「願榮光歸香港」成功當選維基百科典範條目!

175 回覆
1313 Like 5 Dislike
早幾日「願榮光歸香港」成功當選維基百科典範條目,大家去到維基百科首頁就會見到。

當選典範條目唔係容易嘅事。整個維基百科1,083,526個條目當中,只有686個典範條目,平均每1,579篇條目才有一篇典範條目。
典範條目需要符合嚴格的標準:行文需要有吸引力,內容要全面,亦都需要大量獨立可靠嘅參考來源。

歡迎大家click入去睇下巴打們努力的成果。
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A1%98%E6%A6%AE%E5%85%89%E6%AD%B8%E9%A6%99%E6%B8%AF

願榮光歸香港!!

-------------------------------------------------------------------------

Q1:點解無歌詞?
A1:因為版權問題,所以唔可以顯示歌詞。

Q2:係咪樓主寫架?
A2:唔係,我沒有參與這一篇條目。大家入去之後click「檢視歷史」就可以睇到由邊位巴打撰寫。

Q3:我又想寫維基百科,可以點開始?
A3:我之前寫過一篇新手教學,新手寫之前最好睇一次先。我們仲有telegram group比新手發問。
https://lihkg.com/thread/1595959/page/1
願榮光歸香港!!
感動
D wiki三毛無搞事?
輸出抗爭mode 反而無?
push
寫得夠中立、符合維基百科的方針,人地想搞你都搞唔到。
香港國歌
以後大型活動有人起歌就跟住咩
(原版MV已解封囉!)
我願榮光 歸香港
我願榮光歸香港
多謝巴打絲打
多謝各位巴打絲打
感激dgx團隊
感激一眾巴打絲打
???
我想知點解次次上wiki 佢都會變做殘體
一開始係正體 過左一秒之後就會變哂殘體 要手動轉番做正體
除左廣東話版,
最鍾意韓文版
原來set左用英文都會出殘體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞