電影《返校》集中討論區

664 回覆
192 Like 8 Dislike
節奏再明快啲就好
一大班五毛
明明套戲重點唔係愛情
但就轉移視線去講個橋段老套
其實點解伏爾泰會係禁書?
得啦5毛撚你都係收返d負皮啦
覆撚完認同戲情一般,跟住在轉移視線追住狗血愛情故事為屌而屌,但又唔諗人地新人導演
又話冇共鳴,點解香港咁小戲院上映?感受唔到白色恐怖定你活係平衡時空
係啦係啦
同你相反意見就係5毛啦
都未屌撚完你on 9
仲係度上水丟人現眼
低能仔如你 究竟識唔識分咩係編劇同導演
又開始轉移視線,想問你點解冇共鳴?
你答唔到?
不如我幫你答埋,你根本就係大陸支那狗,你答有就會冇5毫收
最重要敵人反對我地就更加支持,你認同嗎?
轉移視線個個係你
一早係我個post 講撚左啦 劇本弱智老土 執行差 劇情散修修 原來你係視障人士
我係唔應該歧視殘障人士
原來我係連登彈黃片 就等於五毛
Goodest logic 最撚識睇戲係你啦 叻叻
隔離post有人因你言論唔睇wo,點解既?你係好想人唔去睇定好想人去睇,如果想人去睇點解唔用「不完美,需改善」態度討論,而係一咪踩?
劇情係一般,then? 又唔答點解冇共鳴?
成套戲內容執行咁有問題,點會令觀眾有共鳴? 我一路睇,到尾完全無feel
一早已經答左你
原來你呢條撚屌唔單止盲
理解能力都有問題
夠鐘訓啦
內容執行有咩問題?詳細d
自由主題冇共鳴,好野,更證明你係5毛
d答覆咁覆似中共講左等於冇講我又學到野
得啦得啦 同你相反意見係五毛啦 小學雞
我係我post 一早講撚左 official secrets 同 陽光普照 好撚好睇 好有共鳴
其實 你係咪有閱讀障礙 同 理解能力有問題?
我思疑你應該要求醫 仲上連登?
又轉移視線,咩內容執行問題? 你同耿爽係咪fd黎, 答d野空泛到,你答得言之有野,我認同你又有咩所謂?
本身隔離個post都諗住討論下套戲有d咩剪接位奇怪,點個一開成堆負能量,又叫人唔好睇
完全冇「不完美,可改善」語氣,話套個個位唔太好,可以點做得更好
由6月到而家,究竟你係咪係大陸接收資訊?
sor,打太多錯字,好在肥絲比人ban 左
你唔係而家先上網搵資料呀? 你答既時間唔係有答案先答咩?求其吹個term就算?
咁撚求其抵你做5毛
原來你真係on 撚鳩架
我今日先上完街
一路以來其實你只係停留係我同你相反意見 = 五毛的層面
其實你真係低能架
我係手足點解唔可以彈返校? ???
我答埋你呢次

劇情最大的敗筆係單靠前半段的視覺效果 驚嚇場面 撐唔起中後揭露的所謂背後真相
在鋪排乏力同不足下,所謂「扭橋」過份平庸,完全驚喜乏善可陳,完全只係停留係肥皂劇偶像劇水平
電影內的白色恐怖 完全只係靠觀眾自身體驗自我補完,其實抽離去睇,對於沒有玩過呢個遊戲的觀眾如我,只覺眼花撩亂,散亂的剪接跳來跳去,缺乏深入的內心刻劃,其他理應交代的線好似讀書會同學之間的bonding 無好好交代,只能說劇本焦點失衡,單靠用角色畫公仔畫出腸嘅對白去營造金句,年輕人可能會覺得好易fit in, 但對於目擊呢半年的事件的大家,現實咪仲更加恐怖可怕,更突顯電影的白色恐怖只係好表面嗰浸,卸下外皮,內裏只是一個老掉牙而又唔夠力水,說服力見仁見智的愛情故事。講完。
其實你都真係幾可悲
不停同我對罵來推post
原來打字唔撚洗用時間
得啦 知道你姓屈架啦
你仲未答到我導演同編劇的分別啊小學雞

魏仲延
剪接一直都覺得怪,好在有玩game明白個故仔,但對冇玩過既好難明,game有好多恐怖都係細思極恐,同埋用音音效形造恐怖氣氛,電影都有,但唔夠深刻,jump scare係最低層次既恐怖元素,如果大量運用會好難令觀眾集中留意故仔,睇得出但導演想擺晒所以game既內容入去,但時間限制搞到四不像,對新人導演我覺得可接受
對白講晒成個故仔來龍去脈都減弱左細思極恐個part,game 都位係你發覺佢係二五仔,唔係電影咁直接講出黎
但有d位都做得唔錯,如白教官既鏡頭都做得唔錯,睇返超粒方有講,睇個陣有比到壓迫感
本身人地game既白色恐怖,背景去襯托恐怖教事,再加師生戀禁忌去令人有更深刻印象
但內面重複既詩句同對白好表明套戲係支持人爭取自由,如果你本身冇咁冇辦法
我都知你姓支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞