應承我 唔好再買「抗爭產品」

516 回覆
4980 Like 78 Dislike
公仔=必需品
你而家係咪淨係diu 9公仔?其他產品就ok喇唔使diu?
同 Tommy 請義士睇佢演唱會一樣,逼人買多張,錢就照兩個,又冇話捐
食野唔同 食野日日都要食
老閪都幫襯黃店
而家大問題係精品

但係你夠膽講出口話貼俾人睇想人讚
我真係好佩服你既勇氣
可能我思想太潔癖 太死牛一邊頸
精品囉 貼紙呀
衫呀 公仔呀 嗰D
push
咁你反嗰陣specific啲丫嘛,其實而家都有好多「精品」以外嘅「抗爭產品」嘅。唔知係咪個個有拎版權啦,但如果係有拎嘅話,一碌9打沉所有買嘅人都唔係咁好嘅
咁我又覺得抗爭產品冇問題喎
當然版權問題要注意 冇版權就一定唔得

我之前都買咗個香港加油手機殼
但係係因為舊果個爛咗 唔係因為想晒命po ig
咁有d抗爭產品的確係生活必須品嚟
如果多一個選擇比我可以買黃品嘅產品我覺得幾好呀
反正筆錢一定要用 但用完可以順便幫埋同路人 有咩唔好

利 有發夢 但窮學生冇錢捐

留番d錢支持真。黃店好過
SG marble? Fb有post捐錢收據
唔好不斷提高「有做嘢」嘅門檻,現實中肯無償做嘢嘅人一定少過有償,這是人性當然唔鼓勵冇版權嘅嘢(雖然做得memes都好難保證一定有版權)但係如果真係會捐俾前線/星火而件產品係正當(3D打印模型之類)嘅店嘅話,買佢嘢當捐錢根本係雙贏
為長期戰作準備,要長期就唔可以太苦行
依家唔係飛唔飛機杯問題
賣自己創作既嘢冇問題 問題係唔好抄襲當創意然後拎去賺錢

另外整手作唔一定係要整無謂嘢㗎嘛
整啲銀包筆記簿rifd卡套都好過鎖匙扣公仔啦依家啲產品好多都好單一呀
我真係有啲朋友,將抗爭元素加落自己嘅產品度,然後不斷hashtag 自己係黃店乜乜乜。但佢哋只係叫做課過下金,喺fb鳩叫下,連和理非遊行都少去,咁樣食人血饅頭真心覺得好噁心
我會直接捐俾612同星火
買個公仔擺屋企 自己又覺得冇乜用 仲要無啦啦多左舊野阻住
有小朋友為左買文具 連飯都唔食
有小朋友發夢眼鏡爛左 冇錢配返
根本好多人見大部分香港人行前就難
但係買呢啲產品叫做過得去叫做咗嘢

所以呢排咪咁多人打住收益有部分捐出去嘅名義 實際就搵錢

要捐我直接捐都得啦 咁同果啲仆街ngo收行政費 高層自己袋 受惠得好少有咩分別
有課金就算啦你想多D人支持嘅話個門檻就唔可以太高
只消費運動但0付出個D先應該屌
我估你買汪喵用品,去Carousell買平d呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞