貓奴請入一入

16 回覆
1 Like 3 Dislike
小妹諗咗成年幾想養貓貓 細個屋企都養過一隻英短
只不過事隔多年有好多野都生疏

想問下依家買糧&日用品大概需要幾錢?
知唔知除咗愛協仲有邊度可以領養貓貓?
貓舍係咪可以領養?定係買?
有冇人可以建議邊啲日用品&糧食好食好用?

感謝
一開始養洗費大d
買兜買床打針杜蟲 可能都要2~3k
之後買糧買沙幾舊水per month
可以試吓fb搵香港群貓會
我而家都搞緊手續 啱啱完咗家訪
我自己乾濕糧都有餵 連埋平時d日用品同零食仔 一個月800-1000$左右啦。其實都係睇你幾錫隻貓 你錫既自然會買好少少既糧比佢同多d product, 粗養既話其實分分鐘一個月500以下都得

至於領養定買 我就試過想領養但個過程好撚on9 最後係持牌貓舍買貓既(唔係一般竉物店) 以我所知應該全部貓舍都係要比錢買無領養 但好多貓舍都賣病貓 如果你真係決定養記得做下功課 搵d有牌 又多人讚既貓舍 基本上做下功課都分到邊d係好
一隻貓每個月消費約$500
睇你俾咩佢食同用咩貓砂
領養咗咩貓貓?
但過程會唔會好麻煩?
有冇貓舍可以介紹下比我我有喺fb睇到有幾間貓舍 啲人都話好 但我唔知佢地係咪真..身邊冇乜frd養貓 冇渠道問
我自己本身鐘情美短所以淨係知美短既貓舍渣 如果你想養美短可以考慮銀火石 我個仔都係個到買 依家都就黎歲半 好健康 另外有間叫木星貓舍好出名 基本上肯定係靚貓 不過個價貴撚到Hihi
天下貓貓一樣貓有得領養貓咖..
我屋企兩隻貓,糧食,玩具加保養品,大約每個月1000倒。
窮就咪撚害貓,你覺得一隻貓要得幾多錢?糧日用品上網睇都知價位,又要窮又要懶學咩人養貓
岩岩領養咗兩隻貓
當你都係好似我咁無經驗 又好錫隻貓
就會咩都想俾最好佢
睇好多資料 買好多好嘅罐俾佢哋試
少少事又會好擔心 成日睇醫生
而養咗就一個月
睇醫生加日常洗費 8000-10000左右
仲未打針同絕育
Facebook fan page 大把
好唔該晒你
好唔該
我睇岩咗隻灰紋貓
其實唔複雜的
上佢網睇中心水貓後填網上form
然後好快會有人email通知約你去見貓
然後ok就約家訪
主要係你裝個網窗要符合佢要求
佢家訪完會寫份report
七個工作天內會通知你家訪合唔合格
Btw我都等緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞