微博上面大陸人係咁鬧環球時報

668 回覆
717 Like 7 Dislike
呢堆acc聽日可能都被消失夠膽質疑中央同黨媒
屌你老母,好似輸撚左個中國咁
珠海d工廠一樣排哂d污水入海
懶係偉大 其實就打死都唔返支國
班無腦支那仲聽到成地水
啱 香港就係香港
巴打重口味
本身好似係鄭立寫
同意請分享!

我建议国家应该要这样惩罚香港曱甴的乱港乱国行为:

1. 不准香港加入大湾区,让曱甴暴徒没得分享当大湾区居民的荣耀

2. 不准香港建设第三跑道,人工岛,使香港这个城市失去可发展性和发展方向

3. 停止每日 150 移民,国家的优良的红色基因凯能让香港那群丧心病狂的曱甴可以得到,而且还可以顺势让香港加速人口老化 一举两得

3.5 那些因曱甴捣乱而无辜受累的爱国港人,应该给他们在国内定居工作生活,然后找官媒去访问他们,说说生活的现况 ,让那群暴徒看看爱国青年在国内是如何得到国家的爱护,如何得到人民的关怀,让他们永远活在看得到却吃不到的轮回之中后悔,而且这样做更可以保护红色基因,更可以吸走香港的劳动力,这样香港不出五年就会变成一个三线城市也不如的地方,然后在想一想那些唯利是图的外国资本家,想想就笑了

4. 停东江水,说到东江水就生气了,当初国家体恤香港决定免费给香港东江水使用,但香港人偏要不给国家面子,听信英国谗言每年花大量金钱购买东江水,这操作我真的看不懂了,简直有病,不过现在我们只要顺水推舟,在合适的时机停他们水,那么香港就要花费非常非常大量金钱另求水源 例如海水化淡厂,反正香港有几个水库 ,只要节水就渴不死他们,更可以让他们知道以前是怎样身在福中不知福

5. 撤走驻港的人民子弟兵,全力支持澳门,香港没有了国家的保护,外国资本 撤资,香港就会瞬间变成三不管地带,甚至湾湾之流,菲律宾也能欺负香港,没了人民子弟兵保卫香港,香港价值何在

6. 让所有在香港的国家教师和优才不论职业大少辞职,回国内工作,贡献自己才能知识,不益香港人

7. 将工联会撤回中国,香港不配有那么好的工会

8. 在香港买奶粉回国,一律要严加惩处,要让香港人没法子赚奶粉钱

9. 不教曱甴普通话与简体字,曱甴永远学不会讲不好写不好国家的优良语言和文字,让他们永远被当作丑小鸭排斥,而且我也不愿意要和那群垃圾暴徒曱甴使用同一种语言文字

10.不到香港看医生和打疫苗,让香港医生护士没有生意,饿死他们, 而且像6.所说那些不回来的医生护士其实就是与暴徒同流合污,之前也发生过医院的医生护士强行阻止香港警察拒捕和审问暴徒(我也不明白医院那来的权力)

11. 发消息给所有在香港的人民提醒他们尽可能撤走任何在香港的资产, 尤其 是房地产那种,香港被暴徒这样弄下去一定会出事情,物价楼价暴跌不升经济衰退,继续留在香港只会得不偿失
我覺得係一個反宣傳機會,大陸人意識到自己接收的香港資訊有問題。

這時他們的理解會有兩種走向:
1. 原來大部分香港人都想破壞大陸,大陸人要先下手為強。

2. 原來香港人不愛國,但他們文明先進,給了大陸人一些啟示。

中共會吹第一種風,但如果我地想打大佬,就一定要吹第二種。
中國可唔可以快啲放棄香港
點解你會用個 "噶" 字 ? 大陸人 ?
咪好囉,等佢地終於知道原來俾黨呃撚左咁耐
屈錢就有港珠澳大橋明明係大陸基建撐gdp,又要香港比錢,東江水咁污糟都要比貴錢(同量嘅水深圳上海只需要比大約1蚊,但香港要7蚊)
零, Zero.

你同佢買水, 買豬肉, 真金白銀用 "美金"買, 佢就話比 "福利"你. 喂唔係佢哋賣俾你你就餓死......

你有冇聽過 蘋果. Intel , Microsoft, Toyota VW, 甚至乎法國幫佢哋起嘅 核電廠, 售賣產品係比 福利 比中國 ? ( 我想開呢條戰線 .... 因為中國加入世界, 用佢哋嘅講法就係世界比福利中國.... 不過需要多少少時間 Fact Finding )

香港人唔使交 消費稅 / VAT, 中國需要交佢哋覺得唔公平, 佢哋嘅稅務係佢哋嘅問題我哋嘅稅收係我哋嘅問題. 有乜撚嘢關係? 兩條數從來冇抵觸冇影響. 中國嘅所有稅務 ( 除咗軍事 ) 冇任何一樣野係洗落香港嗰度. 相反香港嘅所有稅收, 都比中國用盡所有方法揸干揸盡.

就算軍事經費香港要交返, 中國軍事經費除人口, 呢個數都唔會過五位數字, 喺大數上面來講可以話完全係一個睇唔到嘅尾數. 任何一件大白象工程佢已經完全回本N倍.

而且佢哋有一個謬論, 就係中國政府一直以來壓抑上海, 北京, 同埋深圳嘅發展. 突出/ (給予優惠 ) 香港發展, 向世界展示一國兩制嘅好處, 如果唔係, 上海同深圳一早超越左香港.... 真係自己講完都想嘔.... 完全覺得香港統治中國之後要將呢一班人重新洗腦.

相比起佢哋喺香港得到嘅好處 ? 可以講到聽朝都未講完.

所以中國政府最利害嘅並唔係佢嘅網絡防火牆, 而係佢嘅思想防火牆, 唔係單單陶傑所講佢哋出到去都會用返百度咁簡單, 而係好似 Inception 裏面佢哋腦海已經有好多重裝置, 就算佢哋睇到事實嘅真相, 都可以扭曲成為其他影像.
嬲?嬲就去天安門表達不滿,喺微博度做鍵盤俠有鬼用咩!
支狗先岩
連淘寶都無免郵, 講乜9超國民. 港共俾你地果D 就真係超國民待遇啦屌你
農作物賣俾香港既會標明供港
質素比內銷好 因為香港跟歐盟標準
價錢亦都貴好多 所以班仆街只會講有好野益香港先
但佢地無諗過班農民種到供港菜收入高好多
佢地唔諗下點解兩地菜價差咁遠?
俾貴價買嫁屌 你估免費阿
明明香港人平時咁中意投訴 覺得比錢就大撚晒
一對住中國 平時啲閪客樣即刻唔見晒
愛國粉紅屌鳩愛國日報
笑撚死
支持中國同胞攻擊
攻擊發電站 運菜場 東江水
以斷香港超國民待遇
唔係唔好講野啦 廢物
其實睇字體都睇得出p圖啦
第三種走向:這都是外國勢力的陰謀,但不會影響大陸以及中央那堅固的基礎。以為香港會自動收皮,重投大陸的懷抱。到時大陸人肯定會唔留情面咁對待香港人。

係咁嘅話,王思聰唔撚洗俾人炒家啦
*抄*
人都消失啦, 全部實名登記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞