

希望今年唔會咁
男定女
腎衰竭
我之前隻貓成日去廁所,但係痾唔到尿
個身兩邊漲漲地,唔係肉咁淋,係有啲結實,夜晚即刻帶佢睇24小時獸醫
個醫生話佢膀胱塞左,有好多尿係入面,要即刻插導管放尿,唔係會中尿毒死
插完好快就放完,跟住照超聲波搵原因,搵到佢膀胱有啲好細嘅沙所以塞住左痾唔到,但係因為啲沙仲細,可以靠導管排出黎
醫生話痾唔出尿成因不外乎尿道炎,腎石
腎石成因係礦物質係膀胱結晶化形成沙,再形成耐啲就變石,佢仲話多數男仔貓先會痾唔到尿,因為男仔尿道細過女仔好多
轉食配方濕糧可以改善情況
希望幫到貓貓
Hill’s Urinary Care CD糧
冇事都食得嗎
另一隻男仔好正常
我隻貓以前都試過,痾一兩滴就出返黎
出黎冇耐又入返去
跟住我就即刻帶佢去睇醫生結果係尿道炎

BTW樓主唔好講咁多帶你主人去睇醫生先啦
究竟睇咗醫生未?
食得
我另一隻冇事都陪人食
上星期睇左
照左冇事
好返
今日又翻發
仲食緊上次D尿度藥
依家又冇去
上左張床同另一隻貓訓
塞尿道呀
快啲睇獸醫
我之前隻貓都係咁
BK左聽日
似尿道炎wo,因為尿道腫脹,令佢feel到有尿意,但事實上無尿

尿道炎好唔舒服架,佢近排係咪免疫力偏低
我有隻貓都係咁。。。出去睇醫生係尿道塞咗
出去做完手術 但係返到屋企又係屙唔出咁。。。
依家食緊藥 如果食完藥都未好翻可能又要做手術。。。
破產啦。。。
佢有冇話啲藥有咩用?
我上次隻貓插完管放完尿都要食幾日放鬆尿道藥
睇醫生先
有機會係腎病
要睇急症
睇醫生仲問
我隻貓上次都係咁,獸醫話係尿道炎,因為佢keep住唔肯飲水,獸醫就幫佢打左包鹽水之後先all到。返到屋企用大支既針筒喂佢飲水同埋溝左d紅莓粉比佢,有助尿道健康。
其實我隻貓都係咁
我同貓貓都俾呢個尿病玩咗半年
而家長期食緊urinary 處方糧
一唔食處方糧 食其他糧/罐就會屙血
但一食就正常番
問題係佢尿道好正常冇石冇沙
精神爽利食野正常
驗哂所有野都係話冇問題
但就係一唔食處方糧就會瘋狂去廁所+血尿

所以你都係帶貓仔再睇醫生驗清楚
驗哂真係完全冇野就同醫生講試處方糧
希望你隻貓仔都冇事啦
留咗即刻約時間,兩個鐘內拎到
如果唔得就放雪櫃
沙盤同個樽最好用酒精消定毒先
補充:我隻貓飲水好正常
我隻主子之前去得密 尿又少驗到係尿道炎
嚴重試過屙血尿
你試下轉啲尿道驗處方糧俾佢食
平時D糧太咸 冬天少飲水好易尿道炎
快D再幫主子check下
唔係遲D要幫佢打皮下水先夠水份
貓女好小完全屙唔到,除非有膀胱石
有時d貓係會有 FLUTD - 貓下泌尿道疾病
可能因為緊張/長期隱尿,比多個貓砂盤/用Feliway 睇吓會唔會有幫助
如果有小便 酸鹼度有問題就要食處方糧
尿道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞