應承我 唔好再買「抗爭產品」

516 回覆
4980 Like 78 Dislike
我有個朋友就嚟生日,不嬲好中意pepe,我買隻正版既Pepe公仔俾佢,大家覺得有冇問題
求意見
721 831 101 1111
星火都有賣公仔
點睇?
如果即然都係要消費,幫襯有捐錢嘅點都好過幫襯冇捐嘅
定抑或係你地覺得抗爭梗就唔比消費?咁咪又跌咗入日本學運個圈套
高付出嘅屌低付出嘅只會令件事門檻愈黎愈高,愈黎愈少同路人
你可以話你唔會咁做,要捐錢你會直接捐
但唔代表其他人咁做就係攞光環,係港豬

利申 認同翻版就唔應該買
一邊屌大陸
一邊買淘寶假pepe公仔
掛係書包扮到好有stand

醜唔醜呀?好撚嘔心
個個都話捐星火
但最尾都係講個信字 利潤幾多%捐 幾多%袋自己袋 無從考究
難免有人借機食人血饅頭
(之前有間黃飲品店真係po左全日收銀紀錄 證明賺幾多捐幾多 透明度100% 呢啲真係榜樣)

同埋買啲抗爭產品打飛機真係好無謂一開始出下T shirt我都覺得可以接受 起碼可以遊行著
但近一兩個月愈黎愈多濕鳩野
咩鎖匙扣 霓虹燈 手辦公仔 figure 真係唔知做乜鳩 仲要賣到貴一貴
其實邊到系火星..水星k5k
本人愚見

其實錯既係翻版 食人血果D
但又唔想大家俾錢佢地賺

所以變左 「不如直接捐」好過

如果係真心需要消費 不過俾少少心機 搵正版
透明度高既 去買

而不是 為showoff而去買本身需要
唔知俾人食左幾多水既「抗爭產品」
咁 不如直接捐
完全冇買過 課文具捐錢黃消費仲好過
其實嗰啲買完覺得會捐出去俾星火612嘅
咁點解你唔自己出去直接捐仲實際
從來覺得支持或者身體力行參與社運嘅人
根本唔會好刻意買呢啲product去顯得自己好involved
冇買過亦都唔會買
一開始都唔太多,而家越嚟越多,咩都加句口號就賣得
講得啱
咁點解唔直接捐
push
同意
Push
Push,唔好消費64咁消費場運動啦。

老翻係鄰國國粹,咪撚再用老翻
有錢唔通唔賺咩,出個FB post大把人黎幫襯買野食野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞