電影《返校》集中討論區

664 回覆
192 Like 8 Dislike
我答唔到呀大學生,費事wiki比你
不如你答埋我敵人反對我支持,你支唔支持套戲呀?
電影故事不嬲唔會恐怖得過現實,有請你話我知
因為白色恐怖太於表面冇共鳴?
至今死咁多學生你冇感覺?你選擇左忘記?所以對一套戲學生死人你冇感受
有冇人覺得太直白,但係又有d人睇唔明
「不完美,可改善」唔明唔好問我點解企反面就係5毛,淨係踩又要扮手足,標奇立異博出位
拿拿拿 咪比我講中左 你咪又係用你個人個套
自我補完套戲的意義
我已講左n 次 套戲無乜講過讀書會同學的bonding
反差不足
導致我對後面的劇情全部人死曬感覺不大
無啦啦講咩選擇忘記

每個人都有不同感受
你可以覺得好好睇 我可以覺得唔好睇
我個post 都有其他巴打講左 我的觀後感完全唔喜歡
根本就無問題
點解一定要迫我要用你口中講「不完美 可接受」的態度盲撐呢套戲?
同你意見完全相反不合你意就話人五毛博出位
咁同你一路以來白色恐怖批鬥他人有咩分別?
我覺得根本就係同你對牛彈琴
閣下請繼續
哈 你睇的電影實在太少
大量電影描繪得宜 直迫現實 比比皆是
你自己上網找大把弓
你都弱撚智
支持 光復香港 時代革命 = 一定要支持 返校?
你係咪high 大左? 玩偷換概念你都真係叻叻豬
得啦 知你最識睇戲啦
我而家要講返校係2019 年最劇力萬鈞的黃片啦
係連登唔撚得說返校不是啦
係度真係唔可以講唔鐘意架
會被人批鬥上綱上線話你係5毛博出位架
呢套戲都話拍得好?哈 真係見仁見智
但我唔會話你無學識修養
覺得果種
政治恐怖味唔夠濃
重以為會見到標誌性嘅鬼腳飯情節添
有少少失望
我覺得驚係女主視點
戲係男主視點
殷老師真人上連登
比起啲神神怪怪,成套戲令我最心寒嘅係一路睇一路諗被消失嘅手足依家經歷緊嘅野會唔會就係嗰啲酷刑
好恐怖
學生話 只不過睇幾本書而已
幾好睇,中段劇情發展有啲問題,人物動機好薄弱,
但後段都能夠自圓其說,
只係覺得致自由呢個訊息好強行灌輸,電影格局無辦法承載到咁大嘅命題
由講述救贖到歌頌自由嘅函接有啲生硬
聽晚睇
想問字幕後有無彩蛋
謝告知
有還願都一定睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞