冇父幹的話,其實幾多歲上車算快

112 回覆
2 Like 18 Dislike
投胎仲快
我29,700萬。1成首期
係架,一定會做樓奴!
14年仲有上陣.依家?依家你叫我做和理非上街都唔敢...... 最多係平時限d捐火星
21歲大學畢業,24歲買樓,買樓個陣冇女,冇父幹,家父地盤散工
保費一個月一千幾百,仲有儲蓄成份。

即一年萬幾蚊,你有咩投資部署咁利害夠cover大病醫療?
真係?
其實買冇儲蓄成份個D一年都係幾千,但保費夠cover大病
所以唔明點解佢會覺得靠自己儲會有用過買醫保

利伸多次:非保險狗
唔需要cover到
你覺得自己100%會有大病既話,我都會建議你買
我覺得自己 發生大病既概率 x 醫藥費<保費
咪唔買
租樓贏曬。唔洗諗
一出世
500萬樓4成首期200萬
月儲5000, 25年
當你20歲做野, 即係20+25=45歲
未有樓都係儲得5千
3m按揭 一個月都要供1萬未計差餉管理費
咩叫無父幹
唔洗俾家用叫唔叫父幹
早十幾年打份牛工萬一,二蚊都儲到首期夠供樓,30歲上到樓好普遍,而家你儲定個首期買位,預入棺材果日睇下上唔上到陰宅
邊個可保證100%有病or無病? 做開運動都可以無啦啦猝死

如果你決定一發現有隱疾,醫都廢事即刻去刷首抽,其實都ok嘅

亦可能你睇到每個月一千幾百蚊好重
咁保險個意義就係有uncertainty嘛...若果人人都100%知自己會病,保險黎個concept亦都唔存在

你計EV出來冇意義,因為你唔係長期賭錢有輸有贏拉個平均值有正數就叫賺。大病係黑天鵝事件,機會細,但一中就隨時身家清袋(甚至冇錢醫),冇得“拉返均”當贏

當然最後都係個句,接受到有大病就直接等死既話,其實OK冇問題的。但因為EV係負數去當保險係一盤賭局咁看待(認同對保險公司來講係賭局,但對個人來講唔係)而決定唔買,我唔認同,尤其是係窮撚但又唔想死住個D。
我明呢位巴打表達既野
我將自己個人都當賭局睇姐
最後我個人選擇係唔買保險,不幸出事又唔夠錢醫咪釘蓋算
唔知點解上面位巴打要起晒幹咁
我係27歲抽中白居二
800萬樓 300-350首期 一個人草150萬
一年草到三十萬咪五年 一年草到十五萬咪十年
講到租樓唔洗錢咁
月儲$5000仲諗買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞