電腦新手撚開唔到機

59 回覆
0 Like 2 Dislike
底板有hdmi 就唔好用 display card,拔左佢出嚟,排除左係display card 問題先
Ram方面因爲比呢個位頂住 所以試唔到
試左了 跟底版hdmi都係saving mode
會唔會係天氣轉涼,濕度降低左,周圍產生嘅靜電影響部機所致?
可以參考下以嘅內容:
https://kknews.cc/zh-hk/digital/zgaq2mg.html
個saving mode 係個 mon
你風扇同底板燈會燈,又唔識響,係咪你跟本唔係power shut down, 係瞓教mode

btw, 你講插電源,你次次都unplug
試左唔得
無訓教mode喎,我係連mouse keyboard 都無燈無反應
我螢幕試左出ps4又得
底板粒電池拎出黎裝入去再關機試試
我就咁望唔見粒電 可能比其他硬件遮左 聽日再試試 要番工
不如講下你部機係咩內涵,你上年換左牛,部機太大食唔代表火牛節舊之後仲夠電推。
底版有燈睇,搵返本說明書出黎,睇下有無錯誤證號提示下邊度有問題
我諗要明晚 因為要訓教先 仲要番工
我早兩日同你差唔多情況,有電 mouse keyboard都著,但唔著機。
最後發現係隻牛老了唔夠力,加燒顯卡
底板~ 插錯開機PIN ...
樓主好懶,拆埋佢啦
無人問spec?
如果係GTR 牛,此post已完...
拔顯示卡ssd hdd
淨留cpu + ram + mb 睇下入唔入bios到先啦
如果無內顯,就要問人借野去diagnosis

壞好多野都會開唔撚到,要自己慢慢試,唔好衝去買牛呀
留spec 留spec 留spec
我最基本個d抽插display card同ram,留cpu ram mb 係連機都開唔到 ,無畫面 一直power saving mode
相又無得純文字
一係就懶得拆條ram去test
我地硬件傳心師咩
Sorry巴打已經試左 無懶到折埋風扇
又唔洗砌過部掛 轉第2塊老母版
人地諗籍口俾自己買買買呀
拎擦膠擦下條ram
部機前2日突然入唔到windows
系統修復但之後又話無法修復
跟住重開機即頭boot唔著部機(冇嗶一聲)

拆開個機箱逐樣check
先拆顯示卡用內顯
重插過Ram(亦試過用一條ram)
重插過CPU同散熱風扇
換埋另一隻火牛試
反覆試 10次都有2-3次boot到部機
好撚奇怪
我估應該係底板壞左

我覺得應該關天氣突然變凍的事

結論:過部新
又唔洗砌過部掛 轉第2塊老母版

highlight錯左喇
試左鳥,有保養去左擺底條女 話等通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞